تهران- ایرنا- معاون راهبردی و نظارت بر بهره برداری شركت مهندسی آب و فاضلاب كشور اعلام كرد: شهرهای اصفهان، یزد، كرمان، بندرعباس، شیراز و بوشهر در وضعیت تنش آبی قرار دارند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «شاهین پاكروح» امروز (سه شنبه) در نشستی خبری با موضوع «تبیین وضعیت منابع آب شرب و تشریح راهكارهای سازگاری با كم آبی» گفت: وزارت نیرو پروژه هایی كوتاه مدت از جمله حفر چاه را در شهرهای بزرگی كه درگیر تنش آبی هستند در دستور كار قرار داده است.
وی با بیان اینكه در اصفهان قرار است 70 حلقه چاه جدید حفر شود، ادامه داد: در تعامل شهرداری با آبفای استان اصفهان، برنامه ریزی شده است كه برای جبران كمبود آب شرب، چاه هایی كه آب آنها قابلیت شرب دارد به منابع تامین آب شهر اصفهان اضافه شود.
معاون شركت آب و فاضلاب كشور با تاكید بر اینكه «در شهری كه با تنش آبی مواجه است، فضای سبز معنی ندارد»، گفت: استفاده از چاه های حفر شده توسط شهرداری برای تامین آب شرب از اصفهان آغاز شده و در سایر شهرها نیز با همكاری شهرداری ها انجام خواهد شد.
به گفته پاكروح، برای اقداماتی همچون حفر چاه و استفاده از دستگاه های كاهنده مصرف آب كه با هدف به حداقل رساندن تنش آبی در شهرها در دستور كار قرار گرفته، یك هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

** برنامه ای برای جیره بندی آب نداریم
معاون شركت آب و فاضلاب كشور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینكه آیا وزارت نیرو امسال برنامه ای برای جیره بندی آب دارد؟ گفت: تاكنون برنامه مبنی بر جیره بندی آب در شهرهای پرتنش نداریم اما با مدیریت تقاضا و مدیریت فشار، تنش آبی را مدیریت می كنیم.
وی ابراز امیدواری كرد كه بارندگی ها در باقیمانده از سال آبی جاری، بخشی از نیاز آبی كشور را تامین و تنش ها را كمتر كند.
وی با تاكید بر اینكه در تهران تنش آبی نداریم، گفت: گذر از تنش آبی در تهران به دلیل بارندگی ها و همچنین اجرای پروژه های تامین آب است.

** تابستان امسال 34.5 میلیون نفر از جمعیت كشور تحت تنش آبی هستند
معاون شركت آب و فاضلاب كشور در ادامه گفت: تابستان امسال، 334 شهر با جمعیت 34.5 میلیون نفر تحت تنش آبی قرار دارند.
پاكروح افزود: شهرهایی كه در وضعیت تنش آبی قرار دارند، در ساعت هایی از شبانه روز، مجموع تولید آب در آنها كمتر از میزان تقاضاست.
وی با بیان اینكه این شهرها در سه وضعیت زرد، نارنجی و قرمز تقسیم بندی شده اند، گفت: شهرهایی كه در وضعیت زرد قرار دارند، میزان كمبود تولید آنها نسبت به میزان تقاضا، 10 درصد است؛ این شهرها با جمعیت 10 میلیون نفر، 30.5 درصد از جمعیت شهری دارای تنش آبی را تشكیل می دهند.
معاون شركت آب و فاضلاب كشور افزود: شهرهایی كه در وضعیت نارنجی قرار دارند میزان كمبود تولید آنها نسبت به تقاضا 10 تا 20 درصد است؛ این شهرها با هفت میلیون جمعیت 19.7 درصد جمعیت شهرهای تحت تنش را تشكیل می دهند.
به گفته وی، 50 درصد از جمعیت شهری تحت تنش آبی با 17 میلیون نفر جمعیت در وضعیت قرمز قرار دارند به این معنی كه فاصله تولید و مصرف این شهرها 20 درصد است.
پاكروح گفت: استان های حوضه های فلات مركزی و خلیج فارس و دریای عمان از جمله استان های اصفهان، فارس، كرمان، خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان در این وضعیت قرار دارند.
وی ادامه داد: 129 شهر با جمیعت 16.6 میلیون نفر در حوضه فلات مركزی قرار دارند كه بارندگی در این منطقه نسبت به پارسال 50 درصد كمتر شده است. همچنین 118 شهر نیز با هفت میلیون نفر جمعیت در حوزه خلیج فارس و دریای عمان قرار دارند كه این بخش نیز با كمبود بارش قابل توجهی نسبت به پارسال مواجه است.
معاون شركت آب و فاضلاب كشور در تشریح كاهش میزان بارندگی ها گفت: تا پیش از این، كمترین میزان بارندگی ها با 150 میلیمتر مربوط به سال زراعی 87-86 بود اما این عدد امسال به 120 میلیمتر رسیده است.

** كاهش 78 درصدی منابع ذخیره برفی
پاكروح با بیان اینكه بارندگی ها در نیمه اول سال آبی جاری كاهش یافته است، اضافه كرد: بر اساس پیش بینی ها، میزان بارندگی فروردین، اردیبهشت و خرداد امسال نیز نسبت به شرایط نرمال پایین تر خواهد بود.
وی یكی دیگر از چالش های این بخش را، تغییر رژیم بارندگی ها بیان كرد و گفت: در سال های گذشته با بارش برف در زمستان و ذوب شدن آن در تابستان، دِبی آب رودخانه ها حفظ می شد اما امسال منابع ذخیره برفی چندانی نداریم و منابع حاصل از ذوب شدن برف نسبت به پارسال 78 درصد كمتر خواهد بود.

** آخرین وضعیت سدهای كشور
معاون شركت آب و فاضلاب كشور در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح آخرین وضعیت سدهای كشور پرداخت و گفت: 55 سد از سدهای در دست بهره برداری در تامین آب شرب فعالیت می كند كه برخی از آنها از نظر منابع آبی، در بدترین شرایط قرار دارند.
پاكروح در این مورد گفت: 89 درصد از سد استقلال كه آب شرب بندرعباس را تامین می كند خالی است؛ سد «درودزن» كه آب شرب 2 شهر استان فارس و بخشی از آب شرب شهر شیراز را تامین می كند نیز 37 درصد ذخیره دارد.
وی با بیان اینكه 79 درصد از سد دوستی كه آب شرب مشهد را تامین می كند نیز خالی است، گفت: در این میان، سد زاینده رود در شرایط فوق العاده ویژه، بدترین شرایط را در 50 سال اخیر دارد.

** كولرهای آبی مصرف را 50 درصد افزایش می دهد
معاون شركت آب و فاضلاب كشور با اشاره به مصرف بالای كولرهای آبی، گفت: در شهرهایی همچون یزد، كاشان و كرمان، با گرم شدن هوا و استفاده از كولرهای آبی، 50 درصد به مصرف آب مردم اضافه می شود.
وی ادامه داد: هر كولر آبی به طور متوسط 700 لیتر آب در شبانه روز مصرف می كند كه معادل 2.5 برابر مصرف آب یك خانواده دو سه نفری در یك شبانه روز است.
پاكروح گفت: با استفاده از پوشش و سایه بان كولر، مصرف آب این وسیله سرمایشی به میزان قابل توجهی كاهش می یابد.

** اصلاح قیمت آب، یكی از راهكارهای اصلاح مصرف
پاكروح با تاكید بر اینكه 65 درصد از آب شرب مصرفی توسط 44 درصد از مشتركان مصرف می شود، گفت: در شرایط كمبود آب می توان با درست مصرف كردن، مصرف شرب را 20 درصد تعدیل كرد و به این ترتیب، 50 درصد از وضعیت تنش آبی شهرها تعدیل شود.
وی به فاصله قیمت تمام شده و قیمت های تكلیفی آب اشاره كرد و گفت: سهم هزینه های آب در سبد هزینه های كالای مردم كمتر از نیم درصد است كه به دنبال این ارزان بودن قیمت آب، تقاضا به سمت درست مصرف كردن نمی رود.
معاون شركت آب و فاضلاب كشور با بیان اینكه مصرف آب در بسیاری از كالاها با تغییرات قیمتی اصلاح شده است، گفت: اصلاح قیمت ها، یكی از راهكارهای اصلاح مصرف است.
اقتصام**9189**2023