شيراز- ايرنا- استاندار فارس گفت: سعدي اقليم فارس و سرزمين شيراز را در فرهنگ جهاني و حافظه تاريخي ثبت كرده و دوام بخشيده است،‌ سعدي نماينده خرد ايراني است و انواع دانش‌هاي ايراني را دارد.

به گزارش ايرنا، اسماعيل تبادار شامگاه جمعه 31 فروردين در آيين يادروز سعدي بيان داشت: امروز بيش از 700 سال از درگذشت سعدي شيرين سخن مي‌گذرد ليكن زبان شعري و كلام نثري وي از بلاغت برخوردار است.
وي با تأكيد براينكه سعدي آفريننده زبان فارسي است عنوان كرد: در پهناي ادب فارسي، سعدي در زمره خدمتگزاران سخت‌كوشي است كه توانست نردبان سخن را با افتخار و پيروز بپيمايد و در آسمان ادبيات جهان، چراغ معرفت را روشن كند.
تبادار گفت: سعدي شاعر آدميت است و عشق و اخلاق از صفات بارز سعدي است و نخستين سخنش عشق است.
استاندار فارس با بيان اينكه مكتوبات و ضرب‌المثل‌هاي سعدي، فرهنگ و ذهن و فكر ما را ساخته عنوان كرد: جهان‌بيني سعدي رفتار ما را شكل داده است و ادبيات سياسي و اخلاقي سعدي زينت حافظه ماست.
تبادار بيان كرد: سعدي سوژه‌هاي اجتماعي و سياسي را به نظم و نثر درآورده و به زيبايي با زندگي مردم پيوند عميق داده است و عاملي كه همواره بر نوآروري‌هاي سعدي حاكم است، ذوق اوست.
وي با اشاره به اين نكته كه ملاحتي كه در سخن سعدي است، برگرفته از عاطفه لطيف است و شعرش مشحون از جمال است، گفت: سعدي، حافظ و مولانا زيباشناسان فرهنگ ما هستند و چشمان ما را نسبت به زيبايي‌ها مي‌گشايند و درواقع استخوان‌بندي فرهنگ ما را همين‌ها شكل داده است.
استاندار فارس با بيان اينكه سعدي با نوشتن بوستان نصيحت الملوك نوشته است اظهار كرد: سعدي در غزليات عاشق است و عاشقانه‌هاي لطيف را بيشتر در نزد او مي توان يافت.
وي گفت: سعدي مي‌داند راه امنيت و عدالت تنها از مسير گفت‌ و‌گو مي‌گذرد و به همين دليل سلاطين را مدام به خداپرستي و عدالت‌ورزي دعوت مي‌كند.
اول ارديبهشت به مناسبت تاريخ نگارش گلستان روز سعدي نامگذاري شده است. اين روز در اول ارديبهشت 1389 و در اجلاس شاعران جهان در شيراز، از سوي نهادهاي فرهنگي داخلي و خارجي به عنوان روز سعدي شناخته شد.
ابومحمّد مُشرف‌الدين مُصلح بن عبدالله بن مشرّف متخلص به سعدي شاعر و نويسنده قرن هفتم هجري، زاده شيراز است. اهل ادب به او لقب استادِ سخن، پادشاهِ سخن، شيخِ اجلّ مي‌دهند.
ديباچه(منسوب به سعدي)، مجالس پنج‌گانه، نصيحت الملوك، سؤال صاحب‌ديوان، رساله عقل و عشق، تقريرات ثلاثه، گلستان، سعدي‌نامه(بوستان)، قصايد عربي، قصايد فارسي، مراثي، ملمعات و ترجيعات، طيبات، خواتيم، غزليات قديم، صاحبيه، مقطعات، رباعيات، مفردات، هزليات و خبيثات آثار برجاي مانده از سعدي است.
7375 /1876