تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۲

پكن - ایرنا - پیمان 'ترانس پاسیفیك' موسوم به 'تی پی پی' كه توكیو از اعضای اصلی و حامی سرسخت آن است اكنون به محل مناقشه جدید میان ژاپن و آمریكا تبدیل شده است. توكیو از این پیمان حمایت می كند ولی آمریكا علاقه ای به پیوستن مجدد به آن ندارد.

به گزارش ایرنا، 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریكا كه پیشتر گفته بود به بازگشت كشورش به پیمان 'ترانس پاسیفیك' (Trans-Pacific Partnership) فكر می كند بار دیگر گفته است علاقه ای به این معاهده ندارد.
ناظران بر این باورند نبرد تجاری آمریكا با چین و زیان هایی كه به اقتصاد آمریكا وارد می شود ممكن است ترامپ را بار دیگر بر آن داشته باشد كه به این پیمان كه چین از اعضای آن نیست ملحق شود اما ترامپ دوباره تاكید كرده است چنین قصدی ندارد.
اما ترامپ در تازه ترین توییت خود در شرایطی كه 'شینزو آبه' نخست وزیر ژاپن در آمریكا بسر می برد تاكید كرد كه این پیمان را دوست ندارد و آن را برای آمریكا مفید نمی داند.
این در شرایطی است كه ژاپن قویا تلاش هایی را آغاز كرده است تا به هر شكل از «پیمان مهم تجارت برون مرزی آسیا و اقیانوس آرام» موسوم به 'تی پی پی' حراست كند.
این پیمان 12 عضو داشت كه با روی كار آمدن ترامپ، آمریكا از آن خارج شد و 11 عضو دیگر كه از مهمترین آنها ژاپن است اعلام كرده اند بدون حضور واشنگتن این توافقنامه را اجرا می كنند.
استرالیا ، برونئی، كانادا ، شیلی ، ژاپن ، مالزی ، مكزیك ، نیوزیلند ، پرو ، سنگاپور و ویتنام یازده عضو این پیمان هستند.
ترامپ با اشاره به درخواست های ژاپن و كره جنوبی برای بازگشت این كشور به پیمان 'تی پی پی' تاكید كرده است این دو كشور درخواست های مكرری برای این منظور داشته اند اما او «علاقه ای برای بازگشتن آمریكا به پیمان ترانس پاسیفیك ندارد».
رییس جمهور آمریكا بار دیگر تاكید ورزیده است كه این معاهده مسایل احتمالی زیادی را در خود جای داده است در صورتی كه پیمان ها و توافقنامه های دوجانبه برای آمریكا به مراتب بهتر است.
از زمانی كه آمریكا در دوره دونالد ترامپ رییس جمهور این كشور اعلام كرد از پیمان كناره گیری می كند اختلافاتی در باره این پیمان بروز كرده اما توكیو توانسته است از آن حفاظت كند.
تارنمای ژاپن تودی می نویسد كه ژاپن و نیوزیلند، پیشرو دیگر اعضا هستند تا به هر شكل از تی پی پی حفاظت كنند.
آمریكایی ها بر این باورند كه این پیمان، منافع كارگران، تجار و بازرگانان آمریكایی را تامین نكرده است و به همین سبب این كشور از آن خارج شده است تا از مشاغل شهروندانش حفاظت كند.
از سوی دیگر ژاپن با یك تغییر موضع محسوس اعلام كرده است كه بدون آمریكا نیز می توان پیمان تجاری فرامرزی آسیا و پاسیفیك موسوم به 'تی پی پی' را به پیش برد.
البته توكیو در اوایلی كه ترامپ تاكید كرد از پیمان خارج می شود، این را شكستی برای پیمان دانسته بود اما ظاهرا با توجه به تلاش های چین برای امضای توافقنامه جامع اقتصادی راهبردی كه 16 كشور بدون آمریكا را در بر می گیرد، توكیو نگران از دست دادن جایگاه اقتصادی خود است.
این كشور تاكید كرده است كه به رغم نگرانی هایی كه از خروج آمریكا از پیمان وجود دارد ژاپن می خواهد پیمانی را كه فعلا 11 عضو دیگر دارد، نهایی و اجرایی كند.
توكیو زمانی كه ترامپ خروج آمریكا را اعلام كرد گفت كه بدون واشنگتن پیمان به نتیجه نمی رسد و افزود كه بخصوص بخش های صنعتی و خودروسازی به حضور آمریكا در این پیمان وابسته هستند.
اما یوشیهیدا سوگا سخنگوی دولت ژاپن به خبرگزاری كیودو گفته است كه اكنون شرایط تفاوت دارد و ژاپن می خواهد با اعضای دیگر در باره اجرای پیمان بحث و تبادل نظر كند.
وی تاكید كه اگر هم آمریكا در پیمان نباشد به نظر می رسد كه باید به یازده كشور دیگر به عنوان یك وزنه سنگین در اقتصاد دنیا نگاه كرد و با آنها توافق 'تی پی پی' را اجرایی كرد.
12 كشور دنیا فوریه دو سال قبل پیمان 'تی پی پی' را امضا كردند كه 40 درصد از اقتصاد دنیا را در بر می گیرد ولی ترامپ سه روز پس از به قدرت رسیدن در ژانویه سال 2017 از آن خارج شد.
آساق**231**1904**