همدان- ايرنا- يك باستان شناس برجسته كشور گفت: كشف معبد لائوديسه در نهاوند موجب جهاني شدن اين شهرستان از نظر اقتصادي، علمي و گردشگري مي شود.

به گزارش ايرنا مهدي رهبر روز شنبه در همايش گردشگري شهرستان نهاوند افزود: بر اساس حفاري و گمانه زني هاي صورت گرفته در طول سه فصل كاري شواهد وجود معبد لائوديسه در منطقه دوخواهران محرز شده كه با انجام مرحله پاياني كاوش اين معبد از زير خاك بيرون خواهد آمد.
وي افزود: در سال 1384 اولين مرحله كاوش در منطقه دو خواهران كه بر اساس كتيبه به دست آمده احتمال معبد لائوديسه در اين منطقه را قوت داده بودف صورت گرفت و در چندين گمانه زني آثاري كه مربوط به دوره هاي مختلف تاريخي بود، بدست آمد.
وي اظهار كرد: بر اساس يك باور عمومي مردم اين منطقه اعتقاد دارند كه امام زاده دو خواهران كه در محله اي به همين نام قرار دارد خواهران امام رضا هستند در حاليكه آنها نه اسمي دارند و نه داراي شجره نامه هستند.
رئيس سه دوره كاوش معبد لائوديسه افزود: با توجه به اينكه در دوره سلوكي براي همسران پادشاه سلوكي عنوان خواهر به كار برده مي شد لذا بايد باور داشته باشيم كه امامزاده دو خواهران همان معبد لائوديسه است.
رهبر گفت: مردم شهرستان اشتياق زيادي براي ادامه كار حفاري تا كشف معبد لائوديسه دارند كه تاكنون سه فصل حفاري و كاوش در آنجا صورت گرفته است اما با توجه به اينكه خانه هاي اين منطقه كوچك و محروم هستند كار گمانه زني با مشكل صورت گرفت و البته نتايج مثبتي نيز در بر داشت.
اين باستان شناس برجسته كشور ادامه داد: ما در اطراف امامزاده پايه ستون و سرستون كشف كرده و به هدف نزديكتر شده ايم كه در نهايت نياز است كار تملك يكي از واحدهاي مسكوني انجام شود تا حفاري نهايي براي كشف معبد آغاز شود.
رهبر افزود: در يكي از حفاري هاي صورت گرفته در منطقه به معماري دوره اشكاني برخورد و در يك قلك 11 سكه پيدا كرديم كه نشان مي دهد حضور اشكانيان پس از سلوكيان در نهاوند چشمگير بوده است
وي افزود: بر اساس آخرين اطلاعات اعتبار لازم براي خريد و تملك يكي از املاك منطقه تامين شده كه پس از پايان يافتن انتقال سند در تابستان حفاري در منطقه آغاز خواهد شد.
وي اضافه كرد: انجام اين كار توجه بسياري از اروپايي ها و يوناني ها را به خود جلب كرده و يكي از اساتيد دانشگاه آتن هم براي كار در اينجا اظهار علاقه كرده بود اما تا زماني كه توان اين كار را داريم اجازه نخواهيم داد كساني ديگر اين كار را براي ما انجام دهند.
اين باستان شناس كشف معبد لائوديسه را يكي از فرصت هاي تاريخي براي توسعه نهاوند ذكر كرد و گفت: اگر ما موفق به پيدا كردن معبد شويم شهرستان نهاوند هم از نظر اقتصادي و هم به لحاظ علمي وضعيت مناسبي را پيدا خواهد كرد و جهاني مي شود.

**سهم اندك ايران از گردشگري جهاني مطلوب نيست
معاون پزوهشي بنياد ايران شناسي گفت: ايران به لحاظ شمار جاذبه هاي تاريخي پنجمين كشور جهان و به لحاظ جاذبه هاي گردشگري طبيعي در رده دهم قرار دارد اما سهم ما از گردشگري جهان چهار دهم درصد است.
به گزارش ايرنا محمد بهرام زاده افزود: با وجود جاذبه هاي مناسب گردشگري در كشورمان اين سهم از گردشگري جهاني براي ما پسنديده نيست.
وي افزود: در ساليان اخير ميزان ورود گردشگران به كشور كاهش داشته كه البته اين مساله باعث نشده كه ميزان در آمد از اين بخش نيز كاهش داشته باشد بلكه از افزايش برخوردار بوده و گردشگراني از كشورهاي آمريكا و اروپا وارد ايران شده اند.
عضو هيات علمي گروه باستان شناسي دانشگاه آزاد اسلامي افزود:در ساليان اخير گردشگري درمان و زيارت در كشورمان بيشتر رواج داشت كه البته تحت تاثير مسائل سياسي منطقه از ميزان اين 2 نوع گردشگري كاسته شده است.
بهرام زاده با اشاره به اينكه براي رونق گردشگري بايد به زير ساخت ها توجه كرد توضيح داد: ما اگر وسيله نقليه لازم براي جابجايي توريست نداشته باشيم در گردشگري تاثير گذار است.
وي با بيان اينكه گردشگري گنج بزرگي است كه مي تواند بسياري از مشكلات اقتصادي كشور را برطرف كند افزود: ما در آينده مشكلات جدي در زمينه بيكاري و آب را داريم كه باعث به وجود آمدن مشكلات اقتصادي مي شود لذا توجه به صنعت گردشگري به عنوان يك گنج بزرگ مي تواند بسياري از مشكلات را برطرف كند.
وي از تدوين جدول گاه نگاري ايران و جهان براي معرفي بيشتر تمدن ايراني خبر داد و گفت: نخستين جدول گاه نگاري تطبيقي ايران و جهان با پرداختن به 10 مؤلفه نخست بشري همچون كشاورزي، اهلي كردن دام، روستانشيني، سفالگري، ذوب و استحصال فلزات با استفاده از 600 سند ايراني و غير ايراني از سه سال پيش در بنياد ايران شناسي تدوين شده كه نشان مي دهد ايران جايگاه نخست را در توسعه تمدن بشري دارا است.
وي گفت: نتايج اين تحقيقات در قالب برپايي همايش و نيز ارائه جدول گاه نگاري تطبيقي كه در چهار شاخص ايران را در رتبه اول و در سه شاخص در رتبه دوم و در سه شاخص در رتبه سوم معرفي مي‌كند، ارائه شده و قرار بر آن است تا در مراسمي بين‌المللي به جهانيان نيز عرضه شود و سابقه تاريخي ايران فرهنگي را بين 800 هزار تا يك ميليون و 200 هزار سال پيش از ميلاد مسيح به جهانيان معرفي كند.
همايش گردشگري نهاوند به منظور معرفي توانمندي هاي محيطي و گردشگري با حضور جمعي از اساتيد دانشگاه و محققان گردشگري به مدت 2 روز در نهاوند در حال برگزاري است.
گفتني است؛ بر اساس مدارك موجود معبد لائوديسه براي همسر آنتيوخوس، ملكه لائوديسه ساخته شده و اكنون زير خروارها ساخت و ساز مدفون شده‌ است.
در سال 1322 باستان ‌شناسان با حضور در شهر نهاوند از تپه ‌اي واقع در منطقه قديمي دو خواهران كتيبه ‌اي به خط يوناني يافتند كه به آنتيوخوس سوم تعلق داشت.
بر اثر حفاري‌هايي متعددي‌ كه‌ براي‌ يافتن‌ آثار معبد سلوكيان‌ در نهاوند انجام‌ شده‌ ستون‌ها، سرستون‌ها و سنگ‌هاي‌ تراش‌ خورده‌ زيادي‌ يافت‌ شده‌ است همچنين‌ سنگ‌هايي‌ در حمام‌هاي شهر، منازل‌ قديمي و بازار نهاوند يافت‌ شده‌ كه‌ برخي‌ معتقدند كه‌ اين‌ سنگ‌ها از بقاياي‌ ستون‌هاي‌ معبد هستند.
شهرستان نهاوند يكي از شهرهاي تاريخي استان است كه قدمت آن به پيش از اسلام مي رسد، اين شهرستان علاوه بر تاريخي بودن قطب مهم گردشگري طبيعي استان بوده و سرابهاي آن يكي از پربازديد ترين مراكز تفريحي استان به حساب مي آيد .
7525/2087