تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۵

تهران - ايرنا - رئيس اتحاديه انجمن هاي علمي گياهان دارويي ايران مي گويد، هرچند شاهد توسعه سطح زير كشت گل محمدي در كشور هستيم اما حركت در مسير فرآوري و به تبع آن تجاري سازي اين گياه بومي لاك پشتي ادامه دارد.

دكتر محمدباقر رضايي روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا با اشاره به اينكه سطح زير كشت اين گياه بومي در كشور حدود 20 هزار هكتار تخمين زده مي شود، اظهار داشت:فرآوري خاصي به جز گلاب و اسانس از گل محمدي در كشور نداريم. از گل محمدي علاوه بر گلاب مي توان محصولات ديگري مانند 'كانكريت'، 'ابسولوت' و ماده معطر طبيعي 'فنيل اتيل الكل' بدست آورد كه اين محصولات در صنايع آرايشي، بهداشتي و غذايي كاربردهاي فراواني دارد.
وي با اشاره به اينكه فرآوري اندك اين گياه معمولا براساس استاندارد انجام نمي شود افزود: به همين دليل اغلب آنها، امكات صادرات را نداشته و در صنايع هم، قابل استفاده چنداني نيست.
رضايي ادامه داد: فعالان اين حوزه اطلاعات كافي در زمينه فرآوري، رعايت استاندارد و توليد گياه با كيفيت مناسب را ندارند و به همين دليل بخش عمده اي از زحمات آنان به هدر مي رود.فرآوري موجود بيشتر به صورت سنتي و فصلي انجام مي شود.
رئيس اتحاديه انجمن هاي علمي گياهان دارويي ايران با بيان اينكه ما از فناوري به منظور اسانس گيري و فرآوري، معمولا بي بهره هستيم، تصريح كرد: با استفاده از تجهيزات پيشرفته بايد به سمت فرآوري صنعتي و استاندارد حركت كنيم.

** نگران افزايش بي رويه سطح زير كشت گل محمدي هستيم
وي با اشاره به اينكه نگران افزايش بي رويه سطح زير كشت گل محمدي در كشور هستيم، گفت: توليد گل محمدي به دليل توسعه سطح زير كشت آن، افزايش يافته اما اگر زمينه فرآوري مناسب آن فراهم نشود، زحمات كشاوزان به هدر مي رود.
رضايي ادامه داد: اين گياه مانند زعفران در حال رخنه كردن به همه نقاط كشور است و بايد براي توليد اقتصادي، برند سازي و فرآوري آن فكر اساسي كرد تا فقط سطح زير كشت افزايش نيابد.
وي افزود: كشاورزان در كنار توسعه سطح زير كشت، بايد با نياز داخلي و خارجي آشنايي داشته و با رعايت استانداردهاي لازم اقدام به افزايش توليد اين محصول گياهي كنند.
دبير كارگروه فناوري و كارآفريني ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري نيز در گفت وگو با خبرنگار ايرنا بر لزوم فرآوري مناسب گل محمدي تاكيد كرد و گفت: ايجاد مراكز اصلاح نژاد گل محمدي، معرفي ارقام مناسب براي مناطق مختلف اقليمي كشور و توسعه صنايع جانبي، امري اجنتاب ناپذير است.
دكتر علي ابراهيمي اظهار داشت: در صورتي كه رقمي توسط متخصصان مرتبط معرفي شود كه اسانس و تركيبات مناسب داشته باشد، كشاورزان با اطمينان بيشتري مي توان به كشت آن اقدام كنند، در غير اينصورت و بدون توجه به معرفي رقم مناسب و عدم استحصال تركيبات ثابت، مشكل صادرات خواهيم داشت.
وي از مزيت هاي گل محمدي را سازگاري وسيع آن در شرايط اقليمي كشور اعلام كرد و گفت: كم توقع بودن اين گياه از نظر ميزان مصرف آب، مي تواند به عنوان يك الگوي مناسب كشت در شرايط ديم و در اراضي كم بازده و شيب دار محسوب شود.
دبير كارگروه فناوري و كارآفريني ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي اظهار داشت: توسعه كشت اين محصول، مي تواند اشتغال زايي بالايي را در مناطق روستايي ايجاد كند.
همايش بين المللي گل محمدي با نگاه به رويكردهاي جديد مانند رونق اقتصادي و افزايش فرآوري، آبان ماه امسال در كاشان برگزار مي شود.در اين همايش، سعي شده از تجربيات و ديدگاه هاي صاحت نظران كشورهاي پيشرو در اين زمينه استفاده شود.
علمي ** 1201 **1440