مشهد- ایرنا- هپاتیت به معنای التهاب كبد و زردی یا یرقان از علائم این بیماری است كه برای نخستین بار توسط بقراط پدر علم پزشكی دنیا مطرح شد.

به گفته پزشكان، این بیماری نتیجه اختلال در عملكرد كبد است كه عوامل بسیار از جمله مصرف داروها می‌ توانند این التهاب را ایجاد كنند اما ویروسها شایع‌ ترین علت ایجاد هپاتیت شناخته شده اند.
بر این اساس بیماری هپاتیت به انواع مختلف مانند آ، ب، ث تقسیم می شود كه هپاتیت ب شایع ترین آنهاست.
به اعتقاد مسئولان وزارت بهداشت، به دنبال پوشش فراگیر واكسیناسیون و ارتقای مراقبت های بهداشتی، هم اكنون ایران در كنترل و كاهش شیوع بیماری هپاتیت ب به موفقیت های چشمگیر دست یافته است.
با این حال رئیس شبكه هپاتیت ایران معتقد است، هرچند اقدامات خوبی در زمینه شناسایی، كنترل و درمان هپاتیت در كشور انجام شده اما هنوز بسیاری از مبتلایان شناسایی نشده و از بیماری خود خبر ندارند.
به گفته دكتر سید موید علویان هم اكنون بیش از یك میلیون و 400 هزار نفر مبتلا به ویروس هپاتیت ب در ایران شناسایی شده اند.

* هیاتیت در مراحل اولیه علامت ندارد
رئیس انجمن گوارش و كبد خراسان رضوی نیز گفت: هپاتیت ب یك بیماری ویروسی و مسری است كه در جهان به ویژه در كشورهای عقب مانده و در حال توسعه، معضل بهداشتی و درمانی به شمار می رود.
دكتر حسن سعادت نیا افزود: این بیماری ویروسی از طریق خون آلوده، رفتارهای پرخطر جنسی، استفاده از سرنگ ‌های مشترك و ترشحات آلوده قابل انتقال است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی مشهد ادامه داد: به طور معمول هپاتیت ب در مراحل اولیه بدون علامت بوده و گاهی با بی‌ اشتهایی، تهوع، زردی سفیده چشم و پررنگ شدن ادرار همراه است و این بیماری در صورت مزمن شدن سبب آسیب پیشرفته به كبد و سیروز كبدی می شود.
وی اظهار كرد: اغلب بسیاری از مبتلایان به هپاتیت ناقل باقی مانده و درصد اندكی به بیماریهای كبدی مبتلا می شوند.
وی گفت: درمان قطعی برای بیماری هپاتیت ب وجود ندارد و تنها راه كنترل این بیماری واكسیناسیون، پیشگیری و مراقبت های بهداشتی است.
دكتر سعادت نیا افزود: اگر بیماری هپاتیت پیشرفت كند و عملكرد كبد نارسا و دچار اختلال جدی شود، بیمار برای ادامه حیات نیاز به پیوند كبد خواهد داشت.

* شیوع هپاتیت ب در خراسان رضوی به كمتر از 2 درصد كاهش یافت
مدیر گروه بیماریهای دانشگاه علوم پزشكی مشهد هم گفت: با واكسیناسیون فراگیر و اقدامات انجام شده طی دهه های اخیر شیوع بیماری هپاتیت ب در استان خراسان رضوی از پنج درصد به كمتر از 2 درصد جمعیت كاهش یافته است.
دكتر محمد جعفر صادقی افزود: هم اكنون تعداد ناقلان فعال ویروس هپاتیت ب در خراسان رضوی 2 تا سه هزار نفر برآورد می شود كه چند برابر این تعداد شناسایی نشده اند.
وی اظهار كرد: كمتر از 10 درصد ناقلان ویروس هپاتیت ب به بیماریهای كبدی و سیروز كبدی مبتلا می شوند و مابقی آنان به صورت ناقل باقی می مانند و خطر سرایت بیماری به دیگران را دارند.

* واكسن هپاتیت ب در داروخانه ها موجود است
كارشناس مسئول ویروس ایدز و هپاتیت دانشگاه علوم پزشكی مشهد نیز گفت: واكسیناسیون هپاتیت ب در سنین نوزادی از سال 1369 در ایران آغاز شد و هم اكنون تمام جوانان زیر 28 سال كشور در برابر این بیماری ایمن هستند.
دكتر علی حسین پور افزود: واكسن هپاتیت ب در قالب واكسن پنتاوالان شامل پنج واكسن سیاه سرفه، كزاز، هپاتیت، دیفتری و هموفیلوس آنفلوآنزا به نوزادان 2، چهار و 6 ماهه تزریق می شود.
وی اظهار كرد: با توجه به اینكه احتمال انتقال و بروز بیماری هپاتیت ب در سنین بالاتر از 28 سال نیز وجود دارد، این واكسن برای گروههای پرخطر به صورت رایگان تزریق می شود و به سایر افراد نیز توصیه می شود علاوه بر رعایت مسائل حفاظتی و بهداشت فردی نسبت به شناسایی بیماری و دریافت واكسن از بخش خصوصی اقدام كنند.
وی گفت: واكسن هپاتیت ب هم اكنون برای گروههایی از قبیل پزشكان، آتش نشانان، رفتگران، پرستاران، دندانپزشكان و برخی گروههای پزشكی در استان خراسان رضوی به طور رایگان تزریق می شود.
دكتر حسین پور افزود: این واكسن در داروخانه ها موجود است و افراد بالاتر از سنین 27 سال نیز می توانند ابتدا برای آزمایش به مراكز بهداشتی مراجعه كنند و سپس با پرداخت هزینه آن كه حدود 30 هزار تومان است در سه نوبت نسبت به ایمن سازی خود در برابر این بیماری اقدام كنند.
وی اظهار كرد: هزینه آزمایش شناسایی بیماری هپاتیت نیز در بخش خصوصی حدود 30 هزار تومان و در بخش دولتی 15 هزار تومان برآورد می شود.
3027 / 6053