تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۷

تهران – ایرنا - نخست وزیر رژیم صهیونیستی شاید گمان می كرد سایر كشورهای جهان هم مانند آمریكا قرار است با او همراهی كنند كه دیشب دربرنامه ای تلویزیونی و نمایش چندهزاركاغذ و سی دی مدعی شد ایران فعالیت مخفیانه برای ساخت تسلیحات هسته ای دارد تا از این طریق یك جنجال تازه جهانی علیه تهران را كلید زده باشد.

اما این بار اینطور نشد و نخستین واكنش های كشورها از جمله اروپاییان در تضاد و تقابل با ادعای نتانیاهو قرار داشت.
بنیامین نتانیاهو با حضور در وزارت دفاع رژیم صهیونیستی چند قفسه زونكن سند و مدرك را همراه خود به یك برنامه زنده تلویزیونی برد و مدعی شد سازمان اطلاعات این رژیم توانسته 55 هزار پرونده را درباره برنامه های ایران برای دستیابی به سلاح هسته ای به دست آورد.
ادعای وی با ارایه تصویر سوله ای در منطقه شورآباد تهران همراه بود كه مدعی شد اسناد و مدارك فعالیت های هسته ای در این سوله نگهداری می شود.

**آغاز سریع موضع گیری ها علیه نتانیاهو
هنوز سخنرانی نتانیاهو ادامه داشت كه موضع گیری ها هم ابتدا از سطح رسانه ها شروع شد و سپس به مقام های رسمی كشورها رسید. بسیاری از خبرنگاران و نیز كارشناسان در گفت وگو با شبكه های مختلف تلویزیونی و خبرگزاری های مطرح همان دیشب ادعای نتانیاهو را رد كردند و آن را غیرواقعی خواندند.
ازجمله «جولیان بورگر» خبرنگار روزنامه گاردین كه توییت كرد: ادعای تازه نتانیاهو بی‌اساس، قدیمی و براساس مداركی است كه پیش از سال 2011 مورد ادعای آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار داشته و دیگر خبری از آن نیست.
«كارل بیلت» رئیس شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا و نخست وزیر سابق سوئد نیز در توئیتی نوشت: نخست وزیر اسرائیل هیچ شاهد و سند جدیدی مبنی بر فعالیت های هسته ای ایران ارائه نكرد.

**موضع گیری و عقب نشینی آمریكا
نخستین و تنها كشوری كه سعی كرده تاكنون همراهی خود را با نتانیاهو نشان دهد آمریكا بود كه مرور آنچه ازطریق این كشور در بیانیه ای اتفاق افتاد هم خود قابل تامل است؛ كاخ سفید ابتدا در بیانیه ای با تایید ادعای نتانیاهو اعلام كرد: این شواهد با آنچه ایالات متحده از مدت ها پیش می دانست منطبق است و جزییاتی جدید و متقاعد كننده از تلاش ایران برای تولید تسلیحات هسته ای قابل حمل با موشك به دست می دهد.
اما هنوز چند ساعت بیشتر از صدور این بیانیه نگذشته بود كه كاخ سفید در یك عقب نشینی بی سرو صدا نسخه اصلاح شده بیانیه را جایگزین و برای توجیه این اصلاحیه نزد افكارعمومی ازطریق یكی از مقام های كاخ سفید در گفت وگو با خبرنگار شبكه آمریكایی ان بی سی اعلام كرد كه علت این اقدام اصلاح خطای اداری بوده است.
در بیانیه كاخ سفید جمله «ایران برنامه مخفیانه تسلیحات هسته ای دارد» به «برنامه مخفیانه تسلیحات هسته ای داشت» تغییر یافت؛ ادعاهایی كه گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی بی اساس بودن آن را اثبات كرده است.

**واكنش قاطع اتحادیه اروپا
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واكنش به ادعای تازه نتانیاهو گفت:برجام براساس راستی آزمایی و نظارت برحقایق استوار و آژانس 10بارپایبندی ایران به تعهداتش را تایید كرده است.
فدریكا موگرینی كه برای شركت در نشست چهارجانبه مذاكرات لیبی به قاهره رفته است در پاسخ به پرسش خبرنگاران دراین باره افزود: آژانس تنها سازمان بی طرف و بین المللی مسئول نظارت بر تعهدات هسته ای ایران است.
وی تاكید كرد: برجام بر اساس فرض حسن نیت یا اعتماد استوار نیست بلكه بر اساس تعهدات واقعی، سازكارهای راستی آزمایی و نظارت بسیار دقیق بر حقایق استوار است كه توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می شود.
وی ادامه داد: در هر صورت اگر هر یك از طرف ها یا هر كشوری اطلاعاتی از عدم پایبندی - از هر نوعی - در اختیار دارد می تواند و بایداز طریق سازوكارهای مناسب، مشروع و به رسمیت شناخته شده یعنی آژانس بین المللی انرژی اتمی و كمیسیون مشترك ناظر بر اجرای برجام كه من ریاست آن را بر عهده دارم، به جریان اندازد. ما سازوكارهایی برای رسیدگی به نگرانی ها داریم.

**موضع محكم لندن
انگلیس هم جزو نخستین كشورهایی بود كه در این زمینه موضع گرفت، سخنگوی دولت این كشور تاكید كرد: نظام بازرسی توافق شده در برجام راهكاری قوی و جامع برای راستی آزمایی پایبندی ایران به تعهداتش به شمار می‌رود.
وی بابیان اینكه انگلیس هرگز درباره برنامه‌های هسته‌ای ایران ساده‌لوحانه برخورد نكرده، تأكید كرد كه نظام بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی راهكاری حیاتی و مهم برای راستی آزمایی پایبندی ایران به برجام و اینكه برنامه هسته‌ای این كشور برای مصارف مسالمت‌آمیز است، به شمار می‌رود.

**واكنش برلین
آلمان دیگر كشور اروپایی بود كه موضع گیری در برابر ادعای نتانیاهو را به تاخیر نیانداخت و سعی كرد همان زمان واكنش نشان دهد. یكی از سخنگویان دولت آلمان با اعلام اینكه توافق هسته ای در برگیرنده اجرای یك سامانه نظارتی بی سابقه، قوی و كامل است كه توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی امضا شد اعلام كرد: برلین اطلاعات ارایه شده از سوی نتانیاهو را تحلیل خواهد كرد.

**ادعایی كهنه اما در زمانی خاص
نخست وزیر رژیم صهیونیستی درسال1391 هم در سازمان ملل با نشان دادن یك بمب نقاشی شده روی كاغذ سوژه طنز رسانه های جهان شده بود زیرا همان زمان بسیاری از كشورهای جهان دربرابر ادعای او موضع مخالف و حتی طنزآمیز گرفتند.
به دنبال ادعاهای تازه نتانیاهو، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه كشورمان با یادآوری چنین ادعایی كه قبلا توسط منافقین مطرح و دستمایه ادعاهای دیگر كشورها علیه ایران و طرح موضوع PMD مبنی بر اینكه تهران دنبال ساخت سلاح بوده است شده بود گفت: آنچه از نتانیاهو دیدیم نمایشی بچگانه و مسخره بود كه در سال های گذشته نیز شاهد آن بودیم و پیش از این از سوی گروهك منافقین اجرا می شد.
وی افزود: اینكه نتانیاهو 10 روز مانده به اعلام تصمیم رئیس جمهوری آمریكا درباره برجام این نمایش را اجرا می‌كند، مشخص است یك تئاتر طراحی شده برای تاثیرگذاری در تصمیم دونالد ترامپ است یا اینكه به دنبال صحنه‌سازی برای از بین بردن برجام هستند و جالب اینكه همه در این رابطه بسیج شده‌اند و رژیم صهیونیستی در بالاترین سطح به صحنه آمده است.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینكه برای همه سناریوها آمادگی داریم گفت: نفس این ادعاها و اقدامات نشان می‌دهد تا چه اندازه آمریكا، رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی از برجام و شرایطی كه این توافق برای ایران ایجاد كرده است، نگران و عصبانی هستند.
اظهارات تكراری نخست وزیر رژیم صهیونیستی در حالی مطرح شده است كه رهبر معظم انقلاب اسلامی به‌عنوان بالاترین مقام جمهوری اسلامی ایران، استفاده از سلاح هسته‌ای را حرام شرعی اعلام كرده‌اند.
ترامپ قرار است 22 اردیبهشت درباره تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران تصمیم‌گیری و خروج یا ماندن كشورش در برجام را اعلام كند.
هفته گذشته رئیس جمهوری فرانسه و نیز صدراعظم آلمان در سفر به آمریكا بر ضرورت حفظ برجام تاكید و تلاش كردند كه ترامپ را به حفظ برجام متقاعد كنند.
روز گذشته دفتر نخست‌وزیر انگلیس نیز با صدور بیانیه ای ضمن تاكید بر حفظ توافق هسته ای ایران، اعلام كرد كه سران انگلیس، فرانسه و آلمان توافق دارند برجام همچنان بهترین گزینه است.
پیشتر هم موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر ضرورت حفظ برنامه جامع اقدام مشترك تاكید كرده بود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تاكنون و بعد از توافق هسته ای سال 2015 در 10 گزارش خود پایبندی ایران به این توافق را تایید كرده است.
اروپام-1008-1590
گزارش از داود میاندهی