تهران- ايرنا- رئيس اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي كشور خواستار تسريع تصويب لايحه حمايت از حقوق كودكان شد و گفت: تدوين اين لايحه امسال تقريبا نهايي شده است و براي تصويب بايد وارد صحن مجلس شوراي اسلامي شود.

رضا جعفري روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اين كه در اين لايحه به طور مترقي به قوانين حمايت از كودكان پرداخته شده است، افزود: بر اساس اين لايحه، همه سازمان ها مكلف هستند كه به وظايف خود در زمينه حقوق كودكان عمل كنند.
وي خاطرنشان كرد: ايران پيمان نامه جهاني حقوق كودك را در سال 1373 به صورت مشروط پذيرفته و همچنين قانون حمايت از كودكان و نوجوانان را در سال 1381 به تصويب رسانده است كه طبق آن، كودك آزاري جزو جرايم عمومي محسوب مي شود، نيازي به شاكي خصوصي ندارد و بهزيستي پيگيري هاي حقوقي آن را انجام مي دهد.
جعفري اظهار داشت: در حمايت از حقوق كودكان، اشكالاتي وجود دارد؛ به عنوان نمونه بايد قانون گزارش اجباري داشته باشيم كه همچنان از آن بي نصيب هستيم.
رئيس اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي كشور تصريح كرد: هر فرد در مقام شهروند عادي يا مسئول و در هر جايي كه موارد كودك آزاري را مشاهده كرد، بايد به مراجع قضايي يا تلفن اورژانس اجتماعي با شماره 123 اطلاع دهد.
جعفري با تاكيد بر اين كه اين فرهنگ بايد در جامعه نهادينه شود، گفت: اگر معلم يا پرستاري متوجه كودك آزاري شد اما آن را گزارش نكرد و سيستم قضايي بعدها متوجه اين موارد شد، براي آنان بايد مجازات درنظر گيرد.
وي اضافه كرد: بايد خود را به جاي كودكان بگذاريم؛ كودك نيازمند و بي دفاع است و نمي تواند خواسته خود را بيان كند، بنابراين ديگران بايد به نيازهاي كودكان به خوبي توجه كنند و حس مسئوليت پذيري داشته باشند.
رئيس اورژانس اجتماعي ادامه داد: مورد بعدي كه با تصويب لايحه حمايت از حقوق كودكان جبران مي شود، برخوردهاي قضايي محكم و قوي با متخلفان است؛ هرچند كه در حال حاضر عوامل بازدارنده از كودك آزاري وجود دارد اما اين عوامل بايد تقويت شود و كودك آزار بايد متوجه مجازات هاي محكم و قوي باشد.

** بسياري از والدين نمي دانند كودك آزار هستند
رئيس اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي كشور گفت: نكته مهم ديگر در مقوله حمايت از حقوق كودكان، آموزش عمومي از مهدكودك تا آموزش عالي است، بسياري از والدين نمي دانند كاري كه انجام مي دهند كودك آزاري است؛ بنابراين هم والدين و هم كودكان بايد آموزش هاي لازم را فراگيرند و كودكان بايد آموزش داده شوند كه چگونه از خود دفاع كنند.
جعفري افزود: نمي توان گفت كه كودك آزاري فقط در خانواده هاي فقير اتفاق مي افتد، زيرا در همه طبقات اجتماعي رخ مي دهد؛ هيچ كودكي در هيچ جايي كاملا در امنيت نيست و ممكن است مورد بدرفتاري قرار گيرد.
به گفته وي، هرچه سن كودك پايين تر باشد، احتمال بدرفتاري با او بيشتر است و معمولا كودك آزاري جسمي بيشتر متوجه پسران و كودك آزاري جنسي متوجه دختران است.
جعفري اظهار داشت: مادران معمولا بيشتر از پدران مرتكب كودك آزاري مي شوند زيرا ساعات بيشتري با كودكان سپري مي كنند؛ مادران خانه دار، بيكار و زنان سرپرست خانوار نيز بيش از ساير مادران دست به كودك آزاري مي زنند.
رئيس اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي كشور گفت: همچنين كودك آزاري از سوي والدين معتاد بيشتر صورت مي گيرد؛ چراكه افرادي كه مواد مخدر مصرف مي كنند دچار اختلال شناخت مي شوند و رفتار آنها قابل پيش بيني نيست.
جعفري اضافه كرد: كودك آزاري در خانواده هايي كه دائما با هم دعوا و مشاجره و برخوردهاي فيزيكي دارند، بيشتر است و كودك در اين خانواده ها شاهد خشونت و ضرب و جرح است و در آينده از اين الگو تقليد خواهد كرد.
مردم مي توانند خشونت هاي خانگي به ويژه كودك آزاري، همسر آزاري و خودكشي را با كارشناسان سامانه 123 در ميان بگذارند.
لايحه حمايت از حقوق كودكان و نوجوانان پس از 2 سال بررسي در دولت وقت، در روز بيست و هشتم آبان ماه 1390 به مجلس رفت اما اين لايحه مسكوت ماند و از آن روز تاكنون بارها در كميسيون قضايي و حقوقي مجلس مورد بررسي قرار گرفت.
در اين لايحه، به مواردي مانند سرپرستي، فرار از خانه، زنداني والدين، خشونت مستمر، عدم ثبت ولادت، سوءرفتار، بهره‌كشي، ناديده‌گرفتن عمدي سلامت و بهداشت رواني و جسمي كودكان، ممانعت از تحصيل آنها، خريد و فروش كودكان و فعاليت مجرمانه به وسيله كودك اشاره شده است.
در لايحه جديد، مفهوم كودك آزاري وسيع تر شده است؛ بر اين اساس پدر، مادر و هر فردي كه از كودك مراقبت مي كند، اگر اجازه تحصيل به كودك ندهد يا به بهداشت و سلامت او رسيدگي نكند، جزو مصاديق كودك آزاري قلمداد خواهد شد و با آنها برخورد مي شود.
اجتمام**9185**1834