بیروت-ایرنا-«ابراهیم الحلبی» رهبر حزب «جنبش خلق» (حركة الشعب) و كاندیدای انتخابات پارلمانی لبنان در گفت و گو با ایرنا اصلی ترین عامل بحران ها در لبنان را نظام طایفه ای در این كشور دانست.

به گزارش ایرنا، الحلبی سر لیست انتخاباتی موسوم به «صدای مردم» (صوت الناس) و نامزد كرسی اهل سنت در حوزه انتخاباتی «بیروت2» است.
وی از چهره های چپ گرا در لبنان است و مثل بیشتر همسلكی هایش معتقد است تقسیم قدرت بین طوائف مختلف در لبنان عامل اصلی مشكلات این كشور است و باید فورا این نظام لغو شود و دیگر كسی بر مبنای تعلقات طایفه ای و مذهبی اش در مناصب حكومتی قرار نگیرد.
انتخابات پارلمانی لبنان قرار است دو هفته دیگر (شانزدهم اردیبهشت) برگزار شود.

*قانون انتخابات جدید بهتر از نسخه قدیمی نیست
انتخابات پارلمانی لبنان قرار است بر اساس قانون جدید برگزار شود كه پارسال پس از مدت ها رایزنی به تصویب رسید و بر این اساس انتخابات از الگوی «اكثریت» به «نسبیت» تغییر یافت.
بر اساس قانون جدید، لیست های انتخاباتی به میزان درصد آرای به دست آورده صاحب كرسی در پارلمان خواهند شد. این در حالی بود كه پیشتر هر لیستی كه بیشترین درصد آراء را كسب می كرد، تمامی اعضای آن وارد پارلمان می شدند.
الحلبی اما معتقد است قانون انتخاباتی جدید بهتر از نسخه قدیمی نیست. وی گفت: این قانون در تقسیمات اداری و حوزه های انتخابی و متن قانون بدتر از قبلی است. لبنانی ها گمان می كنند كه قانون نسبیت حاكم خواهد بود، اما نسبیت از مضمون خود دور شده است. این قانون، قانونی دو رگه است كه موارد مختلف از قوانین انتخاباتی گذشته بر آن سوار شده است. بنابراین قانون كنونی خوب نیست. ما در تلاش بودیم تا قانون نسبیت به معنای واقعی كلمه باشد و نسبیت بنابر الگویی كه در كشورهای دیگر هست، اجرا شود.

*راهكار مبارزه با طایفه گرایی در لبنان
رهبر جنبش خلق لبنان از جمله كسانی است كه مخالف نظام طایفه ای در این كشور و تقسیم مناصب بین طوائف است. الحلبی، نظام طایفه ای را به عنوان اصلی ترین عامل همه بحران های لبنان می داند.
وی گفت: طایفه گرایی در سیاست و نظام طایفه ای، به دلیل سهم خواهی و توزیع غنیمت ها بین هر طرف، دلیل اصلی همه بحران هاست، بنابراین باید نظام طایفه ای را از میان برداشت و به نظام دموكراتیك و عدالت محور تبدیل كرد. نظامی كه به هر شخص و گروهی، بر اساس شایستگی جایگاه مناسب بدهد نه بر اساس طایفه و مذهب.
الحلبی در پاسخ به این پرسش ایرنا كه برنامه او و حزبش برای مبارزه با طایفه گرایی چیست، گفت: اولین گام ما برای رسیدن به این هدف، اصلاح قانون انتخابات و تدوین قانونی جدید بدون قید طایفه گرایی است. باید لبنان را یك حوزه انتخابیه واحد در نظر بگیریم و سن رای گیری را به 18 سال برسانیم تا جوانان آگاه لبنانی در رقم زدن آینده شان نقش فعالتری داشته باشند.

*انتقاد از المستقبل
رهبر جنبش خلق لبنان كه خود برای تصاحب كرسی متعلق به اهل سنت در انتخابات حضور دارد، به انتقاد از رفتار كاندیداهای حزب «جریان المستقبل» مهمترین حزب اهل سنت لبنان پرداخت و سخنان آنها را تحریك آمیز خواند.
وی گفت: المستقبلی ها نمی توانند از فساد حرف بزنند و بقیه را به فساد متهم كنند، چون خودشان فاسد هستند. نمی توانند از نبود طایفه گرایی سخن بگویند، چون خودشان به شدت طایفه گرا هستند. از این رو با زبان طایفه گرایی صحبت می كنند تا در برابر آنچه آنها قدرت و سیطره حزب الله می نامند، تعصبات طایفه اهل سنت را برانگیزانند.
الحلبی، المستقبل را به نداشتن برنامه و حرف جدید در انتخابات متهم كرد و گفت: همه برنامه هایی كه آنها اكنون ارائه كرده اند، از سال 1992 به مردم وعده داده اند. از آن سال، این طبقه سیاسی همواره با ریاست جریان المستقبل به رهبری «رفیق الحریری» و حالا «سعد الحریری» برای مردم لبنان آورده ای نداشته اند و تنها دستاوردشان، ورشكست كردن كشور و افزودن بر بدهی های لبنان بوده است.

*رابطه با احزاب دیگر
وی در پاسخ به پرسشی درباره رابطه جنبش خلق با دیگر احزاب لبنان گفت: ما یك جنبش سیاسی دموكراتیك هستیم و ارتباطمان با احزاب و جناح ها را مواضع آنها در قبال مسائل گوناگون تعریف می كند.
الحلبی درباره حزب الله هم گفت: حزب الله نقش رهبری جریان مقاومت را دارد و در این مسیر دستاوردهایی چون آزادسازی جنوب لبنان در سال 2000 و دفاع همه جانبه اش از لبنان در جنگ سال 2006 را دارد. همچنین به سوریه وارد شد تا لبنانی ها را از خطر تروریسم حفظ كند. بنابراین ما از این زاویه با حزب الله در یك مسیر و یك خط هستیم، البته در مسائل داخلی اختلافاتی نیز با این حزب داریم. اما ما به عنوان یك جنبش سیاسی مردمی با حزب الله و همه احزاب و گروه هایی كه راهشان به آرمان فلسطین ختم شود و در راه آزادی فلسطین برنامه داشته باشند، بهترین روابط را داشته و خواهیم داشت.

*پیش بینی نتایج انتخابات
الحلبی پیش بینی نتیجه انتخابات را غیرممكن دانست و تصریح كرد: مساله تاكنون برای كسی مشخص نیست. امیدواریم كه ما نیز بتوانیم تا در این انتخابات موفق باشیم. اما باید بگویم كه اساس نبرد ما، سیاسی است نه صرفا انتخاباتی. ما تلاش داریم كه در مجلس حضور داشته باشیم، اما معتقدیم كه هر شخصی خارج از طبقه سیاسی حاكم بتواند وارد مجلس شود، وضعیت سیاسی بهتری را در آینده می توان برای لبنان انتظار داشت.

*رابطه با ایران
رهبر جنبش خلق لبنان در ادامه گفت و گو با ایرنا، روابط این حزب با ایران را اینگونه بیان كرد: رابطه ما با ایران خیلی خوب است و البته به انتخابات مرتبط نمی شود. ما و برادران ایرانی مان به ویژه دیپلمات های سفارت جمهوری اسلامی در بیروت، در مرحله گذشته، روابط نزدیكی داشتیم. همواره جلساتی با شهید «غضنفر ركن آبادی» سفیر پیشین ایران برگزار می كردیم. اكنون نیز با جناب آقای«محمد فتحعلی» به مناسبت های مختلف دیدارهایی داریم. ما معتقدیم ایران یكی از بازیگران اصلی در راه آرمان فلسطین و البته حامی اصلی جریان مقاومت است. همواره مقام های ایرانی از حمایت لبنان در زمینه های گوناگون صحبت كرده اند حتی در موضوع برق. از این رو ما از ایفای نقش ایران در لبنان و منطقه قدردانی می كنیم و جمهوری اسلامی را دوست حقیقی و صادق ملت های عرب می دانیم.
خاورم**390**2054