تهران- ایرنا- معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با اشاره به ضرورت تغییر در رویكردهای اقتصادی گفت: توجه به اقتصاد دانش بنیان و نیروی انسانی ماهر و تحصیلكرده اصل اساسی در بازگشت نخبگان به كشور است.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، سورنا ستاری امروز سه شنبه در نشست آسیب شناسی مهاجرت و بازگشت ایرانیان مستعد و تحصیلكرده در دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: اهمیت دادن به نیروی انسانی به جای نفت و معادن معدنی موجب پیشرفت كشور می شود و از همین عامل می توان برای بازگشت ایرانیان تحصیلكرده خارج از كشور نیز استفاده كرد.
وی با تاكید بر توسعه زیست بوم دانش بنیان گفت: روندی كه چهار سال گذشته آغاز كردیم، به تاسیس سه هزار و 500 شركت دانش بنیان و صدها استارتاپ منجر شده است كه تنها فروش شركت ها امروز بالغ بر 60 میلیارد تومان است.
وی با اشاره به انتشار آمارهای مختلف در مورد مهاجرت نخبگان به خارج از كشور گفت: آمار مهاجرت سالانه 180 هزار جوان از ایران كاملا نادرست است و منبع آن نیز آن طور كه گفته می شود صندوق بین المللی پول نیست زیرا این صندوق آماری در مورد مهاجرت منتشر نمی كند.
معاون علمی و فناروی ریاست جمهوری در ادامه به بیان آمار تطبیقی در مورد تعداد دانشجویان مهاجرت كننده ایرانی پیش و پس از انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: پیش از پیروزی انقلاب از 170 هزار دانشجو، 100 هزار نفر در خارج از كشور تحصیل می كردند كه 56 هزار دانشجو تنها در آمریكا بودند و بزرگترین جمعیت دانشجوی خارجی در آمریكا را ایرانیان تشكیل می دادند اما اكنون تعداد دانشجویان ما به بیش از چهار میلیون نفر رسیده است كه از این تعداد 49 هزار نفر در خارج از كشور و 12 هزار دانشجو در آمریكا هستند .
ستاری با اشاره به آمار ماندگاری دانشجویان ایرانی خارج از كشور گفت: از آنجا كه سیاست برگشت را درست اجرا نكرده ایم، این تحصیل كنندگان بزرگترین عدد ماندگاری را در كشور مقصد دارند و نزدیك به 30 درصد آنها معمولا در آن كشور می مانند.
وی با تاكید بر طراحی و اجرای سیاست های انگیزه بخشی به این تحصیلكردگان برای بازگشت به كشور گفت: طی سه سال گذشته قریب به هزار نفر از این نخبگان به كشور برگشته و به نوعی وارد بازار كار و فضای دانشگاهی كشور شده اند.

***چالش اصلی كشور تغییر زیست بوم
ستاری با اشاره به ضرورت تغییر دیدگاه ها از اقتصاد نفتی ادامه داد: اگر رویكرد ما از اقتصاد نفتی به اقتصاد بر مبنای نیروی انسانی تغییر نكند در بازگشت این نخبگان موفق نخواهیم بود.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به فضای مناسب برای تاسیس استارتاپ ها گفت: اكنون بهترین پلتفرم برای جذب نخبگان خارج از كشور تاسیس همین استارتاپ هاست و نباید هدف ما جذب آنها باشد بلكه باید با هدف تغییر در رویكردها و ساختارها برنامه ریزی كنیم تا این تحصیل كنندگان نیز جذب اقتصاد دانش بنیان شوند.
وی با تاكید بر ضرورت ارائه آمار صحیح در حوزه مهاجرت و نهادینه شدن رویكرد اقتصاد دانش بنیان گفت: امروز در مبارزه با اقتصاد نفتی هستیم كه متاسفانه در همه شاخصه های اقتصادی و طرفدار مردم رسوخ كرده است طوری كه مردم همه چیز را از دولت می خواهند اما این زیست بوم باید عوض شود.
ستاری در پایان با اشاره به طرح های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: با اینكه این طرح ها به خوبی جواب داده اند، باید نواقص آنها را با ایجاد انگیزه های بیشتر و جدید در تحصیل كنندگان ایرانی رفع كنیم .
قائم مقام پژوهشكده سیاست گذاری علم، فناوری و صنعت دانشگاه صنعتی شریف نیز در این نشست با تاكید بر استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج از كشور گفت: در این زمینه با چالش جدی روبرو هستیم، در حالی كه با راه حل های نوآورانه می توان این مشكل را رفع كرد.
دكتر علی ملكی با اشاره به ابعاد مختلف مهاجرت نخبگان با اجرای طرح بازگشت یا پسادكتری غیرمقیم ادامه داد: برای اجرای این طرح و انگیزه بخشی به نخبگان برای بازگشت اقداماتی انجام شده است، اما با بررسی ها مشاهده كردیم هنوز مسائلی وجود دارد، از این رو بررسی این حوزه در دستور كار پژوهشكده است.
وی تاكید كرد مساله مهاجرت نخبگان با همه پیچیدگی ها تاكنون در دستور كار دستگاه ها قرار نگرفته است.
دكتر ملكی یادآور شد: اقدامات اندكی اجرایی شده است؛ ولی مشاهده می كنیم موضوع به این مهمی به اندازه كافی مورد توجه حاكمیت نبوده است.
علمی 9157**2038**2017