'اوپك' در نشست رسمی 30 نوامبر 2016 (دهم آذرماه 1395) خود در وین، برای نخستین بار از سال 2008 میلادی با كاهش تولید موافقت كرد تا با كاهش مازاد عرضه نفت در بازارها، به بالا رفتن سطح قیمت ها كمك كند.
براساس این توافق، مقرر شد اوپك یك میلیون و ٢00 هزار بشكه در روز از سطح تولید خود بكاهد.
اوپك همچنین موفق شد بیستم آذرماه 1395، تولیدكنندگان نفت غیر این سازمان شامل روسیه، قزاقستان، گینه، جمهوری آذربایجان، سودان، مالزی، عمان، بولیوی، مكزیك، بحرین و برونئی را با خود همراه سازد.
این تولیدكنندگان نیز در مجموع با كاهش 600 هزار بشكه در روز از تولید نفت خود موافقت كردند. توافق كاهش تولید نفت اوپك و غیر اوپك تا پایان سال 2018 تمدید شده است.
14 كشور الجزایر، آنگولا، اكوادور، گینه استوایی، گابن، ایران، عراق، كویت، لیبی، نیجریه، قطر، عربستان، امارات و ونزوئلا عضو اوپك هستند.
در یك سال گذشته، قیمت هر بشكه نفت از 50 به 75 دلار صعود كرده، نرخی كه در سه سال و نیم گذشته یك ركورد است.
هفته گذشته اخباری منتشر شد كه از تمایل عربستان برای افزایش قیمت نفت به 80 دلار حكایت داشت.
وبگاه خبری 'بیزنس اینسایدر' نیز در یادداشتی به افزایش سریع قیمت نفت به 100 دلار به شرط ادامه روند پیش روی عربستان اشاره كرد.
اما رئیس جمهوری آمریكا در پیامی توئیتری درباره بهای نفت موضع گرفت. او با متهم كردن اعضای اوپك به كمبود ساختگی نفت و افزایش كاذب قیمت نوشت: 'اوپك باز شروع كرد...'
ترامپ توئیت كرد: با این اندازه نفت در همه جا و این همه نفتكش روی آبها، قیمت بطور تصنعی خیلی بالا است. این خوب و پذیرفتنی نیست.
'خالد فالح' وزیر نفت عربستان اما معتقد است، بازار ظرفیت پذیرش نفت گرانتر را دارد و میتوان راهكار محدودیت تولید را ادامه داد.
** دو هدف عمده عربستان از افزایش قیمت نفت
1- عربستان در راستای تحقق سیاست های موسوم به چشم انداز 2030 در صدد عرضه و پذیره نویسی پنج درصد از سهام شركت نفتی 'آرمكو' در بورس های جهانی است .
عربستان اعلام كرده كه ارزش شركت آرامكو بیش از 2 هزار میلیارد دلار است، با این وجود نمایندگان شركت های بین المللی فعال در زمینه های اكتشاف و فروش انرژی تردیدهای جدی نسبت به ارزش واقعی شركت آرامكو مطرح كرده اند.
كارشناسان و نمایندگان این شركت ها معتقدند كه هر چند در حال حاضر میادین نفتی شركت آرامكو در مقایسه با میانگین بین المللی از بازدهی بسیار مناسبی برخوردار است، ولی میزان واقعی ذخایر نفتی این شركت كه از سوی مقامات سعودی اكنون حدود 260 میلیارد بشكه نفت تخمین زده می شود، مبالغه آمیز به نظر می رسد و كارشناسان دو شركت 'توتال' و 'شل' میزان واقعي این ذخایر را در بهترین حالت كمتر از 190 میلیارد بشكه برآورد كرده اند .
فعالان بازار سرمایه نسبت به مالیات 85 درصدی عربستان بر شركت آرامكو نگران هستند و در صورت عدم تجدید نظر در میزان مالیات اخذ شده از شركت، استقبال چندانی از عرضه سهام آرامكو صورت نخواهد پذیرفت.
مجموع ارزیابیهای كه بورس نیویورك به عمل آورده، نشان می دهد كه میزان واقعی ارزش شركت آرامكو در نهایت در رقمی ما بین 500 تا 600 میلیارد دلار باشد.
عربستان در یك سال گذشته به دنبال فروش 5 درصد از سهام شركت آرامكو به قیمت 100 میلیارد دلار بوده كه در فروش آن به دلیل قیمت پایین نفت، ناموفق بود. به گزارش 'رویترز'، ریاض از افزایش قیمت نفت خشنود خواهد بود، چرا كه این افزایش باعث میشود كه اوپك كاهش تولیدش را در همین سطح حفظ كند و در عین حال عربستان پولی كه نیاز دارد را به دست آورد.
عربستان اخیرا و با هدف اجرایی شدن عرضه سهام آرامكو، 'لن السن هانز' كارشناس برجسته نفتی آمریكا را به عنوان عضو هیات مدیره آرامكو منصوب كرد.
خانم السن هانز كه پیش از این رییس شورای اداری و مدیر اجرایی شركت نفتی 'ساناكو' آمریكا بود، در سال 2008 از سوی مجله 'فوربس' به عنوان یكی از زنان دارای نفوذ جهان معرفی شد.
وی به مدت 28 سال در شركت 'رویال داچ شل' معاون مدیر اجرایی صادرات را برعهده داشت و از سال 2012 تا 2017 میلادی عضو هیات مدیره شركت نفتی 'بیكن هیوز' آمریكا بود.
2- دلیل دوم به سیاست خارجی پرهزینه عربستان در منطقه غرب آسیا اشاره كرد. جنگ یمن و خریدهای تسلیحاتی بزرگ در راستای افزایش مداخلات منطقه ای هزینه های زیادی را برای عربستان در پی داشته كه به بروز بحران مالی و اقتصادی در این كشور منجر شده است. از اینرو 'محمد بن سلمان' با افزایش قیمت نفت، در پی پوشش هزینه های جنگ است .
مداخله نظامی عربستان در یمن كه به بهانه حمایت از 'عبدربه منصور هادی' رییس جمهوری معزول و فراری این كشور انجام گرفت، این كشور را در باتلاق فرو برده است .
هزینه های سرسام آور جنگ علیه مردم یمن در سه سال اخیر صدها میلیارد دلار از خزانه دولت سعودی كاسته است .
به گفته كارشناسان، در خوشبینانه ترین حالت هر روز جنگ برای عربستان 200 میلیون دلار هزینه دارد . در سال این رقم به 72 میلیارد و در سه سال گذشته به 216 میلیارد دلار رسیده است .
هزینه های نظامی این جنگ همچنین باعث شده، عربستان برای اولین بار طی دهه های اخیر ناچار به استقراض از بانك های خارجی شود، قیمت ها را افزایش دهد و حتی بر درآمدهای كارگران خارجی كه دستكم 8 میلیون نفر برآورد می شود، مالیات وضع كند.
صرف این همه هزینه تاكنون نتوانسته، خللی در مقاومت مردم یمن ایجاد كند.
از سوی دیگر عربستان اعلام كرده كه مایل به اعزام نیروی نظامی برای مداخله در امور سوریه است . این كشور ناچار شده تا برای باقی ماندن نظامیان آمریكایی در سوریه 4 میلیارد دلار هزینه كند .علاوه بر این، محمد بن سلمان در سفر اخیر خود به آمریكا، دهها قرارداد نظامی با واشنگتن امضا كرد تا جایی كه 'دونالد ترامپ' از این كشور به عنوان 'گاو شیرده' نام برده است .
روزنامه 'نیویورك تایمز' پنجشنبه گذشته فاش كرد كه آمریكا و عربستان توافق كرده اند، برای در امان ماندن ریاض از حملات نیروهای 'انصارالله' یمن، نیروهای 'كلاه سبز' آمریكا در مرز عربستان با یمن مستقر خواهند شد. استقرار این نیروها هزینه های هنگفتی كه ریاض برای جنگ با یمن متحمل شده را باز هم افزایش خواهد داد.
ركود اقتصادی در این سالها مهمترین عامل كاهش قیمت نفت بود. طبیعتاً با افزایش قیمت نفت از طریق كاهش تولید، احتمال كاهش تقاضا در بازار جهانی را در پی خواهد داشت و این امر شرایط اقتصاد جهانی را مجدداً به سمت ركود سوق خواهد داد كه این موضوع كاهش قیمت نفت را در پی خواهد داشت.
با این وجود باید منتظر ماند و دید آیا جامعه جهانی جبران هزینه های ماجراجویی عربستان را به واسطه افزایش قیمت نفت می پذیرد.
خاورم**1508**1651
تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۰
دوحه - ایرنا - توافق اعضای سازمان كشورهای صادر كننده نفت و اعضای غیر عضو برای كاهش میزان تولید در دو سال گذشته، قیمت این فرآورده را به سطح معقولی رسانده است . در این میان سعودی ها در تلاش برای رساندن قیمت نفت به 100 دلار برای هر بشكه هستند .