مشهد- ايرنا- مسئول واحد زعفران سازمان جهاد كشاورزي خراسان رضوي گفت: شكاف موجود بين قيمت زعفران در داخل كشور با نرخ هاي صادراتي موجب سوء استفاده تجار از توليدكنندگان شده است.

رامين اسمي، چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: اين روند به گونه اي است كه زعفران كاران عمدتا از سود اصلي توليدات خود محروم هستند.
وي بيان كرد: نبود يك مرجع قيمتي براي محصول زعفران در دنيا موجب شده قيمت زعفران نه تنها در ايران بلكه در بازارهاي خارجي نيز چندان شفاف نباشد و همين امر شكاف قيمتي قابل توجهي را بين بازار داخل و بازارهاي صادراتي ايجاد كرده است.
مسئول امور زعفران سازمان جهاد كشاورزي خراسان رضوي اظهار كرد: اين عدم شفافيت در بازار زعفران موجب شده با توجه به رقابت شديد بين تجار و صادركنندگان، تعيين قيمت ها كار دشواري باشد.
وي بيان كرد: زعفران ايران در بازار داخل و جهان با نرخ هاي مختلفي به فروش مي رسد و مي توان گفت قيمت واقعي اين محصول مشخص نيست.
اسمي ادامه داد: به دليل هزينه هاي مربوط به صادرات، حمل و نقل و بسته بندي و غيره قيمت هر كيلوگرم زعفران در بازار خرده فروشي كشورهاي مقصد به 600 تا 900 ميليون ريال مي رسد و حال آنكه اين قيمت ها در طرح خريد توافقي زعفران رقمي بين 45 ميليون تا 55 ميليون ريال بوده است.
وي افزود: البته بعد از خريد توافقي، رشد قيمت زعفران را شاهد بوديم و اكنون نيز شاهد افزايش قيمت ها در بازار هستيم به گونه اي كه زعفران نگين به هر كيلوگرم حدود 60 ميليون ريال رسيده است.
اين مسئول در خصوص نوع ارز به كار گرفته شده در قيمت گذاري زعفران گفت: گرچه معمولا عنوان مي شود كه زعفران براساس دلار در بازارهاي خارجي معامله مي شود اما گاهي از تجار زعفران شنيده مي شود كه محصول را به ريال معامله مي كنند.
اسمي افزود: برخي نيز از معامله آن با دلار سخن مي گويند بنابراين، اينكه زعفران بر مبناي ريال در بازارهاي صادراتي قيمت گذاري مي شود و يا دلار نيز به وضوح مشخص نيست.
وي تاكيد كرد: البته قيمت گذاري براساس نرخ دلار مشكلاتي را نيز به همراه دارد زيرا به دليل نوسانات شديد ارز در كشور تحت تاثير تحريم ها، شكاف قيمتي را براي اين محصول موجب مي شود. اما اگر نرخ ارز با ثبات بيشتري همراه باشد، معامله آن بر مبناي دلار بهتر است.
وي به نوسانات قيمتي در زمان برداشت محصول زعفران و يا زمان افزايش تقاضا در برخي ماه هاي سال اشاره كرد و گفت: در مقاطعي از سال مخصوصا در دوره برداشت محصول (آبان) به دليل افزايش ميزان عرضه زعفران در بازار داخلي شاهد كاهش قيمت ها هستيم و متاسفانه اين نوسانات قيمتي هم به توليدكننده ضربه مي زند و هم به ضرر صادركننده است.
اسمي با تاكيد بر اينكه قيمت زعفران در بازار سنتي حالت سينوسي دارد، در خصوص زمان برداشت محصول و پيش بيني قيمت ها در اين دوره اظهار كرد: فصل برداشت زعفران هر ساله از آبان ماه آغاز شده و حدود يك تا 1.5 ماه طول مي كشد.
وي با بيان اينكه هر ساله قيمت زعفران در فصل برداشت كاهش مي يابد، افزود: در سال جاري طي ماه هاي اخير وضعيت بازار بهتر شده و با ثبات بيشتري همراه است و علت اين ثبات در بازار اجراي خريد توافقي زعفران بوده است.
وي با بيان اينكه طرح خريد توافقي زعفران درمان موقتي براي شفافيت قيمتي زعفران است، گفت: اين طرح گرچه توانست از كشاورزان حمايت كند، اما بايد بازار زعفران را به مكانيسم عرضه و تقاضاي واقعي سپرد تا قيمت ها در روالي طبيعي تعيين شود كه اين مكانيسم بازار را مي توان در بستر بورس فراهم كرد.
مسئول واحد زعفران سازمان جهاد كشاورزي خراسان رضوي افزود: در همين راستا به دنبال اين هستيم تا با راه اندازي بورس زعفران قيمت را شفاف كنيم تا از اين پس همه اعم از كشاورز، تاجر و صادركننده و نيز خريدار زعفران به كمك تابلو معاملات بورس بداند هر نوع زعفران شامل پوشال، نگين و سرگل مرغوب با درجه كيفيت مختلف چه قيمتي دارد.
وي ادامه داد: در اين شرايط همه فعالان حوزه زعفران به ويژه توليدكننده و حتي صادركننده سود مطلوبي كسب خواهند كرد.
وي تنها راه شفاف سازي قيمت ها را عرضه زعفران در بورس كالا دانست.
پاييز پارسال 280 تن محصول از 84 هزار هكتار كشتزارهاي زعفران خراسان رضوي برداشت شد. اين ميزان در سال پيش از آن 256 تن بود.
فعاليت در حوزه توليد زعفران در خراسان رضوي براي 131 هزار نفر به صورت مستقيم اشتغال ايجاد كرده است.
7496/5132