تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۴

قزوين-ايرنا-آمارهاي زيادي از بيكاري معلولان در كشور ارايه مي شود كه همه آنها بيانگر وجود مشكلات بي شمار و آزاردهنده اين قشر از جامعه است.

به گزارش ايرنا، معلولان در حاشيه صدها مشكلي كه به واسطه معلوليت بر آنها تحميل شده از نظر اشتغال و درآمد همواره با چالش هاي فراواني دست به گريبان بوده اند در حاليكه دولت و مسئولان موظف به ايجاد زمينه هاي لازم براي حمايت و تامين حقوق آنان هستند.
برخلاف گذشته كه مشكل معلولان تنها به خود آنها مربوط بود اكنون نگاه جهاني تغيير يافته تا جايي كه حقوق اين قشر برابر با ساير افراد جامعه به شمار رفته و حق شهروندي نيز اقتضا مي كند با ايجاد فرصت هاي يكسان، توجه ويژه اي همانند ساير شهروندان به آنان شود.
اين در حالي است كه در سال ٨٣ براساس مصوبه مجلس قرار شد تا ٣‌ درصد از سهميه استخدامي سازمان‌ هاي دولتي و خصوصي به معلولان اختصاص يابد اما اين مساله هيچگاه محقق نشد تا اينكه در آذر ماه سال گذشته و با تصويب لايحه جامع حمايت از معلولان، سهميه اشتغال آنان تا پنج درصد افزايش يافت.
با توجه به اينكه سهميه 3 درصد استخدامي جامعه معلولان در دستگاه هاي دولتي و خصوصي هرگز جامعه عمل به خود نپوشاند بايد ديد سهم پنج درصدي اشتغال آنان تا چند درصد عملياتي مي شود.

**تغيير نگرش جامعه به معلولان هدف اصلي كانون توانا است
مديرعامل كانون معلولان توانا در اين رابطه به خبرنگار ايرنا گفت: اين مركز از سال 74 با هدف تغيير نگرش جامعه نسبت به معلولان، ايجاد بسترهاي مناسب براي توانمندسازي اين قشر و آشنا كردن آنان به حقوق خود، تاسيس و در اين راستا فعاليت هاي كارآفريني خود را آغاز كرد.
محمدرضا هادي پور ادامه داد: كانون معلولان با تشكيل كارگروه اشتغال، دلايل بيكاري معلولان را شناسايي كرده و با راه اندازي واحد اشتغال توانست معضل آنان را در قزوين تا حد زيادي برطرف كند.
وي با اشاره به اينكه كانون توانا در نخستين اقدام خود اقدام به شناسايي، جذب و به كارگيري معلولان نخبه و توانمند و تشكيل يك تيم قوي و منسجم كرد، افزود: در قدم بعدي نيز صندوق قرض الحسنه توانا تشكيل و با تجميع سپرده هاي اندك اعضا در آن اقدام به سرمايه گذاري و اجراي برخي طرح ها با درآمدزايي كوتاه مدت و بلندمدت كرديم.
هادي پور، قزوين را از استان هاي نمونه در حوزه اشتغال معلولان دانست و گفت: به واسطه فعاليت كانون معلولان توانا، امروز اين مركز به عنوان مجموعه اي موثر در حوزه اشتغال شناخته شده و سال گذشته نيز به عنوان بهترين سازمان مردم نهاد (NGO) از بين 300 فعال در حوزه فعاليت معلولان كشور شناخته شد.
وي ادامه داد: هم اكنون كارگاه هاي مختلفي از جمله توليد انواع ترانسفورماتورهاي فشار ضعيف، تابلوهاي برق، فندك هاي جرقه زن اجاق گاز، شيشه گري، خياطي، چاپ و ساير محصولات كودك در اين مركز راه اندازي شده است.
وي به توانمندي و ظرفيت هاي بالاي معلولان اشاره كرد و افزود: براساس تحقيقات انجام شده از چند شركت توليدي، 65 درصد كارفرمايان توان فعاليت يك فرد سالم را با يك معلول برابر اعلام كرده، 25 درصد آنان بازدهي كاري معلولان را از افراد سالم بهتر دانسته و تنها 10 درصد بر اين باور بوده اند كه افراد سالم بهتر از معلولان كار مي كنند.
به گفته وي، نگرش جامعه به معلولان در سال هاي اخير تغيير يافته تا جايي كه بسياري از واحدهاي توليدي در راستاي مسئوليت هاي اجتماعي خود اقدام به جذب و به كارگيري معلولان مي كنند.

**850 معلول از طريق كانون توانا مشغول به كار هستند
مديرعامل كانون معلولان توانا ادامه داد: 850 نيروي معلول در گروه بهداشتي فيروز مشغول به كار بوده كه 200 نفر آنان در 2 ماه پاياني سال گذشته جذب شده اند.
هادي پور با اشاره به اينكه 92 درصد كاركنان شركت فيروز را معلولان تشكيل مي دهند، گفت: براساس تحقيقات به عمل آمده افراد معلول، به ويژه ناشنوايان از بهره وري بيشتري در كار برخوردارند.
وي در خصوص ارتباط كاري كانون توانا و شركت فيروز، گفت: كانون توانا پيمانكار تامين نيروي انساني اين واحد توليدي بوده كه در ازاي نيروهاي مهارت يافته و معرفي شده از سوي كانون توانا به اين مجموعه، حق‌الزحمه پرداخت مي‌كند.
هادي پور با بيان اينكه كانون توانا پيش از معرفي نيروي كار به شركت فيروز، مهارت‌هاي آنان را با برگزاري كلاس‌ و يا اعزام به مراكز فني و حرفه‌اي، با هزينه كانون، افزايش مي دهد، گفت: نيروها براساس تخصص‌هاي مورد نياز به آن شركت معرفي شده و به همين علت نيز معلولان شاغل در اين مركز همواره از امنيت شغلي لازم برخوردار هستند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود افزود: هم اكنون حدود يك هزار و 200 معلول با ثبت نام در كانون جهت فعاليت در واحدهاي توليدي در نوبت اشتغال قرار دارند.
وي با اشاره به قانون سهم 3 درصدي معلولان در استخدام هاي دولتي و خصوصي، اضافه كرد: متاسفانه قانون در اين زمينه ضعيف عمل مي كند.

**بهزيستي قزوين تسهيلگري اشتغال را براي 661 نفر انجام داد
معاون مشاركت هاي مردمي اداره كل بهزيستي قزوين از اجراي تعهدات تسهيل گري اشتغال براي 661 تن از جامعه تحت پوشش خبر داد و گفت: سال گذشته ابلاغ تعهدات استاني ما در بخش 572 نفر بود كه بهزيستي با رشدي 114درصدي اين مساله را براي 661 نفر فراهم كرد.
غفار رمضاني ادامه داد: طي اين مدت همچنين 77 هزار و 180 ميليارد ريال از طريق پرداخت تسهيلات قرض الحسنه خوداشتغالي و مشاغل خانگي به 427 مددجوي تحت پوشش سازمان بهزيستي در حوزه هاي توانبخشي، اجتماعي و پيشگيري پرداخت شد.
وي اضافه كرد: شغل هاي ايجاد شده از اين طريق در زمينه هاي كسب و كار خرد، دامداري، كشاورزي، صنعت، خدمات، صنايع دستي، فني و حرفه اي بوده است.
رمضاني ادامه داد: در راستاي ايجاد فرصت اشتغال از طريق پرداخت مانده قرض الحسنه، در سال 95 براي مددجويان تحت پوشش سازمان بهزيستي در حوزه هاي توانبخشي، اجتماعي و پيشگيري هشت ميليارد و 400 ميليون ريال به 62 مددجو از طريق بانك هاي عامل استان پرداخت شد.
وي ادامه داد: همچنين به منظور فراهم كردن زمينه استفاده از تسهيلات بيمه هاي اجتماعي به افراد تحت پوشش و تشويق كارفرمايان جهت به كارگيري نيروي انساني مورد نياز از جامعه هدف بهزيستي پنج ميليارد و 231 ميليون و 887 هزار ريال مشوق بيمه سهم خويش فرما و كارفرمايي به صورت مستقل، بدون دريافت تسهيلات و بلاعوض به 30 مددجو در سال گذشته و 262 نفر تثبيتي از سال هاي گذشته پرداخت شده است.
رمضاني اضافه كرد: اين تسهيلات امنيت شغلي و اشتغال پايدار ايجاد شده براي افراد داراي معلوليت، زنان سرپرست خانوار، فرزندان بي سرپرست بالاي 18 سال، مراكز سازمان (ترخيص شده يا مقيم) و معتادان بهبود يافته در مراكز تحت نظارت سازمان بهزيستي (18 ماه ترك موفق) كه امكان اشتغال آنها فراهم شده، را نيز دربر مي گيرد.
وي، پرداخت يارانه حمايت هاي جبران كارآيي معلولان شاغل در بخش غيردولتي به كارفرمايان را نيز از ديگر تسهيلات بهزيستي در جهت ايجاد اشتغال اعلام كرد و گفت: اين تسهيلات به ميزان 2 هزار و 410 ميليون ريال براي 30 نفر به كانون معلولان توانا پرداخت شده است.
وي خاطرنشان كرد: هدف از پرداخت اين يارانه جبران بخشي از محدوديت هاي كارآيي معلولان شاغل در بخش غيردولتي با توجه به تاثير شدت معلوليت در كارآيي اشتغال ايجاد شده و نيز ايجاد انگيزه به كارگيري معلولان توسط كارفرمايان خواهد بود به طوري كه كارفرما ضمن دريافت يارانه مذكور، نسبت به پرداخت كامل حقوق و دستمزد معلولان به كار گرفته شده براساس قانون كار، اقدام مي كند.
رمضاني، ايجاد فرصت اشتغال از طريق پرداخت سرمايه كار بلاعوض به 88 مددجوي تحت پوشش و نيز ايجاد اشتغال از طريق كاريابي ها و شركت ها در استان به 18 نفر را از ديگر اقدامات اين اداره كل در حوزه ايجاد اشتغال معلولان در سال گذشته اعلام كرد.
23 هزار معلول تحت پوشش سازمان بهزيستي استان قزوين قرار دارند.
7388/8054