تهران- ايرنا- وزير نيرو با تاكيد بر اينكه صنعت ما در آينده صرفا بايد متكي به استفاده از پساب تصفيه شده باشد، گفت: نيازمند جهش بزرگي در بخش كشاورزي به عنوان اصلي ترين مصرف كننده آب كشور رخ دهد.

به گزارش روز دوشنبه پايگاه اطلاع رساني وزارت نيرو، رضا اردكانيان در حاشيه جلسه شوراي عالي آب با حضور در جمع خبرنگاران به تشريح نتايج اين نشست پرداخت و گفت: در اين جلسه موضوع مهم تامين آب شرب كشور در ماه‌هاي پيش رو به ويژه براي تابستان مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
وي افزود: با وجود اينكه روزهاي پربارشي را در كشور شاهد هستيم ولي متاسفانه مجموعه بارندگي‌ها نسبت به سال قبل و مدت متوسط دراز مدت بيش از 40 درصد افت داشته است. با توجه به اينكه بخش عمده‌اي از منابع آبي ما متكي به مخازن سدها است مطمئنا هر چه بتوانيم از همين امروز صرفه جويي در بخش شرب داشته باشيم و آب مصرفي در اين بخش را به مصارف حياتي و ضروري اختصاص دهيم و كمتر از آن شرب تصفيه شده براي ساير مصارف استفاده كنيم مسلما اين آب در مخازن سدها باقي خواهد ماند و تابستان را با مشكلات كمتري سپري خواهيم كرد.

*كاهش 80 درصدي بارش
وزير نيرو با تاكيد بر اينكه افت 40 درصدي بارش‌ها عدد بزرگي است، ادامه داد: اين عدد در سطح كشور يكنواخت توزيع نشده و در برخي از استان‌ها منابع آبي تا 80 درصد نسبت به سال گذشته كمتر شده و شرايط دشواري در اين مناطق وجود دارد بنابراين انتظار مي‌رود در اين شرايط مردم همچون هميشه همراهي لازم را با وزارت نيرو داشته باشند.
اردكانيان خاطرنشان كرد: به رغم اين شرايط، اطمينان مي‌دهم كه در سطح كشور تمام راه‌هاي ممكن را براي كاهش مشكلات پيش رو به كار گرفته ايم و با تاكيد معاون اول رئيس جمهور و همراهي سازمان برنامه و بودجه سعي خواهيم كرد تمامي طرح‌هاي موثر را اجرا كرده و با چالش كمتري امسال را پشت سر بگذاريم.
وي تاكيد كرد: آب مصرفي از يك مخزن محدودي برداشته مي‌شود و هر چه كمتر از آن برداشت كنيم طبيعتا اين آب در سد باقي خواهد ماند و تابستان را با مشكل كمتري سپري خواهيم كرد. بنابراين از همين امروز همه مردم ما فرصت دارند تا در دو ماه آينده با كنترل كردن مصارف خانگي، بهداشتي و... در تحقق اين مهم نقشي حياتي داشته باشند.
وزير نيرو در خصوص انتقال آب از خليج فارس به برخي از استان‌هاي كشور، گفت: هم اكنون 65 ميليون مترمكعب آب شور دريا توسط 54 سامانه نمك زدايي شيرين مي‌شود و در نقاط مختلف كشور مورد استفاده قرار مي‌گيرد. همچنين بالغ بر يك ميليارد مترمكعب مجوز مشاركت به بخش خصوصي در اين زمينه نيز داده شده و همچنان اين طرح براي نقاطي كه مورد نياز باشد در دست مطالعه است.

*بيماري بد مصرفي آب
اردكانيان تاكيد كرد: نبايد از اين نكته غافل شويم كه همزمان با اجراي طرح‌هاي تامين آب بايد به شيوه‌هاي مصرف خود هم بپردازيم. اگر اين بيماري نه چندان مطلوب بد مصرفي آب را درمان نكنيم مسلما اطميناني وجود ندارد كه حتي همين آب شيرين شده دريا را نيز به درستي مصرف كنيم.
وي تصريح كرد: درست مصرف كردن آب هم منحصر به مصرف مردم نيست و ما نيز بايستي با جلب مشاركت بخش خصوصي بتوانيم شبكه‌هاي انتقال آب را ترميم كنيم تا هدر رفت آب در اين بخش هم كمتر شود. در شهرهاي بزرگ كه ديگر نمي‌توان آب جديدي براي آن‌ها تامين كرد، هدر رفت آب در شبكه و مخلوط شدن با فاضلاب و در پي آن غيرقابل استفاده شدن اين آب امري جبران ناپذير است.
وزير نيرو با اشاره به اينكه هر مترمكعب فاضلاب توانايي آلوده كردن 40 مترمكعب آب شيرين را داراست، اظهار كرد: هم اكنون در سطح كشور از بين حدود 7 ميليارد مترمكعبي كه آب صرف بخش شرب و بهداشت مي‌شود حدود چهار ميليارد و 300 ميليون مترمكعب فاضلاب توليد مي‌كنيم كه تنها يك ميليارد مترمكعب آن كنترل مي‌شود و حدود سه ميليارد باقي مانده آن وارد پهنه‌هاي آبي و منابع زيرزميني كشور مي‌شود.

*صنعت متكي به مصرف پساب
اردكانيان بر لزوم سرمايه‌گذاري مستمر براي جمع آوري، تصفيه، بازچرخاني فاضلاب و پساب تصفيه شده تاكيد كرد و گفت: بايد صنعت ما در آينده صرفا متكي به پساب تصفيه شده باشد و ما بتوانيم آب شيرين را تنها براي مصارف شرب، بهداشت و كشاورزي استفاده كنيم.
وي در بخش ديگري از سخنان خود به اجراي طرح استفاده از آب‌هاي ژرف در كشور اشاره كرد و افزود: هر طرح جديدي در اين بخش بايد ابتدا مراحل مطالعاتي خود را طي كند و پس از اينكه به اين نتيجه رسيديم چنين طرحي امكان پذير است و توجيه اقتصادي دارد به آن بپردازيم.
وزير نيرو بيان كرد: هم اكنون يك مورد طرح بررسي آب‌هاي ژرف در سيستان و بلوچستان در دست مطالعه است و تا اين مرحله به نقطه روشني نرسد طبيعتا سرمايه گذاري جدي در اين بخش نخواهيم كرد.
اردكانيان تاكيد كرد: به هر حال آب‌هاي ژرف نيز منبع جديدي است و همانطور كه در مورد شيرين كردن آب درياها و يا ساير شيوه‌هاي تامين آب صحيت مي‌كنيم اين طرح نيز در دستور كار است ولي مجموع اين برنامه‌ها نبايد موجب غفلت از مصرف صحيح اين مايع حياتي شود.

*جهش بزرگي در مصرف بهينه
وي خاطرنشان كرد: مصرف صحيح آب منحصر به شرب، بهداشت و خانگي نيست و بايد جهش بزرگي در بخش كشاورزي به عنوان اصلي ترين مصرف كننده آب كشور رخ دهد تا بتوانيم با آب كمتر محصولات بيشتري به دست آوريم و آينده كشور را بيمه كنيم.
وزير نيرو در پايان گفت: نگراني من از اين بابت است كه ذكر اين طرح‌ها يك اميدواري در بين مردم ايجاد كند و ما را از كار سخت و پيچيده‌اي كه بايد به كمك مردم انجام دهيم و آن هم استفاده صحيح از آب موجود و آلوده نكردن منابع آب محدود است غافل كند و بگوييم راه‌هاي جديدي براي تامين آب پيدا شده و لازم نيست ما در شيوه‌هاي مصرف بازنگري كنيم.
شبك**1983**3404