به گزارش روز جمعه ايرنا، رسانه هاي پاكستان در گزارش ها و مقاله هاي خود، خروج آمريكا از برجام را منشاء رخدادهاي تازه در منطقه خاورميانه مي دانند.
كارشناسان و تحليلگران ارشد سياسي پاكستان نيز روزهاي گذشته با انتشار پست هاي توييتري يا گفت و گو با رسانه ها، به موضوع برجام و تبعات خروج آمريكا از توافق هسته اي با ايران پرداختند.
بيشتر رسانه هاي پاكستان و همچنين برخي از شخصيت هاي اين كشور ، اقدام دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا در خروج از برنامه جامع اقدام مشترك (برجام)، را زير پا گذاشتن هنجارها و مقررات بين المللي خواندند.
روزنامه پرتيراژ 'داون 'در سرمقاله امروز خود در اين خصوص نوشت:رئيس جمهوري آمريكا پس از مقاومت چند ماهه مقابل افكار جهان و ناديده گرفتن هشدارهاي متحدان اروپايي بالاخره با نقض اين پيمان به تصميم خود جامع عمل پوشاند.
در سرمقاله داون آمده است:از يك سو شاهد نگراني عميق جامعه بين المللي نسبت به تحولات پس از خروج آمريكا از برجام هستيم و از سويي ديگر نيز مي بينيم كه رژيم صهيونيستي و عربستان از آن اظهار خوشحالي مي كنند.
داون در ادامه نوشت:اين طور به نظر مي رسد كه ترامپ در مقابل لابي جنگ طلب صهيونيستي و جريان هايي كه آشكارا بر طبل جنگ عليه ايران مي كوبند، تسليم شده است.
داون در ادامه سرمقاله خود مي افزايد: ترامپ به دنبال آن است تا هر آنچه كه باراك اوباما رئيس جمهوري سابق آمريكا براي تقويت امنيت و ثبات در منطقه انجام داده پنبه كند. با توجه به اينكه ايران به طول كامل به مفاد برجام پايبند بوده است خروج عمدي آمريكا از اين پيمان بين المللي و نقض آشكار آن براي بسياري سوال برانگيز است؛ زيرا آمريكا ديگر جايگاه خود را در عرصه پيمان هاي بين المللي از دست داده است.
'نيشن' ديگر روزنامه پرتيراژ انگليسي زبان پاكستان نيز در سرمقاله خود نوشت:خروج ناگهاني ترامپ از برجام براي بسياري تحليلگران، غافلگير كننده نبوده است و دليل آن سناريويي است كه نتانياهو قبلا از آن پرده برداري كرده بود و با نشان دادن صدها پرونده و لوح فشرده ادعا كرد كه ايران هنوز برنامه هاي هسته اي خود را ادامه مي دهد.
نيشن در ادامه نوشت: ترامپ زماني از برجام خارج شد كه در توافق نامه هسته اي ايران منافع همه در نظر گرفته شده بود.
در سخنان نقض برجام رئيس جمهوري آمريكا ابهام زيادي وجود داشت . وي ادعا كرد كه اين اقدام براي عدم دستيابي ايران به بمب اتم صورت مي گيرد اما با توجه به گزارش هاي مكرر آژانس بين المللي انرژي اتمي مبني بر تعهد ايران بر برجام، سخنان ترامپ نشانه سرپيچي از گزارش اين نهاد بين المللي است.
در ادامه سرمقاله نيشن آمده است: اسرائيل به عنوان عامل ناپايداري در منطقه نقش مهمي در تصميم گيري ترامپ براي خروج از برجام ايفا كرد، حال كه امريكا از اين توافق نامه خارج شده مسئوليت ديگر كشورها از جمله انگليس، فرانسه و آلمان براي حفظ آن چند برابر شده است .
اين روزنامه در ادامه نوشت: يقينا توافق نامه هسته اي ايران را بايد دستاوردي بزرگ براي دوره هشت ساله باراك اوباما دانست زيرا كه اين توافق نامه پس از سال ها تلاش سخت ديپلماتيك و چانه زني هاي پيچيده بين قدرت هاي جهاني و ايران صورت گرفت.
نيشن همچنين با اشاره به اشتباهات فاحش دونالد ترامپ پس از خروج از برجام نوشت: اقدام يكطرفانه از سوي ترامپ و ناديده گرفتن نگراني هاي متحدان اروپايي نمي تواند امنيت منطقه را تامين كند.
روزنامه انگليسي زبان' اكسپرس تريبيون' نيز در مطلبي به قلم سلمان شعيب از تحليل گران مسائل بين المللي پاكستان نوشت: همه جهان از برجام حمايت كرد، زيرا اين توافق نامه امنيت و ثبات منطقه و جهان را تامين مي كرد. حتي بيشتر مردم آمريكا موافق اين توافق نامه بودند اما ترامپ با اقدام نسنجيده و غير معقول خود همه را دچار حيرت كرد.
اين تحليل گر معتقد است:باور اين موضوع كه ترامپ واقعا اهميت برجام را درك كرده مشكل است زيرا كه اگر چنين بود تحت تاثير لابي صهيونيسم قرار نمي گرفت.
اين تحليل گر پاكستاني افزود: ترامپ با اين اقدام، به احتمال تشديد جنگ و بي ثباتي در خاورميانه دامن زد. وي از ابتدا خواهان خروج از برجام بود و به افكار بين المللي اهميتي نمي داد. به دليل فشار لابي صهيونيسم، ترامپ بايد به هر شكلي اين كار را انجام مي داد، حتي به بهاي نقض پيمان بين المللي و سرخوردگي آمريكا.
به گزارش ايرنا رئيس جمهوري آمريكا سه شنبه گذشته هجدهم ارديبهشت ماه جاري با تكرار ادعاهاي بي اساس عليه ايران، رسما خروج آمريكا از برجام را اعلام كرد.
اقدام ضد ايراني ترامپ تاكنون واكنش هاي جهاني متعددي در پي داشته است و بسياري از رهبران جهان با محكوميت نقض قوانين بين المللي از سوي ترامپ نسبت به پيامدهاي آن ابراز نگراني كرده اند.
سخنگوي وزارت امور خارجه پاكستان نيز روز گذشته در نشست خبري با رسانه ها از برجام به عنوان الگوي مناسب حل مشكلات و معضلات پيچيده بين الملل ياد كرد و گفت: اين الگو، راه حل بسياري از مشكلات عرصه بين الملل از راه گفت و گو و ديپلماسي است.
دقايقي پس از اقدام پيمان شكنانه ترامپ، حسن روحاني رئيس جمهوري اسلامي ايران با تعيين 'ضرب الاجل چند هفته اي' براي انگليس، فرانسه و آلمان و نيز روسيه و چين، گفت: در اين شرايط ما بايد منتظر باشيم كه كشورهاي بزرگ جهاني نسبت به اين توافق چگونه عمل خواهند كرد. 'اگر اهداف ايران را ساير طرف ها تامين كنند، برجام برجا خواهد ماند.'
'اگر ببينيم منافع ما تضمين نخواهد شد، به زودي با مردم ايران صحبت خواهم كرد و تصميمات نظام را در آن شرايط به اطلاع مردم ميرسانم.'
آساق**6125** 1723
تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۵
اسلام آباد - ايرنا - با وجود گذشت بيش از دو روز از تصميم رئيس جمهوري آمريكا مبني بر خروج از برجام، برخي رسانه هاي پاكستان در سرمقاله هاي امروز خود نيز ضمن نكوهش اين اقدام خطرناك 'دونالد ترامپ'، نسبت به پيامدهاي احتمالي آن اظهار نگراني كردند.