به گزارش خبرنگار ایرنا؛ استان كرمانشاه 371 كیلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد و در شهرستان قصرشیرین 2 مرز رسمی پرویزخان و خسروی فعال است.
همچنین در پنج شهرستان پاوه، ثلاث و باباجانی، سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین پنج بازارچه مرزی وجود دارد كه در ایجاد اشتغال و درآمدزایی مرزنشینان از محل صادرات و واردات قانونی كالا نقش بسزایی دارند.
استان كرمانشاه با 2 بخش كُرد و عربی نشین كشور عراق همسایه است و داد و ستد و تجارت كالا در این استان از گذشته پر رونق بوده و اكنون نیز به همان روال قبلی اما در قالب مرزها و بازارچه های رسمی در جریان است.
عمده كالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق كردنشین عراق به ویژه شهرهای كلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و كركوك در بخش مركزی این كشور انجام می شود.
نزدیكی فرهنگ 2 منطقه مرزی استان كرمانشاه و سلیمانیه عراق به دلیل هم زبان بودن از مهم ترین عوامل رونق اقتصادی و تجاری این بازارچه مرزی است.
پرویزخان اكنون یكی از مرزهای راهبردی و مهم كشورمان است كه 54 درصد صادرات غیرنفتی كشورمان به عراق را به خود اختصاص داده و نقش كلیدی و حیاتی در جذب بازار این كشور همسایه دارد.
مرز پرویزخان كه در مسیر راه ابریشم قرار دارد، نزدیكترین راه ارتباطی از طریق عراق و سوریه به طول 900 كیلومتر به كشورهای اروپایی است و در زمان كنونی كه عراق در زمینه زیرساخت ها و اقتصاد وضعیت خوبی ندارد بهترین مسیر برای سرمایه گذاری در این كشور و كردستان عراق است.
روزانه 800 دستگاه كامیون كالاهای صادراتی به طور میانگین از مرز رسمی پرویزخان به اقلیم كردستان عراق و همچنین 500 دستگاه كامیون كالا از طریق مرز رسمی خسروی به حوزه حكومت مركزی عراق (بخش مركزی) صادر می شود.
همچنین روزانه به طور میانگین 500 دستگاه تانكر سوخت رسان عراقی و ایرانی از مبدا اقلیم كردستان عراق از طریق مرز رسمی پرویزخان به مقصد بنادر جنوبی كشورمان، وارد خاك جمهوری اسلامی ایران می شود.
همچنین مرز خسروی نزدیكترین نقطه از كشورمان به بغداد، كربلا، كاظمین و سامراست كه این مرز رسمی تا بغداد پایتخت كشور عراق 190، نجف 380، كربلا 300، كاظمین 203 و تا سامرا 326 كیلومتر فاصله دارد.
عملیات ساخت پایانه بین المللی مرز خسروی از سال 77 در نقطه صفر مرزی آغاز شد و این مجموعه در سال 81 با 75 میلیارد ریال اعتبار به بهره برداری رسید.
قرار است امسال این مرز برای عبور زائران عتبات عالیات بازگشایی شود كه این موضوع می تواند به توسعه استان كرمانشاه بیانجامد.
آمارهای گمرك در سال گذشته و یك ماه ابتدایی امسال نشان می دهد كه میزان صادرات از مرزهای اقتصادی استان كرمانشاه رشد چشمگیری داشته و این مرزها می توانند در توسعه استان و كشور نقش موثری داشته باشند.
** صادرات 2 میلیارد دلاری از كرمانشاه
مدیركل گمركات كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینكه سال گذشته بیش از 2 میلیارد و 23 میلیون دلار كالا از استان به كشورهای مختلف جهان صادر شد، گفت: این مقدار صادرات نسبت به سال 95 كه بیش از یك میلیارد و 862 میلیون دلار بود، حدود 9 درصد رشد نشان می دهد.
خلیل حیدری افزود: از لحاظ وزنی میزان صادرات استان در سال قبل به بیش از چهار میلیارد و 433 كیلوگرم رسید كه نسبت به سال 95 نزدیك به 21 درصد كاهش داشته است.
حیدری همچنین با بیان اینكه عمده صادرات كرمانشاه به كشور عراق بوده است، ارزش آن را بیش از یك میلیارد و 980 میلیون دلار ذكر كرد.
وی همچنین 30 كشور دنیا را مقصد صادراتی استان كرمانشاه عنوان و اظهار داشت: عراق، افغانستان، تركیه، پاكستان، امارات، ویتنام و تانزانیا هفت كشوری هستند كه استان ما بیشترین صادرات به آن ها را داشته است.
مدیركل گمركات كرمانشاه ادامه داد: طبق هدف گذاری انجام گرفته امسال قصد داریم صادرات خود را 10 درصد نسبت به سال گذشته افزایش دهیم و آن را به بیش از 2 میلیارد و 226 میلیون دلار برسانیم.
مواد لبنی، میوه و تره بار، مصالح ساختمانی، صنایع غذایی، مواد پتروشیمی، دام و طیور و آبزیان از جمله كالاهایی است كه از گمركات استان كرمانشاه صادر شده است.
** افزایش 14 درصدی صادرات در سال 97
مدیركل گمركات كرمانشاه در ادامه به صادرات كالا در نخستین ماه سال 97 اشاره كرد و گفت: در این مدت 123 میلیون و 61 هزار و 310 دلار كالا به وزن 356 هزار و 713 تن از طریق مرزی استان به خارج از كشور صادر شد.
به گفته او، این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ ارزش رشد 14 درصدی و از حیث وزن نیز رشد 2 درصدی داشته است.
** ارائه خدمات مبادلات موقت در 2 بازارچه مرزی
مدیركل گمركات كرمانشاه در ادامه سخنان خود ساماندهی بازارچه های مرزی را یكی از برنامه های این اداره كل دانست و گفت: در راستای ساماندهی و اجرایی شدن مبادلات در بازارچه های موقت مرزی استان، گمركات كرمانشاه آماده ارائه خدمات در بازار چه های شوشمی و شیخ صالح است.
حیدری افزود: معیشت خانوارها در شهرستان های همجوار با مبادی مرزی با درآمدهای حاصل از تجارت با كشور عراق عجین شده و از این رو موضوع ساماندهی مبادلات در بازارچه ها در دستور كار قرار گرفته است.
بازارچه شوشمی در بخش نوسود شهرستان پاوه و بازارچه مرزی شیخ صالح در شهرستان ثلاث و باباجانی قرار دارد.
اودر ادامه اظهار داشت كه مبادلات تجاری ما با كشور عراق نقش تعیین كننده ای بر اقتصاد منطقه دارد و ازاین رو گمركات استان كرمانشاه در راستای اجرایی شدن و ساماندهی مبادلات در بازارچه های موقت مرزی، زیرساخت های لازم را در حوزه فعالیت های گمركی در گمركات بازارچه های مرزی شوشمی و شیخ صالح فراهم كرده است.
او گفت: گمركات استان آماده ارائه خدمات به تجار، فعالان اقتصادی و ساكنان مناطق مرزی است.
حیدری تصریح كرد: گمركات كرمانشاه در جهت ساماندهی مبادلات در بازارچه های موقت مرزی استان، آماده هرگونه همكاری با دستگاه های ذی ربط ازجمله استانداری، فرمانداری، صنعت، معدن و تجارت در این زمینه است.
وی همچنین جهت ساماندهی مبادلات در بازاچه های موقت مرزی استان از فراهم كردن زیرساخت های گمركی لازم در بازارچه ی مرزی تیله كو در آینده نزدیك خبر داد.
وی افزود: در جهت تسریع و روان سازی مبادلات در بازارچه های موقت مرزی استان و در راستای ارائه خدمات مطلوب، مجموعه گمركات كرمانشاه آماده ارائه هرگونه مشاوره و راهنمایی در این زمینه به تجار و فعالان اقتصادی است.
آمارها نشان می دهد كه مرزهای اقتصادی استان كرمانشاه در صورت حمایت و تقویت از نظر زیرساختی و امكانات مربوط به صادرات می توانند نقش كلیدی تر در حوزه تجارت كشور ایفا نمایند.
در شرایطی كه استان كرمانشاه با نرخ حدود 22 درصدی بیكاری روبرو است و ایجاد اشتغال یكی از دغدغه های مهم مردم و مسئولان استان است ، مرزهای اقتصادی می توانند در تحقق برنامه های اشتغالزایی دولت نقش بسزایی ایفا نمایند.
3033/8066
گزارش از فرزاد نویدی
تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۵
كرمانشاه - ایرنا - استان كرمانشاه با داشتن 2 مرز رسمی و پنج بازارچه مرزی یكی از استان های فعال در حوزه تجارت كشور بخصوص با همسایه غربی یعنی عراق است كه تقویت این مرزها می تواند به توسعه پایدار این استان كمك فراوانی كند.