تهران-ایرنا- سازمان دیده بان حقوق بشر اعلام كرد: عربستان سعودی هزاران نفر از مردم این كشور را برای بیش از شش ماه یا در مواردی، بیش از 10 سال بدون ارجاع به دادگاه برای انجام محاكمه، بازداشت كرد.

پایگاه اینترنتی سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارش روز شنبه خود آورده است: دادستان كل عربستان باید فورا علیه متهمان جنایی اعلام جرم كرده یا آنها را آزاد كند و بازداشت خودسرانه (غیرقانونی) افراد را متوقف كند.
دیده بان حقوق بشردر تحلیلی با استناد بر داده های پایگاه اینترنتی وزارت كشور عربستان عنوان كرد: مقامات سعودی دو هزار و 305 نفر را برای بیش از شش ماه بدون ارجاع به قاضی بازداشت كرده است. تعداد افرادی كه در مدت های طولانی تری در بازداشت نگه داشته شدند ظاهرا در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
تحلیل دیده بان حقوق بشر از داده های رسمی وزارت كشور عربستان نشان می دهد كه از میان 5 هزار و 314 نفر از افرادی كه در فهرست بازداشت شدگان عربستان قرار دارند سه هزار و 380 نفر برای مدت شش ماه بدون طرح اتهام در بازداشت هستند. دو هزار و 949 نفر برای مدت یكسال و 770 نفر برای مدت سه سال در بازداشت خودسرانه و غیرقانونی بسر می برند. همچنین مقام های عربستانی دو هزار و 305 نفر را به بهانه انجام بررسی و تحقیقات برای مدت بیش از 6 ماه بازداشت كرده اند. یك هزار و 875 نفر برای بیش از یك سال و 251 نفر برای مدت سه سال به همین بهانه در بازداشت بوده اند.
«ساره لی واتسون» مدیر بخش خاورمیانه دیده بان حقوق بشر گفت: اگر مقام های سعودی بازداشت شدگان را برای چند ماه بدون طرح اتهام بازداشت كند مشخص است كه دستگاه كیفری در این كشور ناعادلانه و ناكارامد است و به نظر می رسد كه اوضاع وخیم تر شده است. به نظر می رسد بهتر است در چشم انداز 2030 «محمدبن سلمان» ولیعهد عربستان بیش از اصلاحات به بازداشت های بدون اتهام پرداخته شود.
در این گزارش اشاره شده كه استفاده عربستان از بازداشت غیرقانونی و خودسرانه از زمان بازداشت گسترده 381 نفر به اتهام فساد در 4 نوامبر (13 ابان 96) مورد دقت نظر بیشتری قرار دارد. این بازداشت ها نگرانی مدافعان حقوق بشر را برانگیخته و به نظر می رسد چنین بازداشت هایی در خارج از چارچوب قانونی مشخصی است و بازداشت شدگان مجبور شده اند دارایی های خود را به قیمت آزادی معامله كنند.
به موجب قوانین كیفری عربستان افراد حداكثر تا پنج روز می توانند بدون اتهام در بازداشت باشند كه قابل تمدید تا شش ماه به دستور مركز تحقیقات و پیگرد است. بعد از این شش ماه فرد بازداشت شده باید به موجب قانون به دادگاهی صالح ارجاع یا آزاد شود.
دیده بان حقوق بشر طی سالها اسنادی را درباره بازداشت های خودسرانه در عربستان گردآوری كرده است. در گزارش سال 2014 این سازمان آمار پایین تری از بازداشت های خودسرانه ارائه شد. این آمار نشان داد كلا دو هزار و 766 نفر در بازداشت هستند كه شامل 293 نفری است كه ظاهرا برای بیش از شش ماه بدون ارجاع به دستگاه قضایی در بازداشت بودند و 16 نفر از آنها ظاهرا برای دو سال و فقط یك نفر به مدت 10 سال در معرض بازداشت خودسرانه بوده است.
دیده بان حقوق بشر در گزارش خود آورده است كه در تاریخ یكم فوریه (12 بهمن 96) نامه ای را به شیخ «سعود المعجب» Sheikh Saud Al-Mojeb دادستان عربستان نوشته و از وی درباره موارد بالای بازداشت های خودسرانه توضیح خواسته است اما تاكنون پاسخی نگرفته است.
در منشور حقوق بشر عربی كه عربستان نیز در سال 2009 تصویب كرد، حقوق شهروندان بازداشت یا دستگیر شده با جرائم كیفری مشخص شده و در آن آمده است كه این افراد فورا باید به قاضی و دیگر دفاتر حقوقی ارجاع شوند و در یك زمان منطقی محاكمه یا آزاد شوند. در این منشور همچنین آمده است بازداشت قبل از محاكمه به هیچ وجه نباید به یك قانون كلی تبدیل شود.
طبق گزارش دیده بان حقوق بشر، بازداشت طولانی بدون اتهام یا محاكمه یا بدون حضور فرد در برابر قاضی خودسرانه است و قوانین عربستان و استانداردهای بین المللی حقوق بشر را نقض می كند.
ویتسون گفت: وعده محمد بن سلمان درباره مدرنیزه كردن و تحكیم حاكمیت قانون وقتی كه مقامات این كشور هزاران نفر را سالها بازداشت كرده اند معنی ندارد.
به گزارش ایرنا، دیده‌بان حقوق بشر چندی پیش نیز در گزارشی اعلام كرد كه عربستان سعودی از ابتدای سال جاری میلادی تاكنون 48 تن را اعدام كرده است.
ویتسون گفت: این آمار به‌خودی‌خود تكان‌دهنده است اما بسیاری از این افراد حتی مرتكب جرائم خشونت‌آمیز نشده‌اند.
وی بر همین اساس خواستار اصلاح عملكرد دستگاه قضایی و محاكمه عادلانه متهمان به اعدام شد.
بسیاری از نهادهای حقوق بشری نسبت به نحوه عملكرد دستگاه قضایی عربستان معترض هستند، اما دولت عربستان اصرار دارد كه حكم اعدام عاملی برای جلوگیری از ارتكاب جرم است.
اروپام**9158**1723