تهران- ايرنا- يك كارشناس اقتصادي و بازار سرمايه، قراردادهاي آتي طلا را امري مرسوم در بورس هاي دنيا برشمرد و گفت: بازار آتي سكه فرصتي براي سرمايه گذار فراهم مي كند كه ريسك معاملات خود را در بازار سرمايه پوشش دهد.

به گزارش ايرنا، در روزهاي گذشته و پس از نوسانات نرخ ارز و سكه، گمانه زني هايي درباره وضعيت معاملات فيزيكي و آتي سكه در بورس مطرح شد؛ در اين ميان، انجام معاملات پيش فروش سكه در بانك با انتقاد برخي كارشناسان روبرو شد چرا كه به اعتقاد آنها، انجام پيش فروش در خارج از بورس كالا، كاركرد بورس كالا و انجام معاملات آتي سكه در اين بورس را زير سئوال مي برد.
همچنين توقف موقت معاملات آتي سكه در بورس كالا نيز واكنش هايي را ميان سرمايه گذاران و كارشناسان برانگيخت.
كارشناسان معتقدند كه اتخاذ تصميمات غيركارشناسي مانند توقف معاملات آتي سكه در بورس كالا، موجب لطمه زدن به اعتبار بازار سرمايه و بي اعتمادي سرمايه گذاران به بازارهاي كشور مي شود.
«ميثم رادپور» كارشناس ارشد اقتصادي در گفت وگو با ايرنا با تشريح كاركردهاي بازار آتي سكه به عنوان بازار جذاب براي سرمايه گذاران پرداخت و گفت: معاملات در بورس كالا به دو نوع بازار فيزيكي (نقد) و مشتقه (غير نقدي) تقسيم‌بندي مي‌شوند؛ از جمله ابزار مشتقه بايد به معاملات آتي سكه اشاره كرد كه نخستين ابزار اين بازار بوده و فرصتي را براي سرما‌يه‌گذاران فراهم مي‌كند تا ريسك معاملات خود را پوشش دهند.
وي افزود: معاملات آتي سكه از انواع ابزارهاي بازار سرمايه است كه به معامله‌گران كمك مي‌كند، بدون اينكه كل ارزش خريد خود را وارد بازار كنند به معامله بپردازند و مانند آن است كه بازار به معامله‌گران وام ‌دهد، چون در اين نوع معامله كافي است كسري از پول به نام وجه‌الضمانت پرداخت شود و باقي آن را بازار وام دهد.
وي درباره مزاياي بازار آتي سكه نيز گفت: قراردادهاي آتي طلا در دنيا براي رفع نياز سرمايه‌گذاراني ايجاد شد كه به دنبال حفظ سرمايه هاي خود در مقابل نوسانات نرخ ارز و طلا بودند. به عبارتي، مهمترين كاركرد اين بازار، كمك به پوشش ريسك است.
اين كارشناس اقتصادي با بيان اينكه نوسانات نرخ ارز سرمايه‌گذاران را در همه كشورها نگران مي‌كند، اما براي آنها مساله ساز نمي‌شود، گفت: به عنوان نمونه، اگر يك سرمايه‌گذار آمريكايي بخواهد از كشورهاي حوزه يورو واردات انجام دهد و نگران نوسان نرخ اين ارز باشد، مي‌تواند در بازار مشتقه، ريسك را پوشش و نگراني خود را كاهش دهد.
وي يادآور شد: به اين ترتيب مشاهده مي كنيم كه قراردادهاي آتي (فيوچرز) در دنيا داراي اعتبار و كارايي بالايي هستند و امروز بايد براي رفع دغدغه فعالان اقتصادي و پوشش نوسانات نرخ ارز و كالاها، اينگونه ابزارها را توسعه داد.
به گفته رادپور، در سراسر دنيا، بازار مشتقه در مقايسه با بازار معاملات فيزيكي بسيار بزرگتر و اين معاملات و ابزارهاي جديد مالي هر روز در حال گسترش است.
اين كارشناس اقتصادي در پاسخ به اين پرسش كه آيا در زمان هاي نوسان قيمت طلا و سكه، تضعيف مقطعي بازار قراردادهاي آتي سكه براي ايجاد ثبات در بازار گزينه مناسبي است؟ گفت: خير، به تازگي شاهد اعلام نظرها و تصميمات غيركارشناسي هستيم كه نمونه آن، افزايش ناگهاني نرخ سود سپرده بانك ها بود كه هنوز در حال پاسخگويي به تبعات آن تصميم هستيم.
وي افزود: مطرح شدن بحث توقف معاملات آتي سكه نيز لطمه زدن به اعتبار بازار سرمايه و اصول اقتصادي است زيرا با اين كار در واقع بخشي از معامله گران و سرمايه گذاران را ناديده مي گيريم و اين اتفاق منطقي نيست.
رادپور گفت: مردم و سرمايه‌گذاراني كه تحت فشار تصميمات اين چنيني كه نمونه آن نيز در ماه هاي اخير كم نيست، قرار مي‌گيرند، به بازارهاي كشور بي اعتماد مي شوند؛ به اين ترتيب، سيگنالي كه اين تصميمات در پي دارد، اين است كه وقتي از ترس، جلوي نوعي از معاملات گرفته شود، بي اعتمادي و واكنش منفي بازارها تنها نتيجه آن است.
اين كارشناس اقتصادي بر اين باور است، سودي كه بانك مركزي از طريق حراج سكه در بانك كارگشايي به خريداران رساند، 16 درصد در يك ماه بود در حالي كه در دنيا ميزان سود در مدت يك سال نيز به اين عدد نمي‌رسد.
وي گفت: در اين ميان، تاثير بازار آتي سكه به اندازه خودش است و چون معاملات اين بازار در مقابل 50 ميليون سكه‌اي كه در بازار نقدي به فروش مي‌رسد، محدودتر است، جلوگيري از معاملات آن به جز فشاري كه بر سرمايه‌گذاران وارد مي‌كند، تاثيري نخواهد داشت.
به گزارش ايرنا، شاپور محمدي رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، هفته گذشته در مواجه با ابهامات متعددي كه درباره بازار آتي سكه در بورس مطرح شده بود، از تداوم انجام معاملات آتي سكه و همچنين انجام معاملات سكه در بورس كالا خبر داد.
به گفته وي، قرار شده است كه معاملات سكه از طريق بورس كالا انجام شود.
محمدي درباره معاملات آتي سكه نيز گفته بود: معاملات آتي سكه در بورس كالا تداوم خواهد شد.
اقتصام**2022*1070**2025