به گزارش خبرنگار ايرنا با فرا رسيدن فصول بهار و آغاز بارندگي ها تعدادي از گونههاي سمي قارچ در برخي نقاط كشور شروع به روييدن ميكند.
گفته مي شود در جهان بيش از 5هزار گونه قارچ وجود دارد كه حدود 100 گونه از آن براي انسان سمي است.
اين روزها اگر براي تفريح به مناطق جنگلي يا كوهستاني سفر كنيد حتما افراد بومي را خواهيد ديد كه مشغول جمع آوري قارچ هاي طبيعي هستند.
قارچ هايي كه در مقايسه با انواع صنعتي بافت گوشتي تر و مزه بهتري دارند و به دليل آن كه در دامن طبيعت به دور از هرگونه مواد شيميايي و كود رشد كرده و با آب باران پرورش مي يابد خواص چشمگيرتري دارند.
بنابر اظهارات كارشناسان ، قارچهاي سمي از لحاظ ظاهري شباهت زيادي به قارچهاي خوراكي دارند و تشخيص آنها، توسط افراد عادي ميسر نيست، به همين دليل امسال با تعداد زيادي از اينگونه مسموميتها در سطح كشور مواجه هستيم.
گرچه مسئولان و كارشناسان تاكيد فراواني داشتند كه به هيچ وجه قارچهاي خودرويي كه در دشتها و جنگلها ميرويد را مردم مصرف نكنند
ولي باز هم عده اي از هموطنان با مصرف اين نوع قارچ جان خود را ز دست دادند چرا كه اينگونه قارچها، در اثر پختن، كبابي و يا آب پز كردن، بازهم سمي ميمانند و مواد سمي آنها تخريب نميشود.
درخصوص علائم و نشانههاي مسموميت توسط قارچهاي سمي، 90 درصد مسموميتهاي شديد توسط قارچها، به دليل مادهاي سمي به نام آماتوكسين است كه اين ماده عمدتا بر روي كبد تاثير مخرب ميگذارد.
گفته شده است كه علائم مسموميت با قارچ در 2 مرحله بروز پيدا ميكند؛ مرحله اول 6 تا 12 ساعت پس از مصرف قارچ با نشانههايي نظير تهوع و استفراغ، دردهاي شكمي و احساس ضعف بروز پيدا ميكند و مرحله دوم 24 ساعت بعد از علائم اوليه، با ضعف، سرگيجه و كاهش سطح هوشياري خود را نشان ميدهد كه اين حالات ناشي از درگيري كبدي و كليوي در فرد مسموم است كه ممكن است او را به مرگ برساند.
كارشناسان مي گويند مسموميت به دليل قارچهاي سمي امسال بسيار متفاوت از سالهاي گذشته است.
در سالهاي پيش نيز اين مسموميتها رخ ميداد، اما عوارض آن مانند مسموميتهاي غذايي ساده بود كه با چند مرحله درمان برطرف ميشد.
اما امسال،مسموميتها كاملا متفاوت و در برخي موارد به ضعف، كما و مرگ رسيده است.
در استان لرستان به عنوان يكي از استان هاي غربي كشور امسال آمار مسموميت ناشي از مصرف قارچ سمي نسبتا بالا بود.
دكتر محمد علي دريك معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكي لرستان در اين باره مي گويد:شكل ظاهري، رنگ و طعم در سمي بودن قارچ ها تعيين كننده نيست و حتي براي قارچ شناسان كاركشته نيز امري دشوار است.
وي افزود: مصرف قارچ سمي پس از 4 الي 16 ساعت علائمي از جمله استفراغ، عطش فراوان، دل درد و سرگيجه خود را بروز خواهد داد.
وي بيان كرد:هرچه نشانه هاي مسمويت ديرتر بروز كند، خطر آسيب جدي به ارگان هاي حياتي چون كليه و كبد افزايش يافته و حتي ميتواند منجر به پيوند كبد، كما و مرگ شود.
دريك ادامه داد:در صورت مصرف قارچ مشكوك بلافاصله به مراكز بهداشتي درماني مراجعه كنيد و در صورت امكان نمونه قارچ مصرفي را با خود همراه داشته باشيد.
وي تاكيد كرد كه از خريد و مصرف قارچ هاي محلي و فاقد پروانه بهره برداري خودداري كنيد و فقط از قارچ هاي بسته بندي داراي پروانه بهداشتي استفاده نماييد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي لرستان نيز گفت: تاكنون 198 نفر به دليل مسموميت غذايي قارچ سمي به بيمارستان هاي اين استان مراجعه كرده اند.
عباس پزشكي افزود: از مجموع اين افراد 8 نفر جهت پيوند كليه به شيراز اعزام شده است كه متاسفانه 2 تن از اين افراد در شيراز جان باختند.
وي بيان كرد: همچنين يك نفر در خرم آباد و يك نفر در نورآباد به دليل مسموميت قارچ سمي جان باخته اند.
پزشكي ادامه داد: بقيه افراد دچار مسموميت قارچ سمي در اين استان پس از مراجعه به بيمارستان ترخيص شده اند و افراد بستري شده نيز مشكل خاصي ندارند.
وي به مردم توصيه كرد كه از مصرف قارچ كه سلامت آنها ازنظر مراكز بهداشتي محرز نشده خودداري كنند.
دانشگاه علوم پزشكي لرستان ضمن هشدار نسبت به مصرف قارچهاي كوهي، اعلام كرده كه تشخيص مسموم نبودن برخي قارچها فقط از طريق نمونهگيري در آزمايشگاه امكانپذير است و تشخيص سمي بودن قارچها از طريق رنگ، شكل، طعم و يا از طريق ساير روشهاي سنتي امكانپذير نيست.
همچنين در صورت مشكوك بودن افراد به مسموميت با قارچ و مشاهده علائمي ازجمله تهوع، استفراغ، اسهال، شكمدرد و تعريق بايد هرچه سريعتر بيمار را به بيمارستان منتقل كرد.
7274/6060
تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۴
خرم آباد - ايرنا - مسموميت با قارچ هاي سمي اين روزها به عنوان چالشي در استفاده از اين ماده غذايي بهاره تبديل شده و استقبال مردم از مصرف قارچ كوهي تاكنون موجب مرگ 15 نفر و مسموميت بيش از يكهزار نفر در كشور شده است.