چابهار- ايرنا- بخش كشاورزي شهرستان چابهار براثر خشكسالي، گرمازدگي، سرمازدگي و زير كشت نرفتن اراضي با خسارت 263 ميليارد توماني رو به رو شده و كشاورزان نيازمند پيگيري لازم براي جبران خسارت و كمك هاي بلاعوض هستند.

به گزارش ايرنا شهرستان چابهار علاوه بر ظرفيتهاي مناسب شيلاتي، بنادر صيادي، تجاري و اقتصادي، منطقه آزاد، ظرفيت هاي ترانزيتي و گردشگري؛ داراي اراضي مستعد براي كشت انواع ميوه هاي گرمسيري و پركالري است كه نقش مهمي در توسعه واشتغال مردم بومي و تامين نياز بازار دارند.
شهرستان ساحلي چابهار همجوار با آب هاي اقيانوسي درياي عمان و سواحل مكران استعدادهاي خارق العاده اي در بخش كشاورزي بويژه كاشت و توليد انواع ميوه هاي گرمسيري پركالري نظير موز، مركبات، چيكو، انبه، نارگيل، گواوا، كنار، پاپايا، تمرهندي و خرما دارد.
توليد محصولات زراعي به روش نيمه ديم كاري از طريق روان آبهاي فصلي نيز در شهرستان چابهار و به ويژه منطقه دشتياري مرسوم بوده است و در سالهايي كه بارندگي و آب وجود داشته باشد حبوبات و به ويژه ماش نيز كشت مي شود.
توسعه صنايع بخش كشاورزي از ديگر زمينه هاي مهم كار آفريني، توليد صنايع جانبي، عمل آوري، فرآوري و بسته بندي محصولات و ايجاد ارزش افزوده است كه درصورت توجه دولت و سرمايه گذاري بخش خصوصي ضمن فراهم كردن بخشي از نياز بازارهاي داخلي و خارجي، توسعه بيش از پيش منطقه را رقم خواهد زد.
ساخت سدهاي مياني و تاخيري در پايين دست سدپيشين و بندانحرافي شيرگواز از نيازهاي مهم و اساسي توسعه بخش كشاورزي شهرستان چابهار است كه بعنوان يك ضرورت انكار ناپذير در دستور كار قرار گيرد.
كشاورزي پايدار در گرو تامين و مديريت صحيح و كارآمد آب و منابع تأمين كننده آن است و هرگونه توسعه و برنامه ريزي و سرمايه گذاري در اين بخش منهاي تأمين آب مطمئن به نتايج مطلوبي نخواهد رسيد.
اقليم خاص سيستان و بلوچستان بگونه ايست كه همزمان واقعه خشكسالي و سيل را در جنوب اين استان شاهديم و هر دو خسارات هنگفتي به منابع، تأسيسات و اراضي كشاورزي وارد مي كنند.
جبران خسارت هاي سيل و خشكسالي براي سازندگي و تامين نياز اصلي بخش كشاورزي بايد مورد توجه قرار گيرد تا بتوان روز به روز بر تعداد اشتغال اين بخش افزود و با افزايش زير كشت محصولات توسعه ايجاد كرد.
چابهار همچنين توانمندي هاي بالقوه و استثنايي در بخش دام و طيور از جمله پرورش گاو دشتياري، مرغ بومي، گوسفند و بز، شتر و گاو ميش دارد.
وجود صنايع تبديلي و تكميلي و فرآوري محصولات كشاورزي از جمله كشتارگاه صنعتي دام و مراكزبسته بندي گوشت قرمز مي تواند اشتغال زيادي ايجاد كند.
شهرستان چابهار در طول خشكسالي هاي 20 سال گذشته با خسارت هاي گوناگوني نظير خشك شدن محصولات باغي و زراعي، سرمازدگي، سيل هاي مقطعي و گرمازدگي مواجه بوده و همين مشكلات باعث شده بيش از 20 تا 30 هزار نفر شغل خود را از دست بدهند.

مدير جهاد كشاورزي شهرستان چابهار در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: خسارت به بخش كشاورزي اين شهرستان بيش از 263 ميليارد تومان برآورد شده است.
غلامحسين بامبري افزود: كشاورزان اين شهرستان علاوه بر خشكسالي خسارت هاي سنگيني از سيلاب، سرمازدگي و گرمازدگي ديده اند.
وي بيان كرد: خشكسالي مداوم انواع باغات دهها ساله موز، انبه، ليمو، نخيلات و انواع باغات ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري را نابود كرده است.
وي ادامه داد: بارندگي هاي بهمن 1395 نيز به 600 هكتار اراضي كشاورزي بخش هاي پلان و دشتياري و منطقه عوركي چابهار خسارت 30 ميليارد ريالي و به منابع آبي و بندسارها خسارت 750 ميليون توماني وارد كرده است.
مدير جهاد كشاورزي شهرستان چابهار گفت: سرمازدگي آذر سال گذشته(1396) به 400 هكتار سبزيجات و 155 هكتار باغات موز منطقه عوركي اين شهرستان خسارت 27 ميليارد ريالي وارد كرده كه درصد خسارت آنها بين 30 تا 100 درصد توسط كارشناسان برآورد شده است.
بامبري افزود: بر اثر خشكسالي سه هزار و 90 هكتار از اراضي باغي كشاورزي، هزار و 300 هكتار باغات موز و انبه و 6 هزار هكتار زمين هاي زراعي شهرستان چابهار نابود شده است.
وي همچنين به خسارت گرما و باد گرم وارده به محصول ماش و سورگم اشاره كرد و افزود: سه هزار هكتار محصول سورگم در سال گذشته بين 20 تا 70 درصد خسارت ديده اند كه كارشناسان ميزان خسارت آنها را 80 ميليارد ريال برآورد كرده اند.
وي ادامه داد: بيش از 2 هزار هكتار محصول ماش نيز با خسارت 20 تا 70 درصدي مواجه بوده اند كه 35 ميليارد ريال خسارت به كشاورزان در اين بخش وارد شده است.
وي خسارت به باغات موز، ليموترش، انبه و ساير ميوه هاي گرمسيري در اثر گرما و باد گرم را 541 ميليارد ريال عنوان كرد.
مدير جهادكشاورزي چابهار گفت: در سالهاي آبي با زيركشت رفتن 13 هزار هكتار اراضي كشاورزي باغي و زراعي بيش از 24 هزار نفر در بخش كشاورزي شهرستان چابهار مشغول بكار مي شوند.
وي برداشت 900 تن محصولات زراعي و سبزي و صيفي فصلي و خارج از فصل و افزون بر 80 هزار تن انواع محصولات پرارزش و متنوع باغي را بخشي از ظرفيت هاي كشاورزي چابهار عنوان كرد.

رئيس آب منطقه اي شهرستان چابهار نيز اظهار داشت: ذخيره آب سد پيشين با مجموع ظرفيت 175 ميليون مترمكعب هم اينك به 25 ميليون مترمكعب كاهش پيدا كرده كه 18 ميليون رسوب و تنها كمتر از پنج ميليون مترمكعب آن قابل استفاده است.
فرشيد ميربلوچزهي افزود: سد شي كلگ با ظرفيت 10 ميليون مترمكعب هم اينك فقط 2 ميليون و 573 هزار مترمكعب آب و سد زيردان با ظرفيت 207 ميليون مترمكعب نيز در حال حاضر 69 ميليون مترمكعب آب دارد.
وي خواستار اجراي خط انتقال آب از سد پيشين به بندانحرافي شيرگواز چابهار شد و افزود: با اجراي اين خط پروژه 6 هزارهكتاري باهوكلات جان تازه اي خواهد گرفت.
وي بر پيگيري اجراي خط انتقال آب كشاورزي و آشاميدني سد زيردان، لايروبي رودخانه هاي باهوكلات و كاجو، اجراي ديوار حفاظتي در20 نقطه حادثه خيز مسير رودخانه كاجو و باهوكلات و برقدار نمودن 477 حلقه چاه كشاورزي تاكيد كرد.
دبير خانه كشاورز شهرستان چابهار نيز به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: خشكسالي و خشك شدن سد پيشين سبب از دست رفتن بيش از هزار هكتار باغات موز منطقه باهوكلات شده است.
خليل اله درخشان افزود: بيش از 2 هزار نفر در بخش باغات و 6 هزار نفر در بخش زراعت منطقه باهوكلات چابهار شغل خويش را از دست داده اند و با خسارت بيش از 50 ميليارد تومان رو به رو شده اند.
وي بيان كرد: كشاورزان ثروتمند ديروز هم اينك فقط با يارانه 45 هزار توماني روزگار مي گذرانند و حتي توان و كرايه رفت و برگشت براي سركشي از باغات خشك شده موز و انبه خود را ندارند.
وي گفت: مسئولان بايد فكر اساسي براي جبران خسارت بيش از 263 ميليارد توماني كشاورزان چابهار و راهكاري براي نجات هزاران نفر كشاورز بيانديشند.
وي گفت: مرز ريمدان فعاليت چنداني ندارد و خشكسالي و فقر مردم چابهار را با مشكلات جدي مواجه كرده است.
به گزارش ايرنا، شهرستان چابهار در منتهي اليه جنوب شرقي ايران و استان سيستان وبلوچستان و همجوار با آب هاي آزاد اقيانوس هند واقع شده است.
3043 **6081