بیست و یكمین دوره جام جهانی فوتبال از 24 خرداد ماه سال جاری در روسیه آغاز می شود تا 32 تیم منتخب از پنج قاره جهان در هشت گروه چهار تیمی به مصاف هم بروند و تیم ملی فوتبال كشورمان نیز برای پنجمین بار حضور خود را تجربه خواهد كرد.
حسن روشن، ایرج دانایی فر، حمید استیلی، مهدی مهدوی كیا، یحیی گل محمدی، سهراب بختیاری زاده و رضا قوچان نژاد هفت بازیكن ملی پوش ایران در چهار دوره گذشته این رقابت ها موفق به گلزنی شدند و در آوردگاه پیش رو در جام جهانی روسیه باید منتظر بود تا ببینیم كدام بازیكن پای خود را به گلزنی باز خواهد كرد.
تیم ملی فوتبال ایران از 1930 تا 1970 در جام جهانی شركت نكرد و برای نخستین بار عزم خود را برای حضور در جام جهانی 1974 آلمان غربی جزم كرد كه موفق به راهیابی نشد. اما سرانجام در 1978 كه آرژانتین میزبان جام بود، برای نخستین بار موفق به حضور در این رقابت ها شد كه یك تساوی و دو شكست حاصل تلاش مردان آن دوره است و حسن روشن و ایرج دانایی فر گلزنان ایران در این جام بودند.
** حسن روشن و ایرج دانایی فر در جام جهانی 1978 آرژانتین
روشن متولد 1334 تهران است كه در تیم های باشگاهی تاج و الاهلی امارات بازی كرده است و در جام جهانی 1978 در مصاف با تیم «پرو» نخستین گل ایران را به ثمر رساند. ملی پوشان در این دیدار چهار بر یك نتیجه را واگذار كردند و در دیدار بعدی مقابل هلند نیز با سه گل شكست خوردند. اما در سومین و آخرین مصاف خود مقابل اسكاتلند به تساوی یك بر یك رسیدند كه تك گل ایران را در این مسابقه دانایی فر به ثمر رساند.
دانایی فر متولد 1329 در تهران است كه سابقه بازی در تیم های تاج، عقاب و پاس را در كارنامه دارد و هم اكنون ساكن آمریكاست.
تیم ملی فوتبال كشورمان در جام های 1982 اسپانیا و 86 مكزیك درگیر جنگ تحمیلی بود تا از جام جهانی فاصله بگیرد، ولی در 1990 ایتالیا و 1994 آمریكا هر چند شانس خود را برای جهانی شدن آزمود، ولی موفق به راهیابی نشد.
20 سال طول كشید تا نسل طلایی فوتبال رشد كند تا ظهور آنها در جام جهانی 1998 فرانسه تجلی یابد. بازیكنان آن نسل علی دایی، مهدی مهدوی كیا، سهراب بختیاری زاده، خداداد عزیزی، محمد خاكپور، افشین پیروانی، مهدی پاشازاده، علیرضا منصوریان، كریم باقری، ستار همدانی و احمد رضا عابدزاده بودند كه مهدوی كیا، استیلی و بختیاری زاده موفق به گلزنی در این جام شدند. این در حالی است كه در چهار دور حضور گذشته ایران در جام جهانی تنها پیروزی ملی پوشان با غلبه بر آمریكا در همین جام جهانی 98 رقم خورد.
**مهدی مهدوی كیا و حمید استیلی در جام جهانی 1998 فرانسه
تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی 1998 فرانسه در دیدار نخست مقابل یوگسلاوی سابق با یك گل شكست خورد، اما در دیدار دوم مقابل تیم آمریكا با گل های مهدوی كیا و استیلی به پیروزی رسید و در آخرین دیدار با دو گل مقابل تیم آلمان نتیجه را واگذار كرد.
مهدوی كیا متولد 1356 تهران، نخستین گل ایران را مقابل تیم فوتبال آمریكا به ثمر رساند. او سابقه بازی در تیم های فوتبال بانك ملی، پرسپولیس، بوخوم، هامبورگ و اینتراخت فرانكفورت آلمان و داماش گیلان را دارد و در سال 2003 از طرف كنفدراسیون فوتبال آسیا به عنوان بازیكن برترسال آسیا شناخته شد. هواداران هامبورگ به او لقب موشك ایرانی داده بودند.
مهدوی كیا در 13 سال حضور خود در تیم ملی فوتبال در 110 بازی رسمی برای تیم ملی به میدان رفت كه 13 گل حاصل هافبك راست ملی پوش كشورمان بود.
حمید استیلی دیگر گلزن ایران در جام جهانی فرانسه است كه سال 1349 در تهران به دنیا آمد و در تیم های پاس، پرسپولیس، بهمن، القادسیه كویت و گیلانگ سنگاپور در رده باشگاهی بازی كرده و در 10 سال حضورش در تیم ملی و در 82 بازی، 12 گل به ثمر رساند. استیلی سابقه دستیار و سرمربیگری در تیم پرسپولیس را نیز دارد.
** یحیی گل محمدی و سهراب بختیاری زاده در جام جهانی 2006 آلمان
ایران موفق نشد به جام جهانی 2002 به میزبانی مشترك كره جنوبی و ژاپن راه یابد و در جام جهانی 2006 آلمان برای سومین مرتبه پس از حضور، این رقابت ها را تجربه كرد.
مكزیك، پرتغال و آنگولا حریفان ایران در مرحله گروهی این مسابقات بودند. ملی پوشان ایران در نخستین دیدار با نتیجه سه بر یك مقابل مكزیك شكست خوردند كه تك گل ایران را مقابل مكزیك یحیی گل محمدی به ثمر رساند.
گل محمدی سابقه بازی در تیم های باشگاهی تراكتورسازی تبریز، پورا، پرسپولیس و صبا قم را دارد و در تیم ملی فوتبال ایران نیز در مدت 13 سال 74 بازی انجام داد و پنج گل زد. او در تیم های پرسپولیس، ذوب آهن و تراكتورسازی نیز با عنوان سرمربی حضور داشته كه با تیم اصفهانی موفق شد قهرمان جام حذفی هم بشود.
ملی پوشان ایران در دومین دیدار مقابل پرتغال صف آرایی كردند كه دو بر صفر شكست خوردند و در سومین و آخرین رقابت خود مقابل آنگولا به تساوی یك بر یك رسیدند كه تك گل ایران را در این دیدار «سهراب بختیاری زاده» به ثمر رساند.
بختیاری زاده متولد 1351 خوزستان است كه در 9 سال حضورش در تیم ملی فوتبال در 33 بازی به میدان رفت و به رغم پست دفاعی كه داشت، سه گل به ثمر رساند. او در تیم های باشگاهی استقلال تهران و خوزستان، فولاد، پاس و صبا قم نیز بازی كرده است.
**رضا قوچان نژاد در جام جهانی 2014 برزیل
جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی محلی بود كه بار دیگر تیم ملی فوتبال ایران موفق به راهیابی به این آوردگاه جهانی نشد تا چهار سال بعد در جام جهانی 2014 برزیل برای چهارمین بار طعم جهانی شدن را بچشد.
نیجریه، آرژانتین و بوسنی و هرزگوین حریفان ایران در این جام بودند كه در نخستین دیدار تیم ما به تساوی بدون گل مقابل حریف آفریقایی خود رسید و در دومین رقابت مقابل نایب قهرمان این جام یعنی آرژانتین با تك گل «لیونل مسی» شكست خورد. ملی پوشان فوتبال كشورمان در سومین دیدار مقابل بوسنی با نتیجه سه بر یك شكست خوردند و تك گل ایران در این دیدار توسط «رضا قوچان نژاد» به ثمر رسید.
قوچان نژاد كه متولد 1366 در شهر مشهد است در دوران كودكی همراه با خانواده خود به هلند مهاجرت می كند و فوتبال پایه را در این كشور فرا گرفت و در سال 2011 توسط «كارلوس كی روش» سرمربی تیم ملی به جمع ملی پوشان دعوت شد. او در باشگاه های هلند، انگلیس، قطر و كویت بازی كرده و هم اكنون نیز توسط كی روش به تیم ملی دعوت شده است.
تیم ملی فوتبال كشورمان برای حضور در پنجمین آوردگاه جهانی به میزبانی روسیه برنامه های آماده سازی و اردویی خود را در تركیه دنبال می كند.
ملی پوشان كشورمان در دیدارهای تداركاتی خود در این كشور به مصاف تیم های یونان و تركیه در شهر استانبول خواهند رفت و در آخرین دیدار دوستانه در روسیه مقابل تیم لیتوانی صف آرایی می كنند.
تیم ملی فوتبال كشورمان در گروه «بی» جام جهانی با تیم های مراكش، پرتغال و اسپانیا همگروه است.
ورزشی**9029**1368
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۹
تهران- ایرنا- جام جهانی فوتبال از سال 1930 آغاز شده است كه در 20 دوره گذشته این رقابت ها، تیم ملی ایران در چهار دوره حضور داشته و هفت بازیكن ملی پوش كشورمان موفق به گلزنی در آن شده اند.