بجنورد - ایرنا - خراسان شمالی سرزمین قومیت ها به دلیل داشتن اقلیم مناسب، وجود ییلاقات، طبیعت دیدنی و سرسبز و روستاهای بكر، ظرفیت خوبی در افزایش مناطق بوم گردی دارد اما تحقق آن كه رونق گردشگری را در پی دارد، مورد غفلت واقع شده است.

توسعه روستا و 'روستا محوری' به عنوان یكی از مهم ترین محورهای رشد منطقه ای محسوب می شود اما، این ظرفیت در استان 28 هزار كیلومتر مربعی با اقلیم های متفاوت خراسان شمالی كه ظرفیت بالایی برای توسعه گردشگری دارد،كمتر شناخته شده است.
به گزارش ایرنا بررسی‌ها نشان می‌دهد كه سلیقه گردشگران به سمت‌ و سوی بوم گردی متمایل شده و بیش از سایر جاذبه‌ها مورد استقبال است اما به عقیده كارشناسان حوزه گردشگری تاكنون از این ظرفیت و پتانسل خدادادی استفاده بهینه ای در استان نشده است.
هم اكنون هشت روستا در شهرستان های خراسان شمالی انتخاب شده كه دارای شرایط برخوردار از طرح زیست بوم هستند؛ این روستاها شامل داشلی قلعه در راز و جرگلان، پیربز در بجنورد، ارناوه در مانه و سملقان، سرانی در شیروان، چهل دختران در اسفراین، بیدك در گرمه، دربند در جاجرم و خبوشان در فاروج است.
امروز بسیاری از مردم خواستار حضور در اقلیم های بكر و محیط زیست پاك هستند لذا با توسعه فعالیت های اقتصادی و گردشگری در مناطق روستایی، می توان بسیاری از گردشگران را به این مناطق جذب كرد.
روستاهای بوم‌گردی در محیط‌ های طبیعی و با رعایت ضوابط زیست‌محیطی، همچنین سازگار با معماری و سیمای طبیعی منطقه ساخته می‌شوند تا علاوه بر تعامل با جامعه محلی، زمینه حضور و اقامت طبیعت‌گران را با كیفیتی قابل قبول و تعریف شده در محیط‌ های طبیعی فراهم كند.
با توجه به طبیعت منحصر به فرد روستاهای استان خراسان شمالی می توان در این زمینه برنامه ریزی مناسب داشت زیرا كه برخی از روستاهای استان دارای ارزش‌ های معماری، تاریخی و فرهنگی هستند كه توسعه اقامتگاه‌ های بوم‌ گردی برای استقرار گردشگران از اهمیت بالایی برخوردار است.
از سویی روستای سبز جزئی از روستاهای زیست بوم است و از اهداف روستاهای زیست بوم این است كه هیچ فرد بیكاری در روستاها وجود نداشته باشد.
یك كارشناس در حوزه گردشگری و فرهنگی خراسان شمالی به استقبال گردشگران خارجی از جاذبه‌های بومی محلی استان اشاره ای كرد و گفت: به دلیل علاقه‌مندی گردشگران توسعه بوم گردی مورد تأكید است و اگر طرح‌هایی در این خصوص ارائه ‌شود مورد حمایت قرار می گیرد.
مرتضی ضرابی اظهار كرد: روستاهای هدف گردشگری خراسان شمالی توانسته اند به عنوان یكی از نمونه‌های موفق بوم گردی مورد توجه گردشگران قرار گیرند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن، كشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی نیز بر نقش روستاهای گردشگری در توسعه اقتصاد پایدار تاكید كرد و گفت: اجرای طرح زیست بوم باعث رشد اقتصادی روستاهای استان می شود.
محمد صمدی با بیان اینكه اجرای طرح زیست بوم در روستاها در ارتقای ساختار های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نقش تاثیرگذار دارد، اظهار كرد: توسعه پایدار صنعت گردشگری در روستاهای زیست بوم و گردشگری می تواند در حفظ منابع طبیعی و اشتغال زایی موثر باشد و بخش خصوصی نیز در این مهم نقش اساسی دارد.
وی گفت: تقویت زیرساخت های گردشگری در روستاهای هدف گردشگری و زیست بوم در زمینه های ایجاد خانه های بوم گردی، گردشگری و اقامتی و... یك ضرورت است و بخش خصوصی می تواند موتور محرك آن باشد.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی از شناسایی هشت روستای دارای شرایط برخوردار از طرح زیست بوم در استان خبر داد.
سید اصغر مطهری با بیان اینكه در این طرح به دنبال توسعه پایدار در روستاهای زیست بوم هستیم گفت: اعتبار تخصیصی برای این منظور 6میلیارد ریال بوده كه این میزان بودجه تخصیصی بسیار كم است.
وی بر لزوم فراهم سازی زیرساخت های توسعه ای استان برای ایجاد روستاهای زیست بوم و روستاهای سبز تاكید كرد.
مطهری در خصوص طرح حمایت از مناطق زیست بوم خراسان شمالی، اظهار كرد: سند آمایش محور توسعه استان را به دنبال دارد بنابراین امیدواریم استان براساس این سند كه محور آن كشاورزی و گردشگری است حركت كند.
مدیر كل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: سند آمایش استان در حال بازنگری است و امیدواریم در اصلاح و بازنگری به كمبود منابع آبی و حفظ ظرفیت های طبیعی و به گردشگری طبیعی یا طبیعت گردی توجه بیشتری شود.
مطهری افزود: این درحالی است كه كشاورزی و گردشگری در خراسان شمالی در اولویت است كه این نیازمند توجه بیشتر متولیان امر و برنامه ریزی مشخص است.
وی بر لزوم فراهم سازی زیرساخت های توسعه ای استان برای ایجاد روستاهای زیست بوم و روستاهای سبز تاكید كرد و گفت: اگر این كمیسیون بتواند به روند فراهم سازی زیرساخت های توسعه ای كمك كند می تواند نقش تاثیرگذاری برای توسعه بخشی از روستاهای مسیر گردشگری استان داشته باشد.
وی در تعریف روستای سبز افزود: روستای سبز روستایی است كه بتواند در آن معیشت های پایدار برای خانوار ها ایجاد كند.
مطهری به حداقل رساندن تخریب منابع طبیعی محدوده روستاها، استفاده از معیشت های جایگزین برای برخی فعالیت های مخرب روستا، استفاده از برخی زیرساخت ها مانند مدیریت فاضلاب و پسماند، استفاده از انرژی های نو در روستاها را از جمله مواردی اعلام كرد كه كه باید در نهادینه سازی روستاهای زیست بوم رعایت شود.
سرپرست معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: در راستای گسترش فرهنگ گردشگری و بوم گردی 15 پرونده بوم گردی در این استان مورد بررسی قرار گرفته است.
هادی سعادت طلب با بیان اینكه برای 30 پرونده بوم گردی موافقت اولیه صادر شده است اظهار كرد: از این تعداد 15پرونده ساخت به كمیته مربوطه ارجاع و با 15 پرونده تبدیل بنا به علت مغایرت با معماری بومی مخالفت شده است.
وی اظهار كرد: هم اكنون تعداد 21 اقامتگاه بوم گردی به صورت تبدیل بنا به اقامتگاه بومگردی در حال فعالیت وجود دارد.
وی با رد این تفكر كه فعالیت در بوم گردی باید منحصر به بحث اقامت باشد، گفت: در خانه‌های روستایی دارای مجوز بوم گردی باید صاحب خانه ساكن باشد تا هم غذای محلی طبخ شود و هم گردشگر سبك زندگی روستایی را مشاهده كند.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: برای توسعه اقامتگاه های بوم گردی باید رسیدگی به تقاضاها تسریع و راهنمایی های لازم به متقاضیان برای فراهم كردن شرایط مورد نیاز ارائه شود و همچنین برای اخذ تسهیلات كم بهره به آنان به صندوق كارآفرینی و امید معرفی شوند.
محمد سویدانلویی اظهار كرد: هم اكنون 100 تقاضا در راستای فعالیت بوم گردی در این استان داریم كه امیدوار هستیم با اختصاص تسهیلات صندوق كارآفرینی امید این مهم در استان محقق شود.
یك كارشناس مسئول اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی آموزش افراد فعال در این حوزه را یكی از اساسی‌ترین و مهم‌ترین فاكتورها برای ورود به بخش اقامتگاه‌های بوم‌گردی دانست.
مینا هاشمی مرغزار افزود: از آنجا كه ساخت اقامتگاه‌های بوم‌گردی بیشتر در مناطق روستایی و تاریخی صورت می‌گیرد و به‌دلیل اینكه زندگی در این مناطق بیشتر به‌صورت سنتی است و مردم نیز نسبت به فرهنگ و ارزش‌های خود حساس‌تر هستند، نیاز است سرمایه‌گذاران در این مناطق در رابطه با این مسائل آموزش ببینند.
استان خراسان شمالی با داشتن یكهزار و 200 اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق كشور قرار دارد و هرساله پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) عبوری است.
7186/3007/ 6042