به گزارش ایرنا، با وجود گذشت 17 دوره از رقابت های لیگ برتر فوتبال (جام خلیج فارس)، لیگ ایران تا رسیدن به تمامی مراحل حرفه ای شدن راه فراوانی پیش رو دارد. یكی از مشكلات این لیگ نحوه استخدام بازیكنان خارجی در تیم های مختلف است.
در حالی كه لیگ های همسطح با فوتبال كشور، به ویژه لیگ كشورهای حاشیه خلیج فارس از ستارگان نامدار فوتبال دنیا بهره می برند، اما در ایران استخدام بازیكنان درجه چندم فوتبال دنیا، در برخی از مواقع نه تنها كمكی به موفقیت تیم ها نخواهد كرد، بلكه در كوتاه مدت جریمه و محرومیت های زیادی را به این تیم ها تحمیل می كند.
گروه ورزش ایرنا برای آگاهی از چرایی محكومیت های پیاپی باشگاه های ایرانی و پرداخت سالانه چند میلیارد تومان جریمه، گفت وگویی با «سید میرشاد ماجدی» پیشكسوت باشگاه استقلال تهران انجام داده است.
او در این گفت وگو با بر شمردن دلایل این محكومیت ها گفت: انتخاب دوستانه و رابطه بازی در انتصاب مدیران از سوی مدیریت های كلان كشور، افراد را به ماشین امضا تبدیل كرده است.
گفت وگوی خبرنگار ایرنا با پیشكسوت باشگاه استقلال تهران را در زیر بخوانید:
** ایرنا: در چند سال گذشته به دلیل شكایت برخی از بازیكنان و مربیان خارجی شاغل در لیگ برتر، باشگاه هایی مانند استقلال تهران، پرسپولیس، تراكتورسازی تبریز، ملوان بندر انزلی و پدیده مشهد با جریمه و محرومیت های فراوانی مواجه شده اند. به عنوان یكی از پیشكسوتان فوتبال دلیل چنین وضعیتی را در چه می دانید؟
- ماجدی: در استخدام و به كارگیری مربی و بازیكن خارجی مشكلات عمده وجود دارد؛ از جمله این مشكلات مدیران بی تخصص و نبود نظارت است. در زمینه مدیریت اجرایی باید گفت بسیاری از افراد مسوول در باشگاه ها سفارشی و حاصل زد و بندهایی هستند كه در مدیریت كلان شكل می گیرد. تمام ضررهای مادی و محكومیت های بین المللی، نتیجه مدیریت غیر تخصصی است. مدیریتی كه از بخش های دیگر وارد فوتبال شده و سعی دارد در كوتاه مدت فوتبال حرفه ای را بیاموزد.
برخی از مدیران شاغل در حوزه ورزش نه تنها تخصصی در این زمینه ندارند، بلكه تا پیش از انتصاب در راس یك باشگاه پرطرفدار، پیشكسوتان ورزش را از نزدیك ندیده بودند.
**ایرنا: از مدیریت غیرتخصصی در باشگاه ها یاد كردید، اما در سطح كلان و زمینه های اجرایی، مقامات اجرایی از جمله رییس جمهوری كشور نیز در تمام زمینه ها تخصص ندارد، بلكه از طریق معاونت و تیم مشاوران اقدام به تصمیم گیری خواهد كرد. چرا در سطح متوسطی مانند یك باشگاه ورزشی، مشاور استخدام نمی شود؟
- ماجدی: من هم مخالف استخدام مشاوران ورزشی و حقوقی نیستم، مشكل كه در این بین وجود دارد اینكه مدیر غیرمتخصص به دنبال كسانی است كه مانند خود باشد. این امر موجب شده در برخی از مواقع كسانی به عنوان مشاور یا مدیر ورزشی باشگاه استخدام شوند كه روزگاری آرزوی عكس گرفتن با یك فوتبالیست را داشته است.
هم اكنون نیز بخش حقوقی و بین الملل، كه باید بازوهای مشورتی مدیر باشگاه باشد به خاطر مشكلات مالی به یك نفر محدود شده در حالی كه برای این كار نیاز به تیم های منسجم و متخصص است.
** ایرنا: از لزوم نظارت بیشتر فدراسیون فوتبال بر ورود بازیكنان باكیفیت سخن به میان آوردید، اما تست نهایی كیفی و سنجش میزان عملكرد هر بازیكن در اختیار كادر فنی است و این كادر در نهایت دستور عقد قرارداد را صادر می كند.
- ماجدی: كادر فنی بازیكن مورد علاقه خود را انتخاب می كند اما اگر مشاوران و مدیران باشگاه متخصص باشند، به یقین برای استخدام بازیكن حساسیت بیشتری خواهند داشت و با مرور سابقه بازیكن در اینترنت و تماشای سی دی بازی های وی، از میزان آمادگی بازیكن خارجی آگاه خواهند شد.
نبود مدیر برنامه حرفه ای برای بازیكنان یكی دیگر از ایرادهایی كه بر عقد قرارداد بازیكنان وارد است. در ایران هر فردی متخصص و غیرمتخصص می تواند مدیر برنامه باشد. این مدیر پس از آنكه سهم خود را از قرارداد بازیكن دریافت كرد به ادامه ماجرا كه كیفیت و همچنین رفتار بازیكن است، كاری نخواهد داشت.
همچنین برخی مواقع تصمیمات كادر فنی و مدیریت نیز تحت تاثیر شیوه معرفی مدیر برنامه بازیكنان قرار می گیرد. مدیری كه تخصص نداشته باشد، در این شرایط تنها یك ماشین امضا است.
** ایرنا: باشگاه های فوتبال ایران علاوه بر بعد فنی بازیكن خارجی با مشكلات اخلاقی و قانون گریزی وی نیز مواجه می شوند، آیا پیش از عقد قرارداد این موارد در نظر گرفته می شود؟
- ماجدی: مشاهده شده است در سال های گذشته بازیكنان به نسبت خوبی به لیگ برتر ایران گام گذاشته اند، اما تحت تاثیر برخی از رفتارهای بازیكنان داخلی دچار قانون گریزی هستند. در اروپا بازیكن برای خواب و رفت و آمد ساعات مشخصی دارد، اما در ایران این زمان ها معنای چندانی ندارند و این خود موجب می شود بازیكنان با كیفیت خارجی در كوتاه مدت به خاطر گریز از قانون های فوتبالی، دچار افت شوند.
** ایرنا: در یك دهه گذشته از نماینده مجلس شورای اسلامی تا شورای شهر در هیات مدیره باشگاه های فوتبال حضور داشتند، اما جای پیشكسوتان در این زمینه خالی بوده است به نظر شما چرا این رویه در ایران شكل گرفته است؟
- ماجدی: من نمی توانم ریشه این مشكل را بیان كنم، باید ریشه آن را در مدیریت های كلان تر جست وجو كرد.
ورزشی**2052**1368
تاریخ انتشار: ۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۱
تهران- ایرنا- پیشكسوت باشگاه استقلال با اشاره به محكومیت های باشگاه های ایرانی در پرونده بازیكنان خارجی گفت: تمام ضررها و محكومیت های بین المللی، نتیجه مدیریت غیرتخصصی است. مدیریتی كه از بخش های دیگر وارد فوتبال شده و سعی دارد در كوتاه مدت فوتبال را به صورت حرفه ای بیاموزد.