سيد حسين رضواني روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا هدف از اين اقدام را پيشگيري از احتمال شيوع بيماري تب كريمه كنگو به عنوان بيماري مشترك دام و انسان برشمرد .
وي توضيح داد : در پي اعلام دانشگاه علوم پزشكي مازندران مبني بر درگيري احتمالي يك نفر از هم استاني ها به بيماري تب هموراژيك كريمه كنگو در سال جاري ، كار سمپاشي كانون هاي شيوع اين بيماري در سال هاي گذشته انجام شد.
رضواني با اعلام اين كه فرد مشكوك مبتلا به بيماري با شناسايي و مراقبت بموقع درمان شده است ، گفت : غير از اين يك مورد ، امسال تاكنون كانون فعالي از تب كريمه كنگو در مازندران گزارش نشده است .
رضواني بيشتر كانون هاي سابق شيوع اين بيماري را مربوط به غرب مازندران در رامسر ، تنكابن ، چالوس ، نور ، كلاردشت و نوشهر و همچنين محمود آباد ، آمل و بابلسر در مركز استان معرفي كرد.
** دامداران نسبت به سمپاشي دامداري ها اقدام كنند
مديركل دامپزشكي مازندران همچنين از دامداران خواست تا پيش از گرم تر شدن هوا و آسيب پذيري دام ها ، نسبت به سمپاشي دامداري هاي خود عليه بيماري تب كريمه كنگو اقدام كنند.
وي گفت : دامداران انتظار نداشته باشند تا دامپزشكي براي سمپاشي همه دامداري ها اقدام كند ، بلكه خودشان بايد با تهيه سم نسبت به ايمني محيط دامداري و دام اقدام كنند.
رضواني توضيح داد : از سال 85 يارانه سم براي مبارزه با بسياري از بيماري هاي مشترك دام و انسان حذف شد و به همين دليل دامپزشكي فقط در محل كانون هاي شيوع اين بيماري ها اقدام به سمپاشي مي كند .
مديركل دامپزشكي مازندران از خريد حدود سه ميليارد ريال سم 'سايپرمترين ' براي پيشگيري از احتمال شيوع بيماري تب كريمه كنگو در فصل گرما خبر داد و تاكيد كرد كه بخشي از اين سم تاكنون براي سمپاشي كانون هاي سابقه دار مصرف شده است .
** تب كريمه كنگو چيست
تب كريمه كنگو ، يك بيماري ويروسي مشترك بين انسان و دام است كه از طريق گزش كنه از دام آلوده به انسان و يا به طور مستقيم از انسان به انسان منتقل ميشود.
اگر چه اين بيماري از طريق كنه به دام به چرخه سرايت انساني مي افتد ولي مشكل اينجاست كه دام ها آلوده به خاطر اين كه علائمي ندارند و تنها از طريق آزمايش خون قابل شناسايي هستند.
اين بيماري از طريق تماس با خون يا بافت حيوانات آلوده در جريان ذبح يا بلافاصله پس از آن هم به انسان سرايت مي كند و به همين خاطر در بيشتر موارد افراد مرتبط با صنعت دامپروري مانند كارگران كشاورزي ، كارگران كشتارگاه و دامپزشكان را آلوده مي سازد
انتقال انسان به انسان اين بيماري ناشي از تماس نزديك با خون ، ترشحات ، اندام يا مايعات بدن افراد آلوده ممكن است.
بروز نشانه هاي اين بيماري ناگهاني است به اين صورت كه پس از ابتلا به علت گزش كنه ، دوره نهفتگي معمولا يك تا سه روز و حداكثر 9روز طول مي كشد.
تب ، درد عضلاني ، سرگيجه ، درد گردن و سفتي ، درد پشت ، سر درد ، چشم درد و ترس از نور (حساسيت به نور) نشانه هاي بيماري هستند و ممكن است تهوع، استفراغ، اسهال، درد شكم و گلو درد در ابتدا وجود داشته باشد. نوسانات خلقي شديد و احساس گيجي هم نشانه هاي بعدي هستند.
بعضي از مبتلايان پس از 2 تا چهار دچار خواب آلودگي ، افسردگي و رخوت مي شوند ، ضربان قلبشان سريع مي زند ، غدد لنفاويشان بزرگ مي شود و دچار جوش و كهير ناشي از خونريزي داخل پوست مي شوند.
طولاني شدن زمان براي آغاز درمان سبب مي شود تا پس از چند روز خونريزي از دهان، بيني و دستگاه گوارشي بيمار شروع شود كه به اعتقاد پزشكان از اين مرحله به بعد درمان بيمار با كمترين ميزان موفقيت همراه خواهد شد.
** پيشگيري
اگر چه سمپاشي يكي از راههاي پيشگيري از شيوع بيماري تب كريمه كنگو محسوب مي شود ، ولي اغلب به خاطر هزينه بر بودن و تبعات ديگر كمتر مورد توجه دامداران قرار مي گيرد و اصولا دامداران تا خطر را به صورت جدي احساس نكنند ، اقدامي انجام نمي دهند.
پوشيدن لباس با رنگ روشن كه امكان مي دهد كنه به سادگي تشخيص داده شود ، جست و جو در دامداري و مزارع براي از بين بردن يا كنترل كنه هاي مهاجم به حيوانات ، استفاده از دستكش و پوشيدن ديگر لباس هاي محافظ در صورت سر و كار داشتن با حيوانات مهم ترين توصيه هاي بهداشتي پيشگرانه كارشناسان به دامداران است .
شهرونداني كه به صورت مستقيم با دام سر و كار ندارند لازم است در انتخاب و مصرف گوشت دقت و از خريد گوشت هايي كه فاقد نشانگرهاي سلامت مانند برچسب گشتارگاه مجاز است ، خودداري كنند.
خودداري از كشتار غيرمجاز دام نيز براي مقابله با شيوع اين بيماري ضروري است .
دامداران در صورت مشاهده كنه روي بدن دام نبايد آن را با دست له كنند و دام آلوده دستكم 2 هفته بعد از سمپاشي بدنش يا عبور از حمام ضد كنه ، بايد كشتار شود.
روستاييان در صورت عبور از مراتع يا مناطق جنگلي ، مزارع و يا در تهيه علوفه براي دام هاي خود نهايت دقت را در جلوگيري از مواجهه با كنه را داشته تا از گزش كنه در امان باشند.
استان مازندران حدود هفت ميليون واحد دامي دارد و بيشتر دامداري هاي اين استان هم سنتي است .
6990/1654
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۷
ساري - ايرنا - مديركل دامپزشكي مازندران گفت : تمامي مناطقي كه در گذشته كانون بيماري تب كريمه كنگو در اين استان بودند ، امسال به صورت رايگان سمپاشي شده است .