«الیستر برت» اولین مقام انگلیسی است كه نسبت به خروج آمریكا از برجام علاوه بر تأسف، ابراز «نگرانی» كرد و میگوید كه «این توافق مطابق با هدفی كه برای آن طراحی شده بود عمل كرده است.»
او روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در لندن افزود: موضع ما روشن است و مصمم به تداوم برجام هستیم. برت ضمن اعلام وفاداری لندن به حفظ توافق با ایران تصریح كرد: در این زمینه به همكاری با سایر طرفهای باقیمانده در برجام ادامه خواهیم داد.
معاون وزیر خارجه انگلیس در پاسخ به سؤالی درباره تضمینی كه ایران برای ماندن در برجام خواسته گفت: ما از ایران انتظار داریم كه به تعهداتش در چارچوب برجام پایبند بماند؛ همزمان با شركای اروپایی خود درباره گامهایی كه تداوم بهرهمندی ایران از مزایای اقتصادی لغو تحریمها را تضمین كند همكاری خواهیم كرد.
وی اظهار داشت كه در این باره هفته گذشته با سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران گفت و گوی تلفنی داشته است.
برت در ادامه اظهار داشت كه لندن از آمریكا خواسته تا به دستاوردهایی كه برجام درزمینهٔ خلع تسلیحات اتمی به دست آورده لطمهای وارد نسازد و از هرگونه اقدامی كه مانع پایبندی طرفهای باقیمانده به برجام شود خودداری كند.
معاون وزیر خارجه انگلیس تصریح كرد كه از نگاه لندن برجام نهتنها یك عنصر مهم در آینده روابط میان دو كشور، بلكه در روابط منطقهای و برقراری ثبات و امنیت نقش به سزایی دارد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا سه شنبه گذشته 18اردیبهشت (8 مه) واشنگتن را از توافق هسته ای ایران با كشورهای 1+5 شامل روسیه، آمریكا، چین، انگلیس، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا كه در سال 2015 به دست آمد و به «برنامه جامع اقدام مشترك» (برجام) مشهور شد، خارج كرد.
بر اساس برجام، طرفهای این توافق بهخصوص آمریكا پذیرفته بودند تا بالغو تحریمهای ظالمانه، گامهای عملی برای بهرهمندی ایران از منافع اقتصادی و تجارت با جهان بردارند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاكنون 10بار پس از اجرایی شدن برجام، پایبندی ایران به این توافقنامه بینالمللی را تائید كرده و 'یوكیا آمانو' مدیر كل این آژانس نیز در گزارش هایی با تأكید بر اهمیت برجام اعلام كرد كه تعهدات هستهای ایران تحت برجام همچنان در حال اجرا است.
در پی خروج غیرقانونی آمریكا از برجام، 'فدریكا موگرینی' مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ایران خواست، اجازه ندهد برجام از بین برود.
سران انگلیس، فرانسه و آلمان نیز در بیانیه ای بر پایبندی خود به توافق هسته ای با ایران تأكید كرده و از ایران خواستند تا در مقابل تصمیم آمریكا خویشتن داری نشان دهد.
همچنین نخست وزیر انگلیس دیشب درتماس تلفنی با رئیس جمهوری آمریكا درباره پیامدهای ناشی ازبازگشت تحریمهای واشنگتن بر شركت هایی كه با ایران تجارت میكنند، رایزنی كرد. طرفین توافق كردند تا تیمهای كارشناسی دو كشور دراینباره با یكدیگر گفتوگو كنند.
«حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران نیز به وزارت خارجه دستورداد تا ظرف چند هفته آینده با اروپا و روسیه و چین رایزنی ها و مذاكرات لازم را انجام دهد و اگر در پایان این مهلت كوتاه، ایران به این نتیجه رسید كه با همكاری 5 كشور، خواست ملت ایران بدست می آید، به رغم میل آمریكا و رژیم صهیونیستی، برجام باقی خواهد ماند.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز اعلام كرد: در پاسخ به نقضهای مداوم آمریكا و خروج غیرقانونی از برجام، همانطور كه رئیس جمهوری روحانی دستور داد، تلاشی دیپلماتیك گسترده ای خواهم كرد تا بررسی كنم، آیا دیگر اعضای برجام میتوانند منافع كامل را برای ایران تضمین كنند یا نه. نتیجه، پاسخ ما را تعیین خواهد كرد.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران، قرار است ظریف بر مبنای دستور العمل رئیس جمهوری به منظور رایزنی و تبادل نظر با اروپا و دیگر طرف های برجام و بررسی امكان تداوم برجام در صورت تضمین منافع ملت ایران از امشب سفر فشرده ای را به چین، روسیه و بلژیك آغاز كند .
براین اساس، ظریف سه شنبه آینده با حضور در بروكسل در نشستی با حضور وزیران خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه و موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، شركت می كند.
اروپام ** هـ ن **1590
تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۲۸
لندن - ایرنا - معاون وزیر خارجه انگلیس در امور خاورمیانه تأكید كرد : لغو تحریمها علیه ایران در ازای پایبندی به برجام همواره مهمترین بخش توافق هسته ای 1+5 با ایران بوده و خواهد بود.