تاریخ انتشار: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۸

تهران- ایرنا- یك هفته پس از خروج آمریكا از توافق هسته ای وزیران امور خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان در نشستی با حضور مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزیرامور خارجه كشورمان درباره گام های بعدی درباره توافق در بروكسل مذاكره كردند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، قدرت های اروپایی وعده دادند توافق را بدون حضور آمریكا حفظ كنند اما تصدیق كردند كه باید برای اعطای ضمانت های مورد مطالبه تهران، تلاش كنند.
فدریكا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت كه همه طرف‌های اروپایی از بابت خروج ایالات ‌متحده اظهار تأسف كرده و پذیرفته اند كه عادی‌سازی روابط اقتصادی با ایران و رفع تحریم‌ها بخشی ساختاری (جدایی‌ناپذیر) از معاهده هسته ای است.
وی افزود به همراه ایران و سه كشور اروپایی بر روی تعهدهای مشترك تأكید و بر ادامه گفت و گوها و تعمیق آنها توافق شده است.
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به موارد بررسی و اقدام شده از جمله تحكیم روابط اقتصادی بین ایران و اروپا، تجارت نفت، روابط بانكی، حمل ‌و نقل، ارائه اعتبار به صادركننده‌ها و پیدا كردن راه‌های عملی برای تسهیل تجارت و همچنین كمك به ایجاد فضای شفاف دادوستد در ایران اشاره كرد.
موگرینی با تأكید بر ادامه مشاوره‌های گسترده در همه زمینه‌ها اظهار داشت كه هفته آینده نشست دیگری در وین و در سطح معاونان وزیر خارجه برگزار خواهد شد. رسانه های عربی اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند كه این گزارش به آن ها می پردازد.

** عزم اروپا برای حفظ برجام
صفحه عربی تازنمای «یورو نیوز»، «العهد» لبنان و روزنامه های «الاخبار» و «العهد» لبنان و شبكه خبری «اسپوتنیك» روسیه با اشاره به عقب نشینی آمریكا از توافق هسته ای و افزایش بی اعتمادی به واشنگتن در سطح جهانی، حمایت دیگر طرف ها از توافق هسته ای را مورد توجه قرار دادند.
به نوشته تارنمای یورونیوز، اروپا و ایران برای تشكیل جبهه واحد با هدف نجات توافق هسته ای تلاش كردند و ایران ابراز امیدواری كرد كه از منافع اقتصادی این توافق بهره مند شود.
وزیر امور خارجه ایران اندكی پیش از نشست با همتایان انگلیسی، فرانسوی و آلمانی خود در بروكسل مذاكراتی سازنده و خوب با موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشت.
او گفت در مسیر درست برای حركت رو به جلو هستیم تا اطمینان به دست آوریم كه منافع همه اعضای باقی مانده در توافق هسته ای به ویژه ایران تامین و تضمین شود.
روزنامه الاخبار در گزارشی با عنوان «پرونده هسته ای ایران؛ مسابقه جنگ و منافع» از فضای مثبتی كه در نشست بروكسل حاكم بود سخن به میان آورد و نوشت: ظریف سفر دیپلماسی خود را كه شامل مسكو و پكن هم می شد در بروكسل به پایان رساند.
او در این شهر با همتایان اروپایی ذینفع در توافق هسته ای دیدار و آغاز این مذاكرات را خوب توصیف كرد.
موگرینی هم این مذاكرات را در راستای تلاش ها برای یافتن راه حلی با هدف نجات توافق هسته ای طی هفته های آینده دانست. گفت و گویی در بروكسل آغاز شده است و كشورهای اروپایی تلاش می كنند ضمانت هایی را به ایران بدهند. این رویداد در بروكسل با اظهارات پراهمیت «برونو لومیر» وزیر اقتصاد فرانسه همزمان شد.
او گفت: ما و «جان اف لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه به طور كامل خواهان حفظ منافع اقتصادی خود هستیم. اصل آشكاری وجود دارد و آن مخالفت با تحریم های آمریكا است و لحن فرانسه در مخالفت با آمریكا آشكار بود.
روزنامه البناء نوشت: محاسبات و فشارهای مستقیم آمریكا پس از تصمیم ترامپ برای عقب نشینی از توافق هسته ای و تند شدن لحن آن و ترساندن شركت ها غربی و جهانی و كشورهای اروپا از تعامل با ایران سودی ندارد. كشورهای اروپایی به ویژه آلمان، فرانسه و انگلیس راهی برخلاف آمریكا را در پیش گرفته اند و آنها به توافق هسته ای پایبند هستند.
از این رو، جهان با موازنه بین المللی تازه ای روبرو است كه در نتیجه همكاری كشورهای اروپایی، روسیه و چین، قدرت و ائتلاف جدیدی شكل خواهد گرفت كه از مشتركات اقتصادی برخوردار است، این ائتلاف مانع از این خواهد شد كه جهان به دنبال سیاست های گستاخانه آمریكا پیش رود ، كشوری كه به دنبال بر هم زدن توافق هسته ای ایران و دیگر توافق هایی است كه كاخ سفید یك طرف آن است.
تارنمای العهد نوشت: اكنون این اصل در میان بسیاری از كشورها حاكم شده است اگر با آمریكا توافقی منعقد شود نمی توان نسبت به آینده آن اطمینان داشت. در داخل آمریكا هم این موضوع سبب عصبانیت شده است. این موضوع تنها به دلیل نادیده گرفتن توافق هسته ای ایران از سوی آمریكا نیست. بلكه پیش از این هم آمریكا توافق نامه های آب و هوایی و همكاری در اقیانوس آرام را نادیده گرفته است.
روزنامه «نیویورك تایمز» با توجه به پیامدهای اخلاقی و سیاسی خروج آمریكا از توافق هسته ای معتقد است كه نادیده گرفتن توافق بسیار خطرناك است.
«سوزان ای رایس» تحلیلگر این روزنامه معتقد است تصمیم ترامپ تاكنون احمقانه ترین تصمیم بوده است. روزنامه «واشنگتن پست» این تصمیم را گستاخانه توصیف كرد. نشریه «نشنال انترست» هم از قول «دیك دوربن» سناتور دموكرات نوشت تصمیم ترامپ اشتباهی با ابعاد تاریخی است.
ایرانی ها با هوشیاری و خردمندی با تصمیم ترامپ برخورد و اعلام كردند تا زمانی كه دیگر طرف های توافق به تعهدات خود پایبند باشد این توافق را ادامه خواهند داد. این موضوع سبب شد تا كشورهای اتحادیه اروپا پایبندی خود به توافق را اعلام كنند و شركت های این كشورها با ایران توافق نامه هایی با ارزش چند میلیارد امضا كرده اند. این موضوع تاكنون شكافی میان آمریكا و همپیمانان آن در ناتو به وجود آورده است. شكست در انتظار آمریكایی ها است. آنها راه نامناسبی را انتخاب كرده اند.
پس از سپری شدن سه سال از توافق هسته ای عقب نشینی از این توافق پیامدهای بسیاری را به دنبال خواهد داشت. كشورهای اروپایی با قراردادهای اقتصادی با تهران بسیاری از محاسبات اقتصادی خود را پایه ریزی كرده اند. شركت بوئینگ آمریكا هم با ایران قراردادی را امضا كرده است. با این وجود اكنون این موضوع سلاحی در دست ایران است و روحانی هم هشدار داده است اگر كشورهای اروپایی نتوانند آمریكا را خرسند سازد ایران آمادگی از سرگیری غنی سازی اورانیوم را دارد.
«ابوزید جابر» كارشناس مسائل ایران به اسپوتنیك گفت: پس از خروج آمریكا از توافق هسته ای روحانی با هوشیاری برخورد و پایبندی ایران به توافق را اعلام كرد و این موضوعی است كه ترامپ از آن می ترسد.
این كارشناس مصری گفت: ایران می تواند در آینده با كمك دیگر كشورهایی كه توافق هسته ای را امضا كرده اند در برابر تلاش های آمریكا برای تحریم مقاومت كند به ویژه كه روحانی هم تاكید كرده است تا زمانی كه دیگر كشورها به توافق هسته ای پایبند باشد ایران به آن پایبند خواهد بود. گام های بعدی از سوی ایران و آمریكا اتخاذ نخواهد شد بلكه دیگر كشورهای امضا كننده این توافق این گام را اتخاذ خواهند كرد و اگر این كشورها هم راه آمریكا را ادامه دهند ایران آزادی عمل خواهد داشت.

** ناتوانی آمریكا در برابر ایران
روزنامه عربی 21 مصر با اشاره به دست برتر ایران در تحولات منطقه و چالش های آمریكا نوشت: با وجود بازگشت تنش میان ایران و آمریكا در دوره ترامپ اما بازهم این تنش و درگیری های لفظی به جنگ منجر نخواهد شد سیاست پراگماتیسم آمریكا می داند كه ایران می تواند مشكلات بسیاری را برای آمریكا در منطقه به وجود آورد. هزینه رویارویی با ایران بسیار بالا است.
همچنین آمریكا قدرت واقعی در عراق و سوریه ندارد. در این زمینه «نیكولاس هراس» مسوول مركز جدید امنیت آمریكا گفت برای رویارویی با ایران و تلاش برای كاهش نفوذ آن شاید مجبور به ورود به جنگی است كه ویرانی اقتصادی جهانی را به دنبال دارد و این موضوعی است كه افكار عمومی آمریكا و همپیمانان آن آمادگی آن را ندارند.

پژوهشم**9278** 1601**