تهران- ایرنا- همزمانی سالروز ولادت حضرت علی اكبر(ع) و روز جوان، فرصتی مناسب برای پرداختن به جوانان و دغدغه های آنها است. جوان بودن بافت جمعیتی ایران، دولت تدبیر را بر آن داشت تا با ترسیم نقشه راه آینده این قشر از جامعه، بستر لازم را برای حضور موثر آنان در عرصه های مختلف فراهم آورد.

حضرت علی اكبر(ع) در 11 شعبان 43 هجری در شهر مدینه، دیده به جهان گشود و در پرتو تربیت و آموزه های امام حسین(ع) پرورش یافت و ضمن آشنایی با سیره اهل بیت(ع) به اوج كمال و معنویت رسید. از ایشان به عنوان آینه تمام نمای پیامبر اكرم(ص) یاد می شد چرا كه هم در فضیلت های اخلاقی در زمان خود بی مانند بود و هم در علم و رشادت به رسول خدا(ص) شباهت زیادی داشت.

شجاعت و وفاداری حضرت علی اكبر(ع) در حماسه عاشورا سبب ماندگاری نامش در تاریخ شد، زیرا در میدان رزم دلاورانه به دفاع از اسلام و دستاوردهای آن پرداخت و سرانجام در حالی كه بیش از 18 سال از عمر پربركت ایشان نگذشته بود به درجه رفیع شهادت نایل آمد. حضرت علی اكبر(ع) همچون الگوی متعالی انسانی از لذت های دنیوی به سادگی گذشت تا به رضایت الهی دست یابد؛ بنابراین بهترین نمونه اخلاقی برای جوانان محسوب می شود تا راه رستگاری را از ایشان بیاموزند.

در روزشمار كشور، سالروز ولادت فرخنده این سلاله پاك رسول خدا(ص) به عنوان روز جوان نامگذاری شد. اهمیت این موضوع از آن جهت است كه دوران جوانی یكی از حساس ترین برهه های زندگی هر فرد محسوب می شود. دوره جوانی هنگامه گذر از نونهالی و رسیدن به ارزش های واقعی زندگی به شمار می رود، دورانی كه شكوفایی عقلی، احساسی و عاطفی می تواند انسان را به درجه ای والا از ایمان، معرفت و كمال برساند.

دوران جوانی فرصت شكوفایی ظرفیت های هر فرد است تا بتواند با استفاده از این فرصت ها به خدمت اجتماعی مشغول شود و جامعه را از توانمندی های خود برخوردار سازد. هرچه متولیان امر در پرورش این ظرفیت ها كوشش بیشتری صورت دهند، نتیجه سودمند تری عاید جوانان، خانواده و اجتماع خواهد شد.

هفته جوان كه از هشتم اردیبهشت هرسال آغاز می شود فرصت مناسبی برای مرور و آسیب شناسی چالش ها و فرصت ها در حوزه جوانان به شمار می رود.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا در همین راستا به گفت وگو با «امیر حسین آل اسحاق» مدیر كل طرح های ملی معاونت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان پرداخته است كه در ادامه می خوانیم.

**اشتغال جوانان، اولویت اصلی دولت تدبیر
جمعیت جوان كشور بستری را فراهم می آورد تا یكی از محورهای اصلی كه همواره در دولت تدبیر بر آن تاكید می شود توجه به این قشر از جامعه باشد و در تمام مباحث، موضوع های مربوط به جوانان و ماموریت های تعیین شده، در اولویت سیاست ها قرار گیرد. هفت كمیسیون تخصصی، زیرمجموعه ستاد ملی جوانان برای تدوین سیاستگذاری در این حوزه مشغول به كار شدند كه شامل كمیسیون‌های ازدواج، مشاركت اجتماعی، اشتغال، اوقات فراغت، آسیب‌های اجتماعی و فضای مجازی هستند.

از مهم ترین موضوع هایی كه در صدر برنامه های دولت تدبیر قرار دارد، موضوع اشتغال و بخش جدی هدف گذاری در این حوزه، مربوط به جوانان است. وزارتخانه ها و دستگاه های مختلفی در این حوزه ماموریت دارند كه از آن جمله می توان به وزارت كار، تعاون و رفاه اجتماعی و وزارت امور اقتصادی و دارایی در برنامه های كلان دولت، اشاره كرد. تاكنون گام های مهمی در راستای بهبود شرایط جوانان برداشته شده است اما با توجه به بالا بودن میزان تقاضا، امید آن می رود تا این روند شتاب بیشتری به خود گیرد.

**دستاوردهایی با محوریت جوانان
به دلیل اهمیت موضوع جوانان و اشتغال آنها، هر دستگاهی و نهادی تلاش می كند كه وظیفه و رسالت خود را در این ارتباط انجام دهد. معاونت امور جوانان وزارت ورزش و جوانان در راستای ماموریت فرهنگ سازی و بالا بردن اشتغال جوانان، با پیگیری این مهم در سال 1396 و 1397 خورشیدی در سطح استان های كشور، بخش هایی از این موضوع را مدیریت می كند كه با توجه های مجدانه در سال جاری عملیاتی خواهند شد. این مساله یك موضوع محوری به شمار می رود كه در دولت تدبیر به جدیت دنبال می شود تا با رشد بیشتری همراه باشد.

تعریف برنامه ها و سندهای بالادستی در شورای عالی جوانان از دیگر برنامه ها محسوب می شود. هدف این است تا با تعریف و برنامه ریزی در این معاونت، بتوان سند فرادستی را در حوزه جوانان گردآوری كرد. در این سند راهبردی به دستور رییس جمهوری به عنوان رییس شورای عالی جوانان، سهم همه دستگاه ها در تعیین نقشه راه روزآمد و تعریف می شود.

فعالیت در حوزه كارآفرینی، اشتغال و هماهنگی با نهادهای مختلف مانند ستاد كل نیروهای مسلح، وزارت ارتباطات، صنعت و معدن، معاونت علمی و پژوهشی ریاست جمهوری و به ویژه وزارت كشور در خصوص ثبت شناسه تشكل‌ها نیز از جمله مهمترین این فعالیت‌ها به شمار می رود. از دیگر دستاوردهای مهم این معاونت در طول سال گذشته برگزاری مجمع ملی جوانان با حضور سازمان‌های مردم نهاد این حوزه در شیراز بوده است.

برنامه هایی كه در این بخش تعریف می شود، شامل غنی سازی اوقات فراغت، مساله ازدواج و در موارد مشابه مانند مشاركت های اجتماعی و بالا بردن حضور جوان ها به صورت تشكل ها و سمن ها(سازمان مردم‌نهاد) است. تعداد سمن ها رشد ده ها برابری را نشان می دهد و در برخی قسمت ها از افزایش بیش از 500 درصد حكایت دارد و این امر، شرایط را برای افزایش مشاركت اجتماعی جوانان مهیا می سازد. به نظر می رسد با رفع مشكلات اداری در این راستا، جامعه شاهد افزایش میزان سمن های جوانان باشد.

یكی دیگر از مشكلات در حوزه جوانان، عدم برون سپاری كارهای دولتی به تشكل‌های مردمی در استان‌های مختلف است. اكنون بیش از 2 هزار تشكل مردم نهاد در استان‌ها و حتی روستاها فعال هستند كه می‌توانند ظرفیت‌های خوبی برای انجام امور دولتی باشند.

به طور كلی و شفاف، ماموریت اصلی تعریف شده برای معاونت جوانان، پررنگ كردن دغدغه و نقش جوانان در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های كشور است تا به این ترتیب با حفظ جایگاه مهم جوانان، امید به این نسل تزریق شود، چرا كه نسل جوان كشور تمام سرمایه نظام به شمار می روند. با حفظ و ارتقای این امید، تمام چالش های پیش روی كشور قابل حل و پشت سرگذاشتن خواهد بود. دولت تدبیر برای تحقق این مهم به عنوان اولویت تلاش می كند تا با برنامه های مناسب، ایده های مربوط شكل گیرد.

**ایران، كشوری برخوردار از 20 میلیون تن جمعیت جوان
برپایه آخرین آمار بیش از 20 میلیون تن از جمعیت كشور را جوانان تشكیل می دهند. باید دقت كرد كه با توجه به بالا رفتن امید زندگی در كشور در طول سال های گذشته و تغییرات ساختاری كه در كشور ایجاد شده است، بازه سن جوانی هم باید تغییر كند. در این راستا پیشنهادی مطرح شد كه تایید آن به مطالعه و كار علمی بیشتری نیاز دارد. اینك بازه سن جوانی در كشور از 15 تا 29 سال محسوب می شود، در حالی كه می بایست محدوده این بازه جابه جا شده و به 18 تا 35 سال تغییر یابد. انجام برخی امور اداری برای جوان 15 ساله همراه با مشكلاتی است كه به نظر می رسد با تغییر به 18 سال بسیاری از این مشكلات به ویژه در ارتباط با اشتغال جوانان قابل حل باشد.

**مشكلات هویتی و چالش های فرهنگی، دغدغه های مهم جوانان
هرچند اشتغال، مهم ترین دغدغه جوانان جامعه محسوب می شود اما می توان به مشكلات هویتی و چالش های فرهنگی به عنوان 2 موضوع مهم حتی قبل از موضوع اشتغال، اشاره كرد. نسل جوان با آگاهی نسبت به ارزشی كه در جامعه از آن برخوردار است، بهتر و با انرژی بالاتر در سطح ساختار تصمیم سازی و تصمیم گیری ورود كرده و مشكلات را راحت تر و با انگیزه بیشتر حل می كند. این پررنگ شدن نقش جوانان، به اندازه موضوع اشتغال اهمیت دارد.

همانطور كه تاكید مقام معظم رهبری در سخنان شان بر این است كه تمام مسوولان كشور باید این باور را به جوان تزریق كنند كه مهم ترین سرمایه كشور، جوانان هستند؛ بنابراین در تصمیم سازی ها، هدف گیری و مدیریت باید به این سرمایه اعتماد كرد. دولت نیز در همین راستا تلاش خود را می كند، هر چند كمبودهایی نیز وجود دارد اما اگر این واگذاری با استفاده از انرژی و انگیزه این نسل اتفاق بیفتد، جوان ها در همه عرصه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... می توانند مشكلات خود را حل كنند. به نظر می‌رسد باید سیاستگذاری كلانی در حوزه جوانان در كشور وجود داشته باشد؛ موضوعی كه مربوط به آینده جوانان كشور است.

*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9428**2059**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearch همراه شوید.