به گزارش ایرنا، محصولات ارگانیك كالاهایی هستند كه در تولید و فراوری آنها از هیچ نوع مواد شیمیایی چه به عنوان كود و چه به عنوان سم و چه به عنوان افزودنی در فرآیند تولید استفاده نشده است.
برداشت محصول توت فرنگی در مازندران هر سال از نیمه دوم فروردین آغاز می شود و تا پایان خرداد ادامه می یابد.
با این كه تا چند سال پیش بازار توت فرنگی از ماه فروردین و پس از گذر از مرحله نوبرانه به قیمت تعادلی می رسید ولی امسال بازار فروش این محصول همچنان داغ است و در بیشتر مغازه ها با ادعای ارگانیك بودن به قیمت 15 تا 20 هزار تومان در هر كیلوگرم به فروش می رسد.
مازندران با سطح زیر كشت یك هزار و 500 هكتار ، پس از استان كردستان رتبه دوم تولید توت فرنگی را در كشور دارد و همواره در سال های گذشته مردم این استان ارزان خوری این محصول را از دهه دوم اردیبهشت تجربه می كردند.
توت فرنگی مازندران در سه منطقه بابلسر، جویبار و آمل كشت می شود.
مربا و شربت توت فرنگی یكی از اقلام سوغاتی مازندران به شمار می رود، محصولاتی كه علاوه بر نوع كارخانه ای، بخش زیادی از آن دست پخت كدبانوهای مازندرانی است كه هم به مصرف خانگی می رسد و هم به عنوان سوغاتی به مسافران و گردشگران فروخته می شود.
گزارش های میدانی خبرنگار ایرنا از بازار توت فرنگی استان مازندران نشان می دهد كه علاوه بر نوسانات و چندگانگی قیمت این میوه از مغازه ای به مغازه دیگر، ادعای ارگانیك بودن محصول كه بیشتر فروشندگان بویژه در شهرها زیر برچست قیمت اعلام می دارند، موجب سرگردانی و سركیسه كردن شهروندان شده است.
توت فرنگی میوه ای است كه هر چه بیشتر نور آفتاب دریافت كند ، رنگش قرمزتر ، مزه اش شیرین تر ، كیفیتش بیشتر و خوش طعم تر می شود.
از یك بوته توت فرنگی تا سه مرحله محصول برداشت می شود و متوسط برداشت توت فرنگی در هر هكتار 10 تن است.
این محصول سرشار از آهن، كلسیم، فسفر، ویتامین سی ، آنتی اكسیدان با قابلیت ضد سرطانی و خواص درمانی برای انعقاد خون، كسیه صفرا و مثانه است.
خواص ضد قارچی ، ضد ویروسی و ضد باكتریائی هم از دیگر مزیت های توت فرنگی است كه استفاده مداوم از آن موجب نشاط و شادابی در افراد می شود.
** دغل بازی در تولید و عرضه توت فرنگی غیر قابل انكار است
یكی از توت فرنگی كاران از شهرستان قائمشهر با ادعای این كه محصول تولیدی در مزرعه اش ارگانیك است و از سم و كود های شیمیایی استفاده نكرده است ، به خبرنگار ایرنا گفت : متاسفانه دغل بازی در بازار با ادعای ارگانیك بودن توت فرنگی بسیار زیاد شده است .
فردین حسن زاده با تایید این كه عنوان ارگانیك به ابزاری برای سودجویی تبدییل شده است ، توضیح داد : از آنجایی كه 90درصد این میوه توت فرنگی باید به صورت تازه خوری به مصرف برسید و از سوی دیگر باید در كمتر از 24 ساعت پس از برداشت هم به فروش برسد تا فاسد نشود ، فروشندگان سالم بودن میوه با برچسب ارگانیك را فریاد می زنند.
وی با بیان اینكه بیشتر مردم فقط به ظاهر شفاف و درشتی توت فرنگی نگاه می كنند و با قیمت بالاتری می خرند ، افزود : متاسفانه برخی از فروشندگان با پاشیدن اسپری ، رنگ میوه قرمز را شفاف و ظاهر پسند می كنند.
این كشاورز با اشاره به اینكه قارچ كش ها مهم ترین سموم مصرفی در تولید توت فرنگی هستند ، گفت : شرائط آب و هوایی مهم ترین عامل تولید توت فرنگی سالم محسوب می شود و تولید كنندگان زمانی كه با تغییرات جدی آب و هوایی مواجه شوند، برای جلوگیری از خسارت از سموم و كود های شیمیایی استفاده می كنند.
مازندران در سال جاری تاكنون شرایط آب و هوایی پرنوسانی را پشت سر گذاشته است . در حالی كه اواخر فروردین ماه بیشتر مناطق استان با بارش باران و برف و كاهش دما و یخبندان مواجه بود ، قبل از آن دمای بالای 35 درجه را تجربه كرده بود و این روزها هم دمای هوا براساس پیش بینی هواشناسی تا 32 درجه بالای صفر افزایش خواهد یافت .
كشاورز قائمشهری با اشاره به این نكته كه نور آفتاب عامل مهمی برای كامل شدن قند و رنگ آوری میوه توت فرنگی است، گفت: در صورت تداوم ابری و یا بارندگی های زیاد در زمان برداشت ، خسارت زیادی به كشاورزان وارد می شود.
** سم زدایی پنج ساله از زمین یعنی ارگانیگ
این كشاورز مازنی با تاكید بر اینكه در كشت ارگانیك زمین و خاك كشت توت فرنگی باید تا پنج سال عاری از سموم باشد، بیان داشت : در كشت ارگانیك برخی از نهاده های تقویتی گیاهی مانند كودهای حیوانی استفاده می شود.
وی گفت : مردم فقط به درشتی و رنگ میوه توت فرنگی نگاه می كنند، اما توت فرنگی ارگانیك ممكن است چنین شرائط ظاهری را نداشته باشد.
او قیمت هر كیلو گرم توت فرنگی تولیدی خودش را 10 هزار تومان اعلام كرد و اظهار داشت : زمینی كه من در آن توت فرنگی كشت می كنم اولا پنج سال متوالی رنگ سموم كشاورزی به خودش ندیده و ثانیا در تمام فرایند تولید از هیچ گونه نهاده شیمیایی استفاده نمی كنم.
این كشاورز افزود : تشخیص توت فرنگی ارگانیك از غیر ارگانیك برای مردم عادی بسیار سخت است ، اما آزمایش های دست اندركاران از محصول تولیدی ، ارگانیك بودن را ثابت می كند .
**كشت هیدروپونیك ، ارگانیك نیست
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی مازندران هم با تعریف كشت بدون استفاده از سم در خاك به عنوان كشت ارگانیك ، گفت كه بعضی از فروشندگان توت فرنگی در مازندران شاید به كشت هیدروپونیك هم ارگانیك اطلاق می كنند .
وی با بیان اینكه كشت بدون خاك یا همان تولید گلخانه ای هوشمند هیدروپونیك ، دانش فنی به همراه امكانات و تجهیزات پیشرفته از روش های نوین تولید محصولات كشاورزی در دنیاست ، اظهار داشت : هر چند یك واحد تولیدی در بابلسر از این روش استفاده می كند، اما به معنای كشت ارگانیك است.
عبدالرحمن زاغی افزود : برای انجام كشت هیدروپونیك ،راه اندازی سامانه پیشرفته گرمایی و سرمایی ، نیروی متخصص ، مهارت های مدیریتی و تجربه بالایی برای آماده كردن محلول ، تنظیم و اصلاح كمبود عناصر ، اطمینان از تهویه و حفظ شرایط مطلوب در داخل ساختارهای كنترل شده لازم است.
وی گفت : در روش تولید هیدروپونیك ، آلودگی خاك مطرح نیست و آلودگی آب هم كمتر است و كنترل شرایط محیطی از جمله نور، دما، رطوبت و تركیب هوا بسیار ساده تر است.
این مسئول با تاكید بر این كه به طور یقین سلامت میوه در این نوع كشت به دلیل رعایت تمامی مسایل ، آفت و بیماری به حداقل و حتی به صفر می رسد ، افزود : اما كود و سموم كشاورزی از طریق آب قابل تزریق به گیاه است.
مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی مازندران مهم ترین عوامل بیماری زا در توت فرنگی را قارچ و كنه دانست و گفت: در شرائط مناسب آب و هوایی ،این بیماری ها بدون استفاده از سموم قابل كنترل است.
زاغی با بیان اینكه در كشت ارگانیك خاك سالم مهم ترین عامل است، اظهار داشت: در تولید محصول ارگانیك می توان برای تقویت و رشد میوه از كودهای حیوانی و گیاهی و همچنین در مبارزه با آفات و بیماری ها نیز از شیوه های بیولوژیكی استفاده كرد.
6990/1654
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۲
ساری - ایرنا - دغدغه باقی مانده سموم در محصولات تازه خوری از جمله توت فرنگی همواره در افكار عمومی وجود دارد و به همین علت برچسب ارگانیگ و سالم بودن، افزون بر سردرگمی مردم، تبدیل به اسم رمزی برای گران فروشی و آشفته سازی بازار این میوه بهاری در مازندران شده است.