به گزارش ايرنا، بنا به آمار مركز ملي خشكسالي و مديريت بحران كشور، سمنان در سال 96 به همراه استان هاي مركزي ، قم ، تهران ، البرز و اصفهان در بلند مدت 30ساله ركورد كاهش بارندگي را شكست و در وصعيت بحراني قرار گرفته است.
كاهش 30 درصدي بارش باران در سال زراعي 97 - 96 دليل وضعيت قرمز و كمبود آب در 15 شهر و 70 روستا و مانع جدي براي برنامههاي توسعه جمعيتي و صنعتي در استان سمنان است.
كارشناسان تغيير اقليم و افزايش دوره هاي خشكسالي، برداشت بيش از حد از منابع زيرزميني، كاهش بارندگي افزايش جمعيت شهري، هدررفت آب ناشي از فرسودگي لوله هاي انتقال، توسعه نامتوازن، مديريت نادرست منابع آبي، الگوي نادرست مصرف آب ، نداشتن چشم انداز مشخص تامين آب ازسوي نهادهاي مربوط ، چاههاي غيرمجاز و نبود قوانين بازدارنده را از جمله دلايل بروز كم آبي در كشور برشمردند.
براساس آمار، بخش كشاورزي ايران حدود 87 درصد آب را مصرف مي كند و بازده اين ميزان مصرف آب در اين بخش فقط بين 30 تا 40 درصد برآورد شده، ميزان بهره وري آب كشاورزي در ايران به طور متوسط 35 درصد اعلام شد كه اين رقم براي كشورهاي توسعه يافته 65 درصد و براي كشورهاي در حال توسعه 45 درصد است.
با اين وجود، بارندگي هاي متناوب در ايام سال به ويژه در فصل بهار ، اين استان را از چالش خشكسالي هاي مدام مي رهاند.
مديركل هواشناسي سمنان روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا گفت : بارش هاي اخير روند خشكسالي در بلند مدت را جبران نمي كند اما بخش قابل توجه اي از كسري سفره آبهاي زيرزميني مربوط به بخش كشاورزي اين استان در سال زراعي جاري جبران شد.
غلامرضا حسني غربا افزود : در روزهاي گذشته در بيشتر نقاط كشور و در استان بارندگي هاي خوبي ثبت شد و براي 48 ساعت آينده هم بارش ها در ارتفاعات ادامه دارد.
وي اظهارداشت : از 24 تا 27 فروردين 97 به طور متوسط در استان سمنان 24.5 ميليمتر باران باريد كه اين ميزان در سال گذشته در همين مدت 38 ميليمتر و در بلندمدت 53.3 ميليمتر بود.
وي با اشاره به بارش باران از اوايل هفته جاري در استان، خاطرنشان كرد : در شهر سمنان 16.8 ، در ايوانكي 13.7، در مهديشهر 24، در لاسجرد 15.5 و در باغستان آرادان 16 ميليمتر و در شهميرزاد 22.8 ميليمتر و سه سانتيمتر برف و در ده صوفيان 23 ميليمتر باران و هشت سانتيمتر برف باريد.
حسني غربا ادامه داد : هر چند اين بارش ها به داشته هاي منابع آبي تا حدودي اضافه مي كند اما جبران كننده كمبود 50 تا 60 درصدي كاهش بارندگي و كمبود منابع آبي در استان سمنان نيست و خشكسالي و فقر منابع آبي استان سمنان بسيار زياد است.
مديركل هواشناسي استان سمنان اضافه كرد : اگر روند بارش ها در استان سمنان به حد متوسط بلندمدت نيز بازگردد، به علت افزايش دما و افزايش تبخير، خشكسالي از بين نمي رود و مقابله با خشكسالي و برنامه ريزي براي حفظ و تامين منابع جديد آبي در استان بايد در دستور كار باشد.
وي انتقال آب از ساير بخش ها به اين استان را راهكار بلندمدت براي جبران خشكسالي دانست و گفت: راهكار اساسي براي عبور از خشكسالي ابتدا حفظ منابع آبي موجود با استفاده از مديريت مصرف و سپس برنامه ريزي براي انتقال آب از درياي خزر است.
به گزارش ايرنا، متوسط بارندگي استان سمنان در حدود 112 ميلي متر در سال، نصف متوسط بارش كشوري و تبخير در اين استان به علت اقليم خشك دو برابر متوسط كشوري است.
اداره كل هواشناسي استان سمنان 9 ايستگاه سينوپتيك، 15 ايستگاه اقليم شناسي و 50 ايستگاه باران سنجي در نقاط مختلف دارد.
6026/7339
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۷
سمنان- ايرنا - سمنان سرزميني كم باران و داراي اقليم خشك است كه بارندگي روزهاي اخير موجب شد تا اين استان اندكي تشنگي خود را برطرف كند و دستان به سوي آسمان مي بريم تا اين روند جوي در فصل بهار ادامه داشته باشد.