به گزارش خبرنگار ايرنا وضعيت جوي بندرآستارا به علت گردشگرپذير بودن اين شهرستان، همواره از ناحيه مردم و مسافران رصد مي شود و تا سال گذشته فصل بهار در اين شهرستان با بارش هاي مكرر و آبگرفتگي هاي معابر همراه بود و كمتر كسي در اين فصل در آستارا چتر به همراه نداشت؛ اما بهار امسال سخاوت خود را فراموش كرده و مديريت مصرف آب توسط مردم و مسئولان ضروري است.
** گزارش هواشناسي از كاهش بارش ها
رئيس اداره هواشناسي آستارا روز دوشنبه به خبرنگار ايرنا گفت: اين شهرستان در سال گذشته از نظر تراز آبي بلند مدت اقليمي، بدترين سال را تجربه كرد و ميزان بارش سال گذشته نسبت به سال ماقبل، 21.4 درصد كاهش و ميزان تبخير آب 6.3 درصد افزايش داشته است.
فردين فرتوت نيا افزود: پارسال با 115 روز باراني در آستارا، يك هزار و 123 ميليمتر بارش در اين شهرستان ثبت شد و ميزان بارش نسبت به سال 95، 21.4 درصد و در مقايسه با 26 سال ميانگين بلندمدت اقليمي،18.1 درصد كاهش داشت.
وي ادامه داد: ميانگين دماي سالانه آستارا در سال گذشته 16.2 درجه سانتيگراد، حجم تبخير آب يك هزار و 32 ميليمتر و مقدار باقي مانده آب حاصل از نزولات جوي 90 ميليمتر بود و ميزان تبخير نسبت به سال ماقبل، 6.3 درصد و نسبت به بلندمدت اقليمي 19.6 درصد افزايش داشته است.
** سيماي منابع آب آستارا
رئيس اداره منابع آب آستارا گفت: وظيفه تامين آب كشاورزي اين شهرستان بر عهده اين اداره است و بيش از هفت رشته رودخانه دائمي در اين شهرستان جريان دارد و از 11 پهنه آب بندان با 205 هكتار مساحت، براي آبياري 750 هكتار اراضي كشاورزي، پرورش ماهي و گردشگري استفاده مي شود.
آرش سيف اللهيان افزود: 670 حلقه چاه مجاز و 730 حلقه چاه غيرمجاز در آستارا شناسايي و ده ها چاه غيرمجاز مسدود شده و اراضي اطراف جاده دستوري و باش محله بخش لوندويل، اطراف و بالادست روستاهاي دربند و كانرود و اطراف رودخانه هودول و پشت دانشگاه پيام نور از مناطق در معرض خشكسالي است.
وي ادامه داد: اداره منابع آب آستارا با نبود درآمد محلي، همه ساله حدود 25 كيلومتر از نهرها را لايروبي مي كند و براي بازسازي و تعمير تاسيسات و امكانات آب نظير پمپ ها با كمبود اعتبار مواجه است.
** وضعيت آب شهري
مدير شركت آب و فاضلاب شهري آستارا نيز گفت: نزديكي كوه و دريا باعث وزش باد و اقليم خاص در شمال كشور مي شود و حوزه هاي آبريز آستارا، كوتاه و فصلي است و زماني كه به آب شرب و كشاورزي نياز بيشتر است، بارش نداريم و بعد از رفع نياز، بارندگي آغاز مي شود.
عليرضا ملكي نژاد افزود: آستارا با كاهش كم سابقه بارندگي مواجه است و به طور معمول در تابستان به 300 ليتر آب در ثانيه نياز دارد و رودخانه بهارستان به عنوان تنها منبع آب كه پنج سال از عمر مفيد تاسيسات آبرساني آن سپري شده، در تابستان با كاهش سطح آب مواجه مي شود.
وي ادامه داد: انتقال آب از رودخانه آق چاي به تصفيه خانه، مستلزم تامين 15 ميليارد ريال اعتبار است و فرسودگي شبكه و خط انتقال از مشكلات ديگر شركت آب و فاضلاب شهري آستاراست.
** وضعيت آب روستاها
مدير شركت آب و فاضلاب روستايي آستارا نيز اعلام كرد: 25 هزار نفر در قالب هشت هزار و 300 خانوار و به عبارتي 9 هزار و 300 مشترك در 27 روستاي آستارا تحت پوشش اين شركت هستند و 23 دهنه چشمه، 19 حلقه چاه، 33 باب مخزن، 27 واحد ايستگاه پمپاژ، 33 دستگاه الكتروپمپ، 20 دستگاه كلرزن گازي و مايع، 27 دستگاه تابلو برق و حدود 500 كيلومتر خط انتقال و شبكه توزيع، منابع و امكانات شركت آب و فاضلاب روستايي آستاراست.
قاسم كباري افزود: نگهداري تاسيسات، پرهزينه و مشكل است و آب يك سوم مشتركان از شركت آب و فاضلاب شهري تامين مي شود و بخشي از شبكه و تاسيسات آبرساني تعدادي از روستاها فرسوده و اصلاح و بازسازي آنها نيازمند اعتبار است.
وي بيان كرد: احتمال كمبود آب در تابستان امسال در آستارا وجود دارد، اما باوجود كمبود بارش و مشكلات، ايده ها و برنامه هاي نتيجه بخشي براي رويارويي با خشكسالي، مديريت بهينه و توزيع عادلانه منابع آب داريم و اجراي برنامه ها مستلزم تامين اعتبار است.
** توصيه هاي لازم براي مديريت منابع موجود
ملكي نژاد مدير شركت آب و فاضلاب شهري آستارا نيز گفت: در فصل تابستان با كمبود آب مواجه خواهيم شد و مردم بايد با مصرف بهينه و خودداري از استفاده آب شرب در آبياري مزارع و شستشوي خودرو، مغازه و حياط با شركت آب و فاضلاب شهري همكاري كنند.
او اظهار كرد: پروانه ساختمان در شهر بايد با لحاظ زيرساخت هاي آب و فاضلاب صادر شود و همكاري شهرداري با اين شركت براي تامين آب مورد نياز واحدهاي مسكوني ضروري است.
كباري مدير شركت آب و فاضلاب روستايي آستارا نيز گفت: توليد هر متر مكعب آب، 16 هزار ريال هزينه دارد اما به قيمت 2 هزار و 200 ريال به مردم فروخته مي شود و متاسفانه برخي مشتركان، بهاي آن را پرداخت نمي كنند يا دير واريز مي كنند؛ اگر مطالبات شركت آب و فاضلاب روستايي از مشتركان دريافت شود؛ امكان خدمات رساني بيشتر فراهم خواهد شد.
** نتيجه گيري
كاهش نزولات جوي نه تنها ايران بلكه در بسياري از كشورها مشهود و توجه مردم و مسئولان را به منابع موجود آب و مديريت بهينه آن جلب كرده و بي شك ايده ها و برنامه هاي علمي و آزموده كارشناسان امر در گذر از شرايط كم آبي، مفيد و موثر خواهد بود اما همراهي و همكاري بي دريغ مردم در اين راستا امري ضروري است تا آستارا، شهر باران استان گيلان، تابستاني با كمترين تنش آبي را تجربه كند.
شهرستان مرزي بندر آستارا با 91 هزار نفر جمعيت در 2 بخش و 62 روستا در غرب استان گيلان و همسايگي جمهوري آذربايجان قرار دارد و مركز آن، يكي از 20 شهر گردشگرپذير ايران است.
7124 / 2007
تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۹
آستارا - ايرنا - بندر آستارا در ساحل درياي خزر با يك هزار ميليمتر بارش در سال، هميشه جزو پربارش ترين نقاط ايران مطرح و به دليل بارندگي ها به شهر بام هاي سفالي مشهور بوده، اما امسال با كاهش نزولات جوي، چشمان حسرت خود را به آسمان و تدبير مردم و مسئولان در مديريت آب دوخته است.