به گزارش خبرنگار ايرنا، در تمام دنيا فضاهاي سبز شهري به عنوان يكي از شاخصه هاي توسعه يافتگي جوامع مطرح مي شوند اما رشد بي رويه شهرها منجر به افزايش حاشيه نشيني و تخريب اين فضاها شده است.
اين مساله جداي از تمام مشكلاتي كه براي شهروندان ايجاد مي كند منجر به تشديد آلودگي هاي محيطي و بد نما شدن سيما و منظر شهرها نيز مي شود.
با تحقيقاتي كه توسط متخصصان و كارشناسان امور شهري انجام شده يكي از راهكارهاي مناسب و اصولي براي افزايش سرانه فضاي سبز و بدنبال آن كاهش آلودگي ها و در واقع ايجاد فضايي به عنوان ريه هاي شهر براي نفس كشيدن بهتر شهروندان، اجراي طرح كمربند سبز است.
كمربند سبز در واقع نواري از درختان و درختچه ها است كه به دور شهرها كشيده مي شود و داراي كاركردهاي چند گانه است ولي بيشتر به منظور جدا كردن فضاي اصلي از حومه و همچنين حفاظت شهرها در مقابل آلودگي و گرد و غبار، ايجاد مي شود.
جلوگيري از رشد بي رويه شهرها كه امروزه در كشور با آن روبرو هستيم يكي ديگر از اهداف اصلي ايجاد كمربند سبز است و نه تنها در كشور ما بلكه در تمام دنيا مورد توجه جدي كارشناسان و مديران شهري قرار دارد.
ادر سال هاي اخير در كشور به ايجاد اين كمربند سبز توجه بيشتري شده و در بسياري از شهرهاي كشور از جمله استان كردستان و شهر سنندج نيز با جديت از سوي مديريت شهري دنبال مي شود كه فاز اول اين طرح در ناحيه منفصل شهري نايسر در حومه سنندج آغاز شده است.
شهردار سنندج در خصوص هدف از اجراي اين طرح گفت: احداث فاز نخست كمربند سبز در ناحيه منفصل شهري نايسر با هدف ايجاد فضاي سبز پيرامون حريم شهر متشكل از نوار سبزي از درختان و درختچه ها با كاربردهاي مختلف آغاز شده است.
حشمت الله صيدي با بيان اينكه نايسر از لحاظ وسعت و جمعيت از بزرگترين نواحي منفصل شهري است كه هيچ فضاي سبزي ندارد، اظهار كرد: ايجاد اين كمربند مي تواند به كاهش آلودگي هوا، ارتقاي سرانه فضاي سبز، صيانت از اراضي ملي و همچنين جلوگيري از ساخت و ساز بي رويه در اين ناحيه كمك كند.
وي افزود: طبق نقشه طرح تفصيلي، احداث كمربند سبز در محدوده نايسر در عرض 60 متر و طول هفت هزار متر در مجموع به مساجت 42 هكتار احداث مي شود.
صيدي تاكيد كرد: در فاز نخست اين طرح بيش از يك هكتار از زمين هاي اطراف ناحيه منفصل شهري نايسر با درختان و درختچه ها نهال كاري مي شود.
شهردار سنندج يادآور شد: نهال هاي كه براي اجراي طرح كمربند سبز در نايسر انتخاب شده بيشتر درختاني است كه با اقليم و آب و هوايي منطقه سازگار بوده و نياز كمي به آب دارد.
وي ابراز اميدواري كرد با اجراي كمربند سبز نايسر بتوان در راستاي كنترل آلودگي و تلطيف هوا، كاهش گرد و غبار، گسترش حاشيه سبز و جدا كردن بخش دروني شهر از اراضي پيراموني اقدام كرد.
يك هكتار فضاي سبز مي تواند 68 تن گرد و غبار را جذب كند
رئيس سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهرداري سنندج معتقد است: در شرايط موجود كه گرد و غبار شهرهاي غربي از جمله سنندج را در روزهاي زيادي از سال تحت تاثير خود قرار مي دهد يكي از راهكارها براي كاهش آلودگي هوا ايجاد كمربند سبز است.
هه تاو فريدوني با بيان اينكه هر هكتار فضاي سبز مي تواند حدود 68 تُن گرد و غبار را به خود جذب كند، گفت: يكي ديگر از كاركردهاي اين كمربند سبز، كنترل و كاهش دماي هوا تا چهار درجه سانتيگراد و افزايش رطوبت است.
وي اضافه كرد: همچنين طرح كمربند سبز صيانت از اراضي ملي بوده و مي تواند به نوعي آسيب ها و تهديدهاي نواحي منفصل شهري و رشد بي رويه ساخت و سازهاي غيرمجاز در اين نواحي را كنترل كند.
رئيس سازمان سيما، منظر و فضاي سبز شهرداري سنندج در ادامه با بيان اينكه در فاز نخست طرح كمربند سبز نايسر 1400 اصله نهال غرس شد، افزود: در اين طرح از كاشت گونه هاي گياهي سازگار با اقليم همانند ارغوان، بلوط، زيتون تلخ و سرو نقره اي كه نياز به آب كمي نيز دارند، استفاده شد.
فريدوني يادآور شد: در نواحي منفصل شهري ساخت و سازهاي بي رويه زيادي انجام شده كه براي ايجاد فضاي سبز و اجراي طرح كمربند سبز در اين نواحي بايد از اراضي رفع معارض شود.
وي تاكيد كرد: هدف ما از اجراي اين طرح، جنگل كاري نيست بلكه در قالب كمربند سبز مجموعه ايي از فضاي تفريحي، ورزشي، گردشگري و خدماتي در اين مناطق ايجاد ميشود.
شهر سنندج مركز استان كردستان با بيش از 500 هزار نفر جمعيت توسط سه ناحيه شهرداري اداره مي شود، در اين شهر علاوه بر پارك آبيدر با مساحت بيش از 260 هكتار در مجموع 90 بوستان عمومي و محله در نقاط مختلف شهر به وسعت 2 ميليون مترمكعب وجود دارد.
سرانه فضاي سبز در اين شهر 6 مترمربع است كه اين مقدار نصف ميانگين سرانه فضاي سبز در كشور است.
7348/9102
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۰
سنندج - ايرنا - كمربند سبز فضاهاي عريضي است كه در حاشيه و يا پيرامون شهرها ايجاد و علاوه بر اينكه رشد بي رويه اين مناطق را كنترل مي كند، اجراي اين طرح، فرصتي سبز براي نفس كشيدن شهروندان و كاهش آلودگي ناشي از پديده گرد و غبار نيز محسوب مي شود.