به گزارش روز يكشنبه ايرنا، اين هفته نامه انگليسي مي نويسد:
'مقتدا صدر' روحاني شيعه عراق، استاد سوار شدن بر موج نارضايتي هاست. او در دوران تهاجم نظامي آمريكا به عراق پس از سال 2003 با حضور نظاميان آمريكايي در عراق مبارزه مي كرد و هوادارانش را تشويق مي كرد به سربازان آمريكايي حمله كنند. در سال هاي اخير هم صدر مبارزه اي گسترده عليه فساد در كشور عراق به راه انداخته است. طرفدارانش در سال 2016 به ساختمان هاي دولتي يورش بردند و آنها را تخريب و غارت كردند.
اينك در انتخابات پارلماني عراق كه 12 مه ( 22 ارديبهشت) برگزار شد، ائتلاف ملي گراي صدر با نام ' سائرون' ( پيش به سوي اصلاحات) بيشترين كرسي هاي مجلس را بدست آورد و نتايج غير رسمي پيروزي بي سابقه صدر را با تصاحب 55 كرسي مجلس نشان مي دهند.
ائتلاف تحت رهبري 'حيدر العبادي' نخست وزير موقر و آرام عراق با بدست آوردن 51 كرسي در جايگاه دوم قرار گرفت و ائتلاف به رهبري ' هادي العماري' فرمانده خشن و تندخوي 'گردان هاي بدر' هم با كسب 50 كرسي رتبه سوم را بدست آورد.
اين نتيجه غيرمنتظره انتخابات عراق گواهي داد كه مردم ديگر از دست فرقه گرايي ها خسته شده اند.
البته هنوز هم بطور قطع و يقين نمي توان تضمين داد فرقه گرايي براي هميشه بساطش را از عراق برخواهد چيد يا نه.
امكان دارد ماه ها طول بكشد تا مشخص شود برنده حقيقي انتخابات كيست. اول بايد شائبه هاي مربوط به بي نظمي و تخلفات انتخاباتي مرتفع شود تا پس از آن نتيجه نهايي اعلام شود. به دنبال آن رئيس پارلمان انتخاب خواهد شد . اين رئيس از بزرگترين ائتلاف مجلس خواهد خواست كه تشكيل دولت بدهد. آنگاه است كه بطور واقعي زورآزمايي براي تصدي پست هاي دولتي شروع مي شود.
مقتدا صدر خودش در انتخابات شركت نكرد به همين خاطر نمي تواند نخست وزير باشد، منتها او يك سلطان ساز قوي در عرصه سياست عراق خواهد بود.
نكته حائز اهميت در مورد پيروزي صدر اين است كه او يك روحاني شيعه مذهب است و دايره هوادارانش عمدتا اهالي زاغه نشين شهرهاي 'بغداد' و 'بصره' بوده اند. اما آرمان هاي او مطلقا يكجانبه گرايانه نبود و پهناي وسيعي از طيف هاي مختلف ديني و قوميتي و فرقه اي عراق را در بر مي گرفت. او با احزاب كمونيست و سكولار پيوست و در مساجد سني ها نماز مي خواند و نسبت به ايشان اظهار علاقه مي كرد و طرحي را براي آشتي ميان فرق مختلف اسلامي منتشر كرد. صدر پارسال سفري به عربستان كرد و با ' محمد بن سلمان' وليعهد صاحب قدرت اين پادشاهي ديدار كرد.
پيروزي صدر فراگيري و گستردگي بي نظيري داشت و او موفق شده است راي موافق بخش هاي وسيعي از خاك عراق را بدست آورد.
اينك ائتلاف صدر اگر مي خواهد حكومت را بدست بگيرد نياز به آن دارد كه يك ائتلاف فراگير تشكيل بدهد. صدر بعد از انتخابات در يك پيام توئيتري، احزاب كرد، سني و شيعه را متحدان سياسي خود نام برد. صدر در اين فهرست مشخصا نامي از دو حزب شيعه شامل 'گردانهاي بدر' و 'حزب الدعوه' كه يك حزب اسلامگراي شيعه مذهب به رهبري ' نوري المالكي' نخست وزير سابق است، نبرد. اما اين دو حزب هنوز اين فرصت را دارند كه بخت انتخاباتي صدر را به خطر بياندازند.
العماري نتوانست به آن نتيجه اي كه انتظارش را مي كشيد برسد. در حاليكه همتاي لبناني او ' حسن نصرالله' رهبر ' حزب الله' لبنان در انتخابات اخير اين كشور پيروزي قابل توجهي را نصيب خود ساخت. هم عماري و هم نصر الله هردو تحت امر ايران هستند.
البته العماري هنوز هم تسلط خوبي بر صحنه سياست عراق دارد. نيروهاي او در سازمان 'بدر' كنترل وزارت كشور را در دست دارند و تمام مناصب رده بالا و پايين پليس فدرال را احراز كرده اند. او با تماس هاي مرتبي كه با سفير امريكا در عراق داشت بخت انتخاباتي خود را كم كرد.
متحد طبيعي عماري، مالكي است كه جناح تحت رهبري اش به نام ' دولت قانون' درون حزب الدعوه خيلي ضعيف ظاهر شد و فقط 25 كرسي بدست آورد.
اما مالكي بر عبادي كه يكي ديگر از چهره هاي قوي 'دعوه' است نفوذ دارد. اين دو با هم اختلاف نظرهاي عميق دارند.
اين امكان وجود دارد كه عبادي به عنوان يك بازيكن در نوسان ظاهر شود . عبادي با پيوستن به عماري و مالكي مي تواند دوباره اعتلاي شيعيان در صحنه سياست كشور را احيا كند .اما اگر او به 'سائرون' صدر ملحق شود، مي تواند صحنه سياست كشور را از فرقه گرايي خارج كند. هر دو اردوگاه مطرح كرده اند كه امكان دارد از نخست وزير شدن مجدد عبادي حمايت كنند.
بر خلاف ادوار گذشته, انتخابات عراق در اين دوره بدون هيچ مورد خشونت جدي برگزار شد.
از سال 2005 كه نظام حكومتي عراق به نظام پارلماني مبدل شده است؛ براي اولين بار سني ها هم به نامزدهاي شيعه راي داده اند. در اين دوره از انتخابات براي اولين بار؛ رهبران احزاب از تمامي سلائق و گرايش ها ؛ تعصبات فرقه اي خود را كنار گذاشتند.
نتيجه درس آموز اين دوره از انتخابات عراق اين است: عراقي ها ديگر از فرقه گرايي و سياسي كاري خسته شده اند.
استقبال از انتخابات بسيار پايين بود. فقط 44 درصد مردم در انتخابات شركت كردند. اين آمار در سال 2014 بالغ بر 62 درصد بود.
اروپام**1591
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۷
تهران -ايرنا - نشريه انگليسي اكونوميست در تفسيري از انتخابات عراق نوشت: درس عبرت آموز انتخابات عراق اين است كه مردم اين كشور از فرقه گرايي خسته شده اند و اگر بنا باشد راي آنها به ادامه ناكارآمدي حكومت بيانجامد، آنجاست كه كاسه صبرشان لبريز خواهد شد.