تاریخ انتشار: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۴۸

ساری - ایرنا - شورای اسلامی شهر ساری روز آرش كمانگیر را به عنوان روز ساری انتخاب كرد .

به گزارش خبرنگار ایرنا ، پیشنهاد این نامگذاری را قاسم قاسمی جوان ترین عضو شورای شهر ساری در نشست شامگاه شنبه این شورا ارائه كرد كه با موافقت بقیه اعضا رو به رو شد.
در این نشست اعلام شد كه این پیشنهاد پس از طی مراحل قانونی به شورای فرهنگ عمومی ارائه تا پس از تصویب در آن شورا ، در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران ثبت شود.
قاسمی كه ریاست كمیسیون طرح و برنامه شورای اسلامی را بر عهده دارد ، بازیابی هویت كهن شهر ساری را یكی از رسالت های باشندگان در آن برشمرد و بر ضرورت تعریف درست و تاریخی از آن تاكید كرد.
وی كه متن پیشنهادیش را به صورت مكتوب به شورا ارائه كرد ، نوشت : اگر امروز شهرمان پیر فرزانه ای است كه در آینه اش تك تك مان را نظاره می كند ، شاید از ما با نگاهش كنجكاوانه می پرسد جز شكوفه های نارنج كه طبیعت من هستند ، از هویتم چه قصه ای برای فردای فرزندانتان می توانید بخوانید؟
این عضو شورای شهر ساری با طرح این پرسش كه ' آیا شهر بی قهرمان ، قصه ای شیرین است برای روایت و آیا شهر بی تولد در تقویم روز ها بهانه ای برای پاسداشت و بزرگداشت خواهد داشت؟ ، افزود : در جستجوهای تاریخ باید اسطوره ای باشد كه به قدمت و شكوه شهرمان نام آور باشد ، كه مزین شود تولد این پیر فرزانه به نامش ، كسی كه كهن تر از فریدون ، نامی تر از كاوه و میهن پرست تر از رستم باشد و در تاریخ پیوند با شهرمان داشته باشد.
وی ادامه داد : آرش كمانگیر كه جان در نیام كمان گذاشت و به عشق وطن جان داد و خاك پس گرفت چون شهیدانی كه جان شیرین دادند و خاك عزیز ندادند. چه مبارك است كه چنین مرد غیوری قهرمان قصه این شهر پر شكوه باشد و روز حماسه اش روز ساری نامگذاری شود.
قاسمی همچنین در باره علت پیشنهاد روز آرش كمانگیر به عنوان روز ساری نیز به متن منظومه ' ویس و رامین ' اثر فخرالدین
اسعد گرگانی استناد كرد كه در آن سروده شده است : از آن خوانند آرش را كمانگیر - كه از ساری به مرو انداخت یك تیر.
** اسطوره ای به نام آرش كمانگیر
آرش كمانگیر نام یكی از اسطوره‌های كهن ایرانی و همچنین نام شخصیت اصلی این اسطوره است كه در زمان پادشاهی منوچهر پیشدادی می زیست .
بنا به روایات تاریخی ، در زمان پادشاهی منوچهر پیشدادی ، در جنگی با توران ، افراسیاب سپاهیان ایران را در مازندران محاصره می‌كند. سرانجام منوچهر پیشنهاد صلح می‌دهد و تورانیان پیشنهاد آشتی را می‌پذیرند و قرار بر این می‌گذارند كه كمانداری ایرانی برفراز البرزكوه ، تیری بیندازد و تیر به هر كجا نشست آنجا مرز ایران و توران باشد.
بر اساس این روایت كه در تمامی متون تاریخی و منظومه ها ادبی یكسان است ، آرش از پهلوانان ایران داوطلب این كار می‌شود و به بالای كوه دماوند می‌رود و تیر را پرتاب می‌كند. تیر از صبح تا غروب حركت كرده و در كنار رود جیحون یا آمودریا بر درخت گردویی فرود می‌آید و آنجا مرز ایران و توران می‌شود.
روایت اینگونه ادامه می یابد كه آرش پس از این تیراندازی ، از خستگی پیكرش پاره پاره شده و در خاك ایران پخش می‌شود و جانش در تیر دمیده می‌شود.
مطابق با برخی روایت‌ها ' اسفندارمذ ' كه از او به عنوان فرشته ای یاد می شود ، تیر و كمانی را به آرش داده و گفته بود كه این تیر خیلی دور می‌رود ولی هر كسی كه از آن استفاده كند ، خواهد مرد . با این وجود آرش برای فداكاری حاضر شد كه از آن تیر و كمان استفاده كند.
بسیاری ، آرش را از نمونه‌های بی‌همتا در اسطوره‌های جهان دانسته‌اند ؛ وی نماد جانفشانی در راه میهن است.
در مورد روز و زمان تیر انداختن آرش دو روایت وجود دارد كه یكی در رسال پهلوی ' ماه فروردین، روز خرداد ' و روایت دیگری كه در ' آثار الباقیه ' و ' زین الاخبار ' آمده است.
در رساله پهلوی اینگونه آمده كه آرش ، در روز ششم از ماه فروردین تیر خود را افكند. در روایت آثار الباقیه این رویداد در روز سیزدهم از تیرماه (كه مطابق با جشن تیرگان كوچك است) اتفاق افتاده و روزی كه خبر جای فرود آمدن تیر را آوردند روز چهاردهم تیر (روز گوشی یا تیرگان بزرگ) بوده است.
7330/1654