وي چهارشنبه در گفت و گو با ايرنا اعلام كرد: نام اين دستاورد در اصطلاح علمي « تركيبات ناجورهسته پلاتين- رنيم به عنوان جاذب اكسيژن» است كه افزون بر درمان سرطان، مصارف صنعتي هم دارد و برمبناي فلز پلاتين ساخته شده است.
نبوي زاده گفت:معروف ترين تركيب پلاتين را سيس پلاتين مي نامند كه كاربردهايي متنوع درپزشكي و صنعت دارد و دانشمندان همواره به دليل خواص ضد توموري اين مواد، درحال شناسايي و سنتز خانواده بسياري از اين تركيبات هستند.
وي ادامه داد: پس از شناسايي اين تركيبات آنها را در تستهاي كلينيكي و باليني مختلف به كار ميبرند تا بتوان دانست آيا ميتوانند جايگزيني براي داروهاي ضدسرطان يا ضد تومور باشند يا خير.
اين پژوهشگر شيمي بيان كرد: سيس پلاتين با عنوان معياري براي درمان سرطان شناخته شده و داروهايي كه به تازگي سنتز ميشود با سيس پلاتين مقايسه ميشود ازجمله كاربوپلاتين يا نداپلاتين يا اگزاپلاتين.
نبوي زاده افزود: با آنكه داروهاي فعلي خواص بسيار مفيدي دارند، تأثيراتشان محدود است و اين محدوديت به مقاومتي كه دارند يا سميّتهاي فرعي مربوط ميشود كه در بدن به وجود ميآورند به همين دليل تلاش مي شود مواد يا تركيبات جديدي سنتز شود كه به عنوان دارو مفيدتر باشند و در عين حال سميّت آنها كمتر باشد و همچنين مقاومت داخلي كمتري نيز از خودنشان دهند.
اين پژوهشگر با بيان اينكه پلاتين ميتواند ساختار دياناي (DNA) سلولهاي سرطاني را تخريب كند، ابراز داشت: خاصيت ضد سرطاني پلاتين به دليل همين ويژگي است و درصورتي كه بتوان كمپلكسهايي تهيه كرد كه فقط سلول هدف سرطاني را تحت تأثير قرار دهند و تأثيري بر سلولهاي سالم نداشته باشند، ارزشمند خواهد بود.
وي در اين گفت و گو با ايرنا هدف از پژوهشهاي گروه تحقيقاتي خود را طراحي داروهاي جديد برمبناي فلز پلاتين عنوان كرد كه ميتوانند اثرات متقابل دياناي و كمپلكسهاي پلاتين را داشته باشند.
نبوي زاده درباره چگونگي عرضه و مصرف اين داروها بيان داشت: از زماني كه يك دارو پيشنهاد و سنتز ميشود تا زماني كه مراحل تستهاي كلينيكي و باليني را بگذراند، دستكم شش تا هشت سال زمان نياز است زيرا دارو بايد تأييديه وزارت بهداشت و شركتهاي دارويي را دريافت كند كه درحال حاضر با تلاشي دو سال و نيمه موفق به توليد اين مواد شدهايم.
وي ادامه داد: هم اكنون بايد تستهاي باليني لازم براي دريافت مجوز و بعد توليد اين دارو صورت گيرد و نحوه مصرف اين دارو به صورت تزريقي خواهد بود.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد: هماكنون كشورهايي همچون هند و آمريكا تركيبات سيس پلاتين را كه بهعنوان داروي ضدسرطان بهكار ميرود سنتز ميكنند اما تركيب ساخته شده در دانشگاه شيراز موسوم به كمپلكس ناجور هسته، تركيبي جديد است كه منحصراً متعلق به ايران است و تاكنون در جهان ساخته نشده است.
نبوي زاده با گراميداشت ياد دكتر مهدي رشيدي استاد فقيد دانشگاه شيراز كه سرآغاز همكاري هاي تيم تحقيقاتي با حضور وي شكل گرفته بود، پژوهش در زمينه توليد اين مواد را حاصل همكاري بخش زيست شناسي و بخش شيمي دانشگاه شيراز عنوان كرد و هسته اوليه تيم تحقيقاتي را سه استاد و 12 دانشجو اعلام كرد.
اين طرح با حمايت دانشگاه شيراز و با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي رياست جمهوري صورت گرفته است.
7375 /1876
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۱
شيراز- ايرنا - دكتر سيد مسعود نبوي زاده استاد بخش شيمي دانشگاه شيراز و همكارانش براي نخستين بار در جهان تركيباتي را ساخته اند كه به گفته اين استاد، اميدها را براي درمان سرطان افزايش ميدهد.