به گزارش ایرنا، كارآفرین فردی خلاق، محرك و توانمند برای اشتغالزایی است و كارآفرینی به توانایی افراد در خلاقیت و هدایت كار برمی گردد و نمی توان در این زمینه تفاوت جنسیتی قائل شد و مرد یا زن را كارآمدتر از دیگری دانست.
خوشبختانه طی سالهای اخیر زنان كارآفرین از دایره مشاغل خرد و خانگی فراتر رفته و به مشاغل تولیدی كه به لحاظ فیزیولوژیكی نیروی مردانه را می طلبد، وارد شده اند و در این بین با مشكلاتی مواجه شده اند كه رفع آنها نیازمند اتخاذ نگاه ویژه به حوزه كارآفرینی زنان است.
براساس آخرین آمار در پایان تابستان پارسال، 2 میلیون و 130 هزار نفر شاغل در استان خراسان رضوی وجود داشته اند كه از این تعداد 64 هزار و 589 نفر زن هستند، 78 زن در پست های مدیریتی استان شامل مدیركل، معاون و رئیس اداره مشغول فعالیتند و 64 هزار و 589 زن نیز در پست های اداری و بخش عمومی استان اشتغال دارند.
هفت حزب توانمند خراسان رضوی با هزار عضو فعال سیاسی توسط زنان اداره می شود، 88 دهیار زن در خراسان رضوی فعالیت دارند و 200 عضو شوراهای شهر و روستا، یكهزار و 30 عضو هیات علمی، 46 هزار و 541 معلم، 124 هزار دانشجو در این استان زن هستند.
*مشكلات از دیدگاه یك كارآفرین زن
یك كارآفرین زن و فعال صنعتی در خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: اگر حوزه كارآفرینی را با اصطلاح نوآوری در كنار یكدیگر بگذاریم، هر فردی كه تغییری در یك بخش یا مجموعه ایجاد كند، كارآفرین محسوب می شود.
نسرین یوسفی اظهارداشت: در كارآفرینی نمی توان نگاه جنسیتی داشت لذا خلاقیت و نوآوری و تغییر را هم زنان و هم مردان در حوزه های مختلف می توانند داشته باشند.
وی بیان كرد: اگر ابعاد فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به حوزه كارآفرینی بدهیم، محدودیت ها و موانعی در برخی حوزه ها از جمله حوزه اقتصادی برای كارآفرینی زنان وجود دارد كه یكی از بخشها می تواند قوانین مخل كسب و كار زنان باشد.
رئیس یك شركت طراحی و مهندسی در حوزه برق اظهارداشت: اگرچه در قانون اساسی، حقوق یكسانی برای زنان و مردان در كسب و كار وجود دارد اما در عمل این گونه نیست و قوانین مخل زیادی پیش روی كار زنان وجود دارد و اگر زنی بخواهد یك كارگاه كوچك راه اندازی كند، همین موانع مقرراتی مانع فعالیت وی می شود.
یوسفی گفت: اگر از بعد اقتصادی به مساله كارآفرینی زنان نگاه كنیم، زنان در گذشته كمتر به حوزه اقتصادی فكر كرده اند و بیشتر در نقش مادر یا مشاغل فرهنگی و نرم حضور یافته اند تا اینكه یك زن مواد و تولیدكننده باشند، لذا این تفكر باعث شده كه مسیری برای مشاغل اقتصادی و سخت در حوزه زنان به وجود نیاید.
این كارآفرین زن اظهار داشت: دولتها همواره نقش تسهیل گری و تلاش بر ایجاد حقوق برابر داشته اند اما موانع اجتماعی و فرهنگی و برخی طرحهای كلان و قوانین باعث شده است كه زنان كارآفرین و مولد كمتر به موفقیت دست یابند.
وی افزود: در حوزه پرداخت تسهیلات و اختصاص منابع مالی از سوی دولت، به زنان كارآفرین كمتر توجه شده و بیشتر تسهیلات به حوزه مشاغل خانگی اختصاص یافته و كمتر به مشاغل و طرحهای اقتصادی بزرگ پرداخته شده است.
وی مشكل بزرگ زنان تولیدكننده را كمبود مشاوره های اقتصادی دانست و گفت: شبكه های اجتماعی فعال و مشاوره در حوزه كسب و كار بسیار اهمیت دارد اما معمولا در كشور این شبكه بیشتر از آنكه به كار زنان آید، مردانه است.
یوسفی اظهارداشت: وقتی یك فعال اقتصادی، مرد است از طریق دوستان اقتصادی خود به سرعت از وضعیت بازار، كمكهای دولتی و بازاریابی و بازارسازی باخبر می شود اما دسترسی زنان به این گونه نت ورك ها یا شبكه های اجتماعی كه مسیر را برایش روشن و هموار كنند، بسیار ضعیف است.
وی افزود: اگر بتوان نت ورك ها و شبكه های اجتماعی را برای زنان فعال كرد،در باروری فكری اقتصادی زنان بسیار موثر خواهد بود و به زنان نخبه و توانمند كشور اجازه می دهد كه تولیدكنندگان موفقی باشند.
وی بیان كرد: كلینیك های مشاوره صنعتی برای مردان در خراسان رضوی فعال است اما زنان دارای ایده در بخشهای مختلف نمی دانند كه برای پرورش ایده خود به كجا مراجعه كنند و چگونه ایده خود را به مرحله اجرا بگذارند.
این كارآفرین صنعتی گفت: هم اینك چندین زن دارای ایده های عالی در حوزه نساجی فعالیت دارند و یا در ادارات مختلف بانوان توانمند و كارشناس بیش از گذشته وجود دارد، كه می توان از ایده آنان بهره گرفت.
یوسفی اظهارداشت: دولت در دستگاه های اجرایی مختلف میز خدمت به راه انداخته اما این میز نباید فقط به امور اجرایی اختصاص داشته باشد بلكه باید میز مشاوره نیز برای حوزه كسب و كار ایجاد شود.
*اشتغال زنان و زنان كارآفرین
مدیركل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: كارآفرین به معنای تخصصی كلمه، فردی خلاق، ایده پرداز و خطرپذیر است و مفهوم كارآفرینی می تواند در بخشهای مختلف نمود داشته باشد.
فرشته سلجوقی اظهارداشت: خراسان رضوی، استانی مهاجرپذیر است كه تنوع قومی زیادی دارد لذا استان از این حیث در بخش كارآفرینی حوزه زنان؛ بسیار غنی است و براساس آمار موجود تعداد زنان كارآفرین در خراسان رضوی بیشتر از مردان است.
وی شمار زنان شاغل خراسان رضوی را 64 هزار و 589 نفر ذكر و بیان كرد: 60 درصد از نخبگان استان خراسان رضوی را زنان تشكیل می دهند، 33 درصد كارمندان دولت در استان زن هستند كه 9 درصد آنان در پست های مدیریتی مشغول فعالیت می باشند.
مدیركل دفتر زنان و امور خانواده استانداری خراسان رضوی اظهاركرد: یكهزار زن كارآفرین در استان شناسایی شده كه این زنان نسبت به مردان پایداری بیشتری در كار دارند.
وی با بیان اینكه سه سال قبل 'سند توسعه اشتغال زنان شرق كشور' تدوین شد، افزود: طرحهای جدیدی ارائه شده است اما هنوز این سند به مرحله اجرا درنیامده است.
وی خاطرنشان كرد: پارسال ستاد اشتغال زنان به دستور استاندار خراسان رضوی شكل گرفت و در مدت چهار ماه یعنی از ابتدای تیر تا پایان مهرماه سال 96، بیش از 700طرح خرد و كلان در بخش پشتیبان یا مشاغل خانگی با اعتبار بیش از 350 میلیارد ریال برای اشتغال سه هزار زن به تصویب رسید و به دستگاههای مربوطه ارجاع شد.
مدیركل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: در حوزه صندوق كارآفرینی امید، این استان با ارائه 446 طرح در مورد مشاغل خانگی و پشتیبان بالاترین رقم معرفی شدگان را در كشور دارد كه تاكنون تسهیلات به 19 طرح این بخش پرداخت شده است.
*اقتصاد روستا به دست زنان كارآفرین می چرخد
مدیركل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: یكی از هدفگذاری های این دفتر، افزایش نرخ مشاركت اقتصادی و كاهش نرخ بیكاری زنان بویژه در حوزه روستایی است.
سلجوقی اظهارداشت: خراسان رضوی دارای بیشترین روستا در بین استان های كشور است و چرخ اقتصاد روستا به دست پرتوان زنان كارآفرین می چرخد لذا از 2 سال قبل طرحهای تحت عنوان 'ارتقای توانمندی زنان روستایی' در استان با كمك 17 دستگاه اجرایی همكار به اجرا درآمده است.
وی خاطرنشان كرد: در سال اول این طرح در 50 روستا، در سال دوم در 100 روستا و امسال نیز در 100 روستای دیگر اجرایی شده كه توانمندسازی زنان 15 تا 35 سال را دنبال می كند.
وی با بیان اینكه نرخ بیكاری زنان روستایی خراسان رضوی در سال گذشته به 3.2 درصد كاهش یافت، افزود: اقتصاد روستا، زنانه است و معتقدیم كه تقویت مشاغل جوار مزرعه و مشاغل خانوادگی می تواند به اقتصاد روستا كمك شایانی كند.
سلجوقی گفت: در طرح 'ارتقای توانمندی زنان روستایی' دستگاه های اجرایی متولی دایره انجام اقدامات و اختصاص امكانات خود را در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی ، اقتصادی و آموزشی به زنان و دختران هدف افزایش می دهند.
مدیركل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی اظهارداشت: اقدامات این دستگاه ها توسط مجمع مشورتی زنان شهرستان ها و فرمانداران قابل اندازه گیری و نظارت است.
وی افزود: تسهیلات حلقه مفقوده برای كارآفرینی و ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی نیست و تنها فرد را به یك بیكار بدهكار تبدیل می كند، اما تسهیلات به كارآفرین كمك می كند كه تولیدش را بهتر كرده و اجزای كار را مهیا سازد.
وی بیان كرد: در طرح ارتقای توانمندی زنان روستایی تلاش شده است كه در مساله اشتغال زنان به بازارشناسی، بازاریابی، بازارسازی توسط زنان كه مغفول واقع شده، كمك شود و این مهم از طریق در كنار هم قرار دادن دستگاه های اجرایی متولی برای همسو كردن اقدامات و امكانات خود در حوزه زنان انجام گرفته است.
وی گفت: در حوزه زنان اگر هشت گروه زنان آسیب دیده یا در معرض آسیب قرار دارند، چهار گروه دیگر از زنان مانند زنان كارآفرین، اعضای هیات علمی دانشگاه ها، زنان هنرمند و زنان تحصیلكرده می توانند به عنوان حلقه واسط بین دستگاه اجرایی و زنان هشت گروه اول قرار گرفته و به توانمندی آنان كمك كنند.
سلجوقی اظهارداشت: تعدادی از زنان چهار گروه دوم در قالب مجامع مشورتی زنان در شهرستان های استان سازماندهی شدند تا بتوان از توانمندی آنان برای كمك به زنان آسیب دیده یا در معرض آسیب استفاده كرد.
* 88 هزار زن سرپرست خانوار در خراسان رضوی
مدیركل دفتر امور زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: این استان 88 هزار و 455 زن سرپرست خانوار دارد كه از این تعداد 76 هزار و 931 نفر زیر پوشش كمیته امداد امام خمینی (ره) و 11 هزار و 554 نفر نیز زیر پوشش بهزیستی هستند.
سلجوقی، عدالت اجتماعی و توزیع فرصت ها و منابع برای زنان سرپرست خانوار را از رویكردهای دولت تدبیر و امید خواند و گفت: بر اساس تفاهم نامه بین معاونت زنان ریاست جمهوری و بانك قرض الحسنه مهر ایران، اواخر پارسال هزار میلیارد ریال تسهیلات با بهره 4 درصد برای 33 هزار زن سرپرست، بدسرپرست و دختران خودسرپرست بالای 40 سال كشور تعلق گرفت.
وی بیان كرد: سهم خراسان رضوی 10 درصد از این میزان معادل 100 میلیارد ریال است كه به سه هزار زن سرپرست خانوار، بدسرپرست و دختران خودسرپرست بالای 40 سال در حال پرداخت است.
وی اظهارداشت: پرداخت این تسهیلات با هدف رفع نیازهای اولیه، راه اندازی و توسعه مشاغل خانگی و كسب و كارهای خرد و دانش آفرین است و مبلغ آن برای هر زن سرپرست خانوار 30 میلیون ریال با بازپرداخت 24 ماهه و سود 4 درصد است.
*برابری جنسیتی در حوزه كارآفرینی
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: كارآفرینی هرگونه اقدام ارزشمند و خطرپذیر است كه منجر به تولید یك محصول یا تولید یك كالا یا ثروت جدید شود.
محمد سنجری اظهارداشت: گره گشایی از مشكلات كارآفرینی زنجیره ای از سازمان ها و نهادها را تشكیل می دهد كه هر حلقه از این زنجیره می تواند بخشی از معضلات بخش كارآفرینی را حل كند.
وی بیان كرد: باید سازمان های متولی برای حمایت از كارآفرینان به یك فهم مشترك و اتفاق نظر برسند و هر كدام در حوزه مسئولیتی خود با تسهیل امور شرایط را برای رشد و توسعه كارآفرینی مطلوب سازند.
سنجری افزود: تكلیف دستگاه های حامی و پیشران در حمایت از كارآفرینی این است كه كمك كنند قوانین خوب با حمایت مجلس تدوین شود و شیوه نامه ها و آیین نامه هایی كه شرایط دشواری را پیش روی كارآفرینان قرار می دهد، حذف یا تعدیل شود.
وی اظهارداشت: اگر هر یك از حلقه های زنجیره اقتصادی كشور به خوبی مسئولیت خود را انجام داده و سعی در رفع مشكلات كارآفرینی كنند، مشكلات حل خواهد شد.
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی گفت: اكنون زنجیره ای از مشكلات مختلف در كشور وجود دارد كه نمی توان همه آنها را حل كرد لذا باید اولویت بندی و براساس اولویت به آن پرداخته شود و باید به سراغ مهمترین مشكل رفت.
سنجری افزود: مشكلات كلان كشور باید با بهره گیری از پیشنهادها و طرحهای مطرح شده از سوی مسئولان و دست اندركاران شهرستانی و استانی مورد پیگیری قرار گیرد تا حمایت از تولید داخل محقق شود.
وی گفت: نرخ بیكاری زنان خراسان رضوی در سال 96 از سوی مركز آمار تاكنون اعلام نشده، اما نرخ بیكاری زنان براساس طرح آمارگیری سال 96 كشور، 19.8 درصد بود كه نسبت به سال 95، 9 دهم درصد كاهش داشت.
سنجری اظهارداشت: نرخ بیكاری زنان كشور در سال گذشته 2 برابر نرخ بیكاری مردان به میزان 10.2 درصد، بوده است.
وی در پاسخ به این سئوال خبرنگار ایرنا مبنی بر اینكه چه تسهیلاتی برای كاهش میزان بیكاری بانوان و تقویت نقش زنان در حوزه اشتغال در نظر گرفته شده، گفت: این نهاد به عنوان دستگاه فرابخشی موظف است صرف نظر از تفكیك جنسیتی، سیاست ها، مقررات و طرحهای ابلاغی در خصوص كارآفرینی را ابلاغ و اجرا كند.
وی بیان كرد: در هیچ كدام از طرحهای اشتغال مانند پرداخت تسهیلات مشاغل خانگی، تسهیلات طرح فراگیر، تسهیلات روستایی، روستا تعاون، كارورزی، مهارت آموزی و ... سیاست های حمایتی جداگانه ای در خصوص بانوان به این نهاد ابلاغ نشده است.
مدیركل تعاون، كار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی گفت: در مشاغل خانگی نیز بستر مناسبی برای مشاركت زنان در فعالیتهای اقتصادی فراهم است كه بیش از 300 رسته فعالیت در این زمینه وجود دارد.
وی افزود: در انتخاب كارآفرینان برتر در شرایط برابر انتخاب بانوان كارآفرین نیز مدنظر قرار گرفته است.
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: زنان كارآفرین و فعالی در حوزه صنعت استان داریم كه در پرداخت تسهیلات و كمك مالی به آنان هیچ تفاوتی با دیگران قائل نشده ایم.
ابراهیم ناصری اظهارداشت: در سازمان صنعت دیدگاهی مبنی بر اینكه یك زن یا یك مرد صاحب واحد تولیدی باشد و در پرداخت تسهیلات، صدور مجوز تاسیس یا دیگر موارد تفاوتی قائل شده باشد، وجود ندارد و كمكها همواره به صورت یكسان بین زنان و مردان انجام گرفته است.
وی افزود: چندین بانوی موفق در حوزه تولید خراسان رضوی فعال هستند كه واحدهای تولیدی پوشاك، تولیدی مواد غذایی و لوازم جانبی خودرو را مدیریت می كنند و مدیران موفقی نیز هستند.
7489/5132
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۳
مشهد - ایرنا- افزایش توانمندی زنان در مشاغل سخت و ورود آنان به عرصه كارآفرینی از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است اما مشكل بزرگ آنان كمبود مشاوره های اقتصادی است و به گفته صاحبنظران شبكه های اجتماعی فعال و مشاوره در حوزه كسب و كار بیشتر از آنكه به كار زنان آید، مردانه است.