تاریخ انتشار: ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۵

ساري - ايرنا - استان مازندران در هفته جاري ميزبان دو هيات اقتصادي از استان هاي ' ولگوگراد ' و ' ساراتف ' روسيه است ، هيات هايي كه قرار است سفرشان منشا گسترش مبادلات تجاري و اقتصادي شده و ديپلماسي اقتصادي كشور با روسيه را وارد مرحله تازه اي كند.

هيات رسمي اقتصادي از استان ولگوگراد به گفته معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استاندار مازندران قرار است فردا دوشنبه وارد ساري شود و هيات ساراتفي هم روز سه شنبه ميهمان استان خواهد بود .
حسن خيريانپور روز يكشنبه به خبرنگار ايرنا گفت كه سرپرستي هيات ولگوگرادي را ' ولاديمير شكارين ' معاون همكاري هاي بين المللي استاندار ولگوگراد بر عهده دارد.
وي هدف سفر اين هيات بلندپايه اقتصادي به مازندران را همسو با تقويت ديپلماسي اقتصادي ، تمهيد توافقنامه همكاري هاي تجاري ، اقتصادي ، نوآوري ، فناوري ، اجتماعي و فرهنگي استان هاي ولگاگراد روسيه و مازندران اعلام كرد.
اعضاي اين هيات تا عصر روز چهارشنبه در مازندران حضور داشته و علاوه بر ديدار رسمي با استاندار ، از بعضي واحدهاي توليدي ، صنعتي و كشاورزي و دانشگاه كشاورزي مازندران بازديد مي كنند و در محل اتاق بازرگاني هم با جمعي از فعالان اقتصادي ، تجار و صادر كنندگان استان ديدار و مذاكره خواهند كرد.
اين دومين هيات اقتصادي از استان ولگوگراد روسيه به مازندران در سه سال گذشته محسوب مي شود . اولين هيات سال 95 به اين استان سفر كرد .
دومين هيات ولگوگرادي 9 ماه پس از آن به مازندران سفر مي كند كه تجار و توليد كنندگان مازندراني با برپايي نمايشگاهي در آنجا توانمندي هاي استان را در بخش هاي مختلف به نمايش گذاشته و رايزني هايي را براي گسترش روابط اقتصادي ميان دو استان انجام داده بودند.
** اميدواري به امضا تفاهمنامه همكاري
نمايشگاه ظرفيت ها و توانمندي هاي مازندران مرداد ماه پارسال به سرپرستي معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استانداري مازندران در ولگاگراد برگزار شده بود .
بر اساس گزارش هاي رسمي در آن نمايشگاه 41 واحد توليدي و صنعتي مازندران و 2 شركت از استان هاي ديگر كشور توانمندي هاي خود را در 50 غرفه در شهر ولگوگراد مركز اين استان به مدت پنج روز به نمايش گذاشته بودند.
معاون استاندار مازندران با اشاره به تهيه پيش نويس تفاهمنامه همكاري ميان اين استان با ولگوگراد در جريان برگزاري نمايشگاه اقتصادي تابستان سال پيش ، گفت : متن پيش نويس مورد تاييد مراجع ذيصلاح در ولگوگراد و همچنين وزارت امور خارجه كشورمان قرار گرفته است .
خيريانپور يكي از برنامه هاي سفر هفته جاري هيات اقتصادي ولگوگراد به مازندران را بحث و تبادل نظر در باره اين تفاهمنامه در زمينه همكاري هاي تجاري ، اقتصادي ، علمي و گردشگري اعلام و ابراز اميدواري كرد كه به امضا برسد.
وي افزود : پارسال هنگامي كه هيات مازندراني در قالب برگزاري نمايشگاه در ولگوگراد حضور داشت ، ديدارهايي با معاون استاندار و مسئولان اتاق بازرگاني آنجا داشتيم و از بخشي از توانمندي هاي اقتصادي آنان ديدن كرديم و در مجموع هر دو طرف به اين نتيجه رسيديم كه زمينه هاي زيادي براي گسترش روابط ميان دو استان وجود دارد.
خيريانپور گفت : ار همان زمان طرف ولگوگرادي ابراز علاقه كرد كه هياتي به مازندرن اعزام كند كه مورد موافقت قرار گرفت و هر دو طرف اميدواريم تبادل هيات هاي اقتصادي در آينده نزديك به سفر استانداران دو استان و ارتقا سطح روابط بينجامد.
** ولگوگراد كجاست ؟
استان ولگوگراد با 113 هزار كيلومتر مربع وسعت يكي از واحدهاي فدرالي روسيه و مركز آن شهر ولگوگراد است.
اين استان در جنوب غربي روسيه واقع است و جمعيت آن حدود 2 ميليون و 700 هزار نفر است.
مسئولان اقتصادي و تجار مازندران معتقدند كه اين استان مي تواند با استان ولگوگراد روسيه داراي تجارت پاياپاي محصولات كشاورزي باشد و هم اكنون نيز بسترهاي لازم براي اين نوع تجارت در اين دو منطقه وجود دارد .
به اعتقاد اين مسئولان ، كيوي ، پرتقال ، سبزي ، گوشت مرغ ، گل و گياهان زينتي از جمله محصولات كشاورزي است كه مازندران مازاد توليد دارد و مي تواند آنها را با غلات ، كلزا ، سويا و روغن ولگا گراد معامله پاياپا كند.
داد و ستد پاياپاي يك روش براي تجارت است كه در آن كالاها يا خدمات به صورت مستقيم و بدون هيچ واسطه‌اي با كالا يا خدمات ديگر مبادله مي‌شود و از هيچ نوع وسيله‌اي براي مبادله استفاده نمي‌شود.
مسئولان كشاورزي مازندران هم كشت فراسرزميني در ولگوگراد را يكي از گزينه هاي مناسب براي گسترش روابط با اين استان مي دانند .
به اعتقاد اين مسئولان ، محصولاتي كه كشور ما نياز دارد به دليل كمبود آب در داخل قابل تامين نيست و يكي از سياست‌هايي كه وزارت جهاد كشاورزي دنبال مي‌كند، كشت فراسرزميني است كه با توجه به ظرفيت خاك و آب مناسب در ولگوگراد مي‌توان آن را دنبال كرد.
جمهوري اسلامي ايران در حال حاضر با كشور روسيه ، تبادل كشاورزي ، گل ، سبزي و محصولات شيلاتي دارد بيشترين صادرات كيوي مازندران هم به روسيه است.
** آغاز روابط رسمي با ساراتف روسيه
هيات اقتصادي از استان ساراتف روسيه هم به گفته معاون استاندار مازندران روز سه شنبه به اين استان سفر مي كند.
خيريانپور هدف سفر اين هيات را تقويت ديپلماسي اقتصادي اعلام كرد و افزود : اين هيات را ' الكسي سترلنيكوف ' معاون استاندار ساراتف سرپرستي مي كند.
اعضاي هيات رسمي استان ساراتف روسيه در مدت حضور 2 روزه اش در مازندران علاوه بر بازديد از واحدهاي كشاورزي ، توليدي و صنعتي و گردشگري استان ، با مسئولان استانداري هم ديدار و گفت و گو خواهند كرد.
نشست با فعالان اقتصادي ، تجار و صادركنندگان مازندران هم از ديگر برنامه هاي اين هيات اعلام شده است .
اين نخستين بار است كه هياتي از استان ساراتف روسيه به مازندران سفر مي كند .
اسفند ماه سال پيش مديركل دفتر هماهنگي امور اقتصادي استانداري مازندران در قالب هيات پارلماني كشورمان به ساراتف سفر كرده بود.
هيات پارلماني ايران را در آن سفر علي اكبر مهرفرد معاون توسعه بازرگاني و صنايع كشاورزي وزارت جهاد كشاورزي سرپرستي كرد و هدف سفرشان هم شركت در همايش اقتصادي ساراتف بود.
علي نجفي خوشرودي نماينده مردم بابل در مجلس شوراي اسلامي هم از جمله اعضاي آن هيات بود .
استان ساراتوف يكي از واحدهاي فدرالي روسيه در جنوب غربي اين كشور است.
مركز اين استان هم شهر ساراتوف و جمعيت آن حدود 2 ميليون و 700 هزار نفر است .
بر اساس گزارش هاي رسمي ، گردش مالي ميان استان ساراتف با ايران در سال 2017 ميلادي 25 ميليون و 752 هزار دلار بود.
** از آستاراخان تا ساراتف
ديپلماسي اقتصادي مازندران با استان هاي مختلف روسيه بعد از روي كار آمدن دولت تدبير و اميد به حركت در آمد و اين استان در سال 93 و 95 موفق شد پذيراي هيات هايي در سطح استاندار از استان ' آستاراخان ' روسيه باشد.
نخستين سفر استاندار آستاراخان به مازندران ارديبهشت ماه سال 93 انجام شد و پس از آن هم ربيع فلاح جلودار استاندار وقت مازندران نيز نخستين سفرش را به آن منطقه در بهمن ماه همان سال انجام داد .
دومين سفر هيات آستاراخاني هم متشكل از 37 نفر به سرپرستي استاندار اين استان هم ارديبهشت ماه سال 95 رقم خورد ، سفري كه منشا تحولات قابل توجهي در روابط اقتصادي ميان دو طرف از جمله راه اندازي خط كشتيراني گردشگري ميان دو استان و رفع بعضي از موانع تجاري بود .
استان آستاراخان هم مانند ديگر استان هاي روسيه به صورت فدرالي اداره مي شود . اين استان با 44 هرار كيلومتر مربع مساحت ، يك ميليون نفر جمعيت دارد.
آستاراخان مركز اين استان هم در حال حاضر با شهرهاي رشت در گيلان و ساري در مازندران خواهر خوانده است.
** جهش 300 درصدي در صادرات مازندران به روسيه
حركت تند ديپلماسي اقتصادي ايران و روسيه در مازندران در دوره فعاليت دولت و تدبير و اميد سبب شد تا جهش 300 درصدي صادرات اين استان به روسيه در دوره 9 ماهه سال 96 رقم بخورد .
بر اساس گزارش هاي رسمي ، ارزش صادرات مازندران به روسيه تا پايان آذر ماه سال گذشته به 24 ميليون دلار رسيده بود در حالي كه در مدت مشابه سال پيش از آن تنها هشت ميليون و 700 هزار دلار بود.
دست اندركاران اقتصادي مازندران علت رشد جهشي در صادرات محصولات توليدي مازندران به روسيه را به نتيجه رسيدن تفاهمنامه دو جانبه امضا شده ميان روساي جمهوري ايران و روسيه از يك سو و گسترش مبادلات با استان هاي فدرالي مانند آستاراخان و ولگوگراد اعلام كردند .
چرخش دور تند ديپلماسي اقتصادي روسيه و مازندران سبب شد تا سفير اين كشور در تهران شهريور ماه سال گذشته در سفري به ساري ، موضوعات مرتبط با مبادلات تجاري ميان دو طرف را با تجار و مسئولان اقتصادي و سياسي مازندران به بحث و تبادل نظر بگذارد .
وجود بازار 146 ميليوني روسيه و نياز آن كشور به محصولات كشاورزي و غذايي و ظرفيت مازندران در توليد 6 ميليون تني محصولات كشاورزي در كنار نزديكي اين خطه شمال كشور به برخي استان هاي روسيه ، توقع را براي توسعه مناسبات با اين كشور در ميان تجار مازندراني بويژه در سال ههاي اخير افزايش داده است.
در باز تعريفي كه از مناسبات اقتصادي و تجاري 2 جانبه بين ايران و روسيه بويژه پس از تحريم آن كشور كه در سفر روساي جمهوري 2 كشور و ديدار چندين باره آنان در چند سال اخير نيز بيان شده ، قرار است ميزان مبادلات تجاري دو كشور در سال جاري ميلادي به حدود 10 ميليارد دلار برسد كه سهم ايران از اين مبادلات حدود 2 ميليارد دلار برآورد شده است .
تجار و بازرگانان مازندراني بر اين اعتقادند كه تنها راه تحقق آمارهاي پيش بيني شده براي مبادلات تجاري ميان ايران و روسيه در سال 2018 ، بر داشته شدن موانع پيش روي گسترش روابط اقتصادي ميان اين استان با مناطق مختلف كشور روسيه است .
به اعتقاد كارشناسان اقتصادي ، براي پويا نگه داشتن ديپلماسي اقتصادي با روسيه علاوه بر رايزني در سطوح كشوري ، لازم است استان هاي ايران به فراخور ظرفيت ها و نيازهاي خود ، با استان هاي فدرالي روسيه ارتباط گرفته و آن را گسترش دهند .
به نظر مي رسد اين نگاه كارشناسي در استانداري دولت دوازدهم در مازندران به صورت ويژه مورد توجه قرار گرفته است و به همين دليل ، مازندران اين هفته به كانون ديپلماسي اقتصادي روسيه و ايران تبديل شده است .
مازندران با داشتن سه بندر و 2 فرودگاه بين المللي در غرب و شرق و توليد سالانه 6 ميليون تن محصولات كشاورزي و نرديكي به روسيه ، مي تواند يكي از قطب هاي اصلي صادرات به آن كشور تبديل شود.
7330/1654