تهران-ايرنا- محققان چيني اولين نقشه هاي جهاني ميزان دي اكسيد كربن را با استفاده از داده هاي جمع آوري شده از ماهواره چيني TanSat منتشر كردند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از خبرگزاري يونايتدپرس، اين نقشه ها كه در مجله Advances in Atmospheric Sciences منتشر شده اند، برگرفته از مشاهدات ماهواره چيني سنجش از راه دور دي اكسيد كربن TanSat در فاصله زماني ماه آوريل تا ژوئيه 2017 هستند.
محققان انتظار دارند كه اين نقشه ها و داده هاي مرتبط با آنها به دانشمندان در مورد ساخت الگوهاي دقيق تر آب و هوايي كمك كنند.
تركيبي از الگوهاي رايانه اي و اندازه گيري هاي دي اكسيد كربن بر روي زمين به دانشمندان كمك كرد تا دقت مشاهدات TanSat را تاييد كنند.
يانگ دانگژو محققان موسسه فيزيك جوي در آكادمي علوم چين گفت: بر اساس اين نقشه ها يك كاهش فصلي در غلظت دي اكسيد كربن از بهار تا تابستان در نيم كره شمالي زمين مشاهده مي شود و نيز انتشار نقاط داغ (hotspots) به دليل فعاليت هاي انساني مانند فعاليت صنعت و احتراق سوخت فسيلي به وضوع در شرق چين، شرق آمريكا و اروپا مشهود است.
يانگ در يك بيانيه خبري با اشاره به اين كه گرمايش جهاني يك مشكل بزرگ محسوب مي شود، گفت: دي اكسيد كربن گاز اصلي گلخانه اي است كه در گرمايش تروپوسفر دخالت دارد؛ اما قابليت ضعيف اندازه گيري هاي دي اكسيد كربن در جهان، سنجش دقيق انتشار اين گاز را دشوار مي سازد.
ماهواره TanSat كه دسامبر 2016 پرتاب شد اولين ماهواره چيني سنجش از راه دور گازهاي گلخانه اي است و سومين ماهوره فضايي است كه با استفاده از تصويربرداري فراطيفي دي اكسيد كربن را اندازه مي گيرد؛ تصويربرداري فراطيفي نوعي تصويربرداري طيفي است كه داده‌ها را از بخشي يا تمام طيف الكترومغناطيسي گردآوري و پردازش مي‌كند.
TanSat علاوه بر اندازه گيري غلضت دي اكسيد كربن در اتمسفر زمين قادر است محل جدب و يا منتشر شدن دي اكسيد كربن بر سطح زمين را تشخيص دهد. رصدهاي اين ماهواره مي تواند به محققان در درك بهتر بسياري از چرخه هاي كربني زمين كمك كند.
علمي**2038**2017