شیراز - ایرنا - گاهی از ناچاری می گوییم اتفاقی است كه افتاده و كاری نمی توان كرد اما همیشه چنین سخنی مصداق ندارد زیرا می توان برای برخی اتفاقات و گرفتاران و خانواده های آنان كاری كرد.

قصه دلتنگی و مواجهه با كوله باری از مشكلات، نقطه اشتراك یك هزار و 200 خانواده زندانی جرائم غیرعمد استان فارس است كه اغلب سرپرستان این خانواده ها در زندان به سر می برند و می توان با نیك اندیشی كاری برای این افراد كرد.
اعضای خانواده هر روز را با رویای آزادی پدر، زندگی كه نه بلكه روزگار می گذرانند و هر روز چشم به راه دوخته اند تا خیری نیك اندیش زندانی شان را با نیكوكاری از بند برهاند تا آنها نیز روی خوش زندگی را لمس و سایه پدر را بر سر خود احساس كنند.
زنان، دختران و فرزندان خانواده همه زندانیان، جرمی مرتكب نشده اند ولی به واسطه جرم عمد و یا غیر عمد، برچسب خانواده زندانی می خورند و در جامعه با انواع ناملایمت ها روبه رو می شوند و در بسیاری از موارد به سختی و با چنگ و دندان زندگی خود را حفظ می كنند.
سرپرستان خانواده هایی كه به دلیل شرایط بد اقتصادی، بزهكار و یا بدهكار شده و راهی زندان می شوند و در پی زندانی شدن نان آور خانه،خانواده آنها نیز در معرض جدی بسیاری از آسیب های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی قرار می گیرد و با سخت ترین شرایط ممكن روبه رو می شوند و چه بسا كه این موقعیت خود سرآغاز ظهور جرائم و مجرمان جدیدی در جامعه باشند.
اصلی ترین دغدغه ملموس خانواده زندانیان مشكلات اقتصادی است كه در پی زندانی شدن سرپرست آنها ایجاد می شود و اگر راه حل مناسبی برای تامین هزینه های زندگی در دسترس این خانواده ها قرار نگیرد چه بسا جرائم بعدی بروز كند و در صورت عدم حمایت كافی از این خانواده ها؛ طلاق همسران زندانیان، بروز ناهنجاری های اجتماعی و روانی، ترك تحصیل فرزندان و گرایش اعضای خانواده زندانیان به مشاغل كاذب و بروز بزهكاری در این خانواده ها امری محتمل خواهد بود.
انجمن حمایت از زندانیان، جشن نسیم مهر را با هدف جمع آوری كمك های مالی خیرین برای خانواده زندانیان و همچنین آزادی افرادی كه با انجام جرائم غیرعمد در زندان به سر می برند در آستانه ورود به ماه مبارك رمضان در شیراز برگزار كرد كه در حاشیه این جشن خبرنگار ایرنا با برخی از افراد خانواده زندانیان گفت و گو كرد.
آستانه تحمل سختی و دلتنگی خانواده زندانیان در این مراسم به حدی پایین آمده بود كه با هر بیت شعر و یا سخنی از جانب مجری و دیگر عوامل، اشك های آنها سرازیر می شد.

** سرافكنده تر از خود زندانی
زهرا دختر 19 ساله ای كه پدرش به دلیل ارتكاب جرمی غیرعمد در زندان به سر می برد به خبرنگار ایرنا می گوید: یك بیت شعر همیشه اشك مادرم را جاری می كند و آن این است كه ترسم كه شفاعت كند از قاتل خویش، بس كه كرم دارد و آقاست حسین.
«بركات ماه مبارك رمضان غیرقابل وصف بوده و این ماه، ماه بخشندگی، رافت، عطوفت و دستگیری از خانواده زندانیان و باز كردن گره از مشكلات آنها است.»
زهرا كه قطره اشكی از گوشه چشمانش سرازیر می شود صحبتش را این گونه ادامه می دهد كه جواب هر بدی را كه نباید با بدی داد؛ آرزو دارم در این ماه مبارك پدرم پیش ما باشد و بتوانم بعد از مدت ها او را در آغوش بگیرم و با او از مصیبت های دوران فراق بگویم و همچنین شب های قدر با هم به مسجد برویم و قرآن بر سر گیریم.
زهرا به این نكته اشاره كرد: زمانی كه در مراسم ختم، عزا و عروسی حاضر می شویم سر مادرم به زیر افكنده است چون پدر پشت میله ها است و خانواده او بین مردم زندگی می كنند.
او می گوید: خدا می داند كه مادرم چه زجری تحمل می كند زمانی كه اقوام و همسایه ها این سوال تكراری را هر روز از او می پرسند كه مجید آزاد نشده؟

** زمانی كه خواستگار متوجه می شود پدر دختر زندانی است
زهرا اضافه كرد: خیلی سخت است وقتی خواستگار می آید و پی می برد كه پدرم زندانی است و از خواسته خود منصرف می شود.
او ادامه داد: خدا به بعضی انسان ها آن قدر لطف عطا كرده كه بتوانند دست نیازمندی را بگیرند و زنجیر از پای یك پشیمان باز كنند.
زهرا با بیان اینكه احساس خوشحالی دارد از اینكه در این سرزمین هنوز كسانی هستند كه طاقت دیدن اشك های امثال او را ندارند گفت: از خیرین و نیك اندیشان تقاضا دارم هر تعداد زندانی بی گناهی را كه توان دارند آزاد كنند و خانواده های آنها را از مشكلاتی كه با آنها مواجه هستند رهایی بخشند و دل فرزندانشان را شاد كنند.


** زندانی شدن همسر، بنیان زندگی سه خانواده را از هم پاشیده است
خانم اولیایی كه همسرش به واسطه ناتوانایی در پاس كردن چك به زندان افتاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: اكنون با چهار فرزند در خانه ای خشت و گلی و فرسوده در یكی از روستاهای اطراف خرامه به سختی در حال گذران زندگی هستم.
او ادامه داد: شوهرم به دلیل ناتوانی در پرداخت مبلغ 30 میلیون تومان، 9 ماه گذشته را در زندان به سر برده و من و چهار فرزند پنج تا 22 ساله با مشكلات بسیاری روبه رو شده ایم.
خانم اولیایی با اشاره به اینكه زندگی سه خانواده به دلیل زندانی شدن همسرش از هم پاشیده شده و یا در حال فروپاشی است، اضافه كرد: دامادمان دخترم را طلاق داد و پسرم نیز زندگی مشتركش متاثر از این اتفاق است و احتمال از هم فروپاشی زندگی شان وجود دارد.
وی بیان كرد: همسرم به دلیل اینكه فرزندانمان به شیراز مهاجرت نكنند و در روستای خودمان زندگی را ادامه دهند تعدادی گوسفند خریداری و شروع به پرورش آنها كرد كه متاسفانه 150 عدد از این گوسفندها به بیماری تب برفكی دچار و تلف شدند و این سرآغاز مشكلات خانواده ما بود.
او گفت: از مسئولان تقاضا دارم در خصوص زندانیان مالی و جرائم غیرعمدی كه توانایی پرداخت بدهی خود را ندارند، به ازای هر مدتی كه در زندان به سر می برند حداقل از مبلغ بدهی آنها كسر كنند.

** قصه دلتنگی خانواده زندانیان پایان ندارد
درد دل و دشواری های زندگی این خانواده ها به اندازه ای زیاد است كه بعد از اتمام جشن نسیم مهر؛ همسران و دختران و خانواده زندانی ها، دادستان و مسئولان انجمن حمایت از زندانیان شیراز را رها نكردند و حتی فرصت قدم برداشتن را نیز به آنها ندادند.
یكی از اینكه همسرش به دلیل عدم پرداخت مبلغی حدود سه میلیون تومان در زندان به سر می برد و دیگری از اینكه به زندانی اش مرخصی داده نمی شود كه چند روزی را در كنار خانواده سپری كند سخن می گوید.
تامین نشدن مخارج زندگی و ناتوانی در پیدا كردن شغل برای تامین مخارج زندگی و پیدا كردن خیری نیك اندیش برای آزادی زندانی شان از جمله مواردی است كه خانواده زندانیان مدام بازگو می كنند.
دادستان دادگاه عمومی و انقلاب شیراز با گشاده رویی و حوصله به صحبت های خانواده زندانی ها گوش می دهد و به برخی قول پیگیری و به بعضی دیگر نیز می گوید كه كاری از دستش برای حل مشكل آنها بر نمی آید.
انگار همین كه خانواده زندانی ها گوشی برای شنیدن صحبت هایشان پیدا كرده اند كافی است و آنها را آرام می كند.
برخی از خانواده زندانیان از برخورد برخی مسئولان و كارمندان قضایی با آنها، به خصوص فردی خاص در یكی از شعبه های دادگاه گلایه دارند كه دادستان قول پیگیری این موضوع را به آنها می دهد.

** زندانی با بدهی زیر پنج میلیون تومان در زندان های فارس نداریم
محمود قربانی دادستان عمومی و انقلاب شیراز به خبرنگار ایرنا گفت: ما هیچ زندانی در استان فارس كه به دلیل بدهی كمتر از پنج میلیون در زندان مانده باشد نداریم مگر اینكه مشكلی جز بدهی مالی برای او وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینكه كمیته امداد امام خمینی (ره) و خیرین بسیاری در استان وجود دارند كه تمایل به آزادی زندانیانی با بدهی زیر پنج میلیون تومان دارند افزود: زندانیانی با بدهی 10 میلیون تومان نیز با پرداخت وام به آنها آزاد خواهند شد.

** وضعیت نامناسب اقتصادی افراد موجهی را روانه زندان كرده است
قربانی اظهار كرد: با اوضاع اقتصادی موجود، روز به روز به جمعیت زندانی های استان افزوده و حتی متاسفانه افراد موجهی نیز روانه زندان ها می شوند.
او ادامه داد: اكنون یك هزار و 200 خانواده زندانی تحت حمایت انجمن هستند و ماهانه از 100 تا 300 هزار تومان مستمری دریافت می كنند.
قربانی گفت: ماهانه حدود 200 میلیون تومان از سوی انجمن حمایت از زندانیان شیراز به خانواده زندانی ها پرداخت می شود و در جشن نسیم مهر حدود 600 میلیون تومان با هدف حمایت از خانواده زندانیان جمع آوری شد.

** فراخوان خیرین برای آزادی 1200 زندانی جرایم غیرعمد فارس
مدیركل زندان های استان فارس از خیرین و نیك اندیشان این استان دعوت كرد با كمك های خود زمینه ساز آزادی یك هزار و 200 زندانی جرایم غیرعمد و بازگشت آنها به كانون گرم خانواده شوند.
سید حشمت الله حیات الغیب در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این افراد به خاطر ناتوانی از پرداخت غرامت در جرایم غیرعمد مانند تصادف، مهریه، نفقه و... هم اینك در زندان به سر می برند و برای آزادی آنها به افزون بر 300 میلیارد تومان منابع مالی نیاز است.
وی ادامه داد: در سال 96 حدود 750 زندانی جرایم غیر عمد در استان فارس آزاد شدند كه امیدوارم در سال جدید نیز به همت نیكوكاران و نیك اندیشان این خطه تعداد بیشتری از زندانیان استان از بند رها شوند.
مدیركل زندان های استان فارس گفت: امیدوارم در جشن گلریزان امسال زندانیان جرایم غیرعمد كه دهم خردادماه در پارك عفیف آباد شیراز برگزار می شود به همت خیرین زمینه آزادی بخش قابل توجهی از زندانیان استان فارس فراهم شود.
وی اظهار كرد: با زندانی شدن هر فرد چندین خانواده درگیر مسائل و مشكلات ناشی از آن می شوند و حتی احتمال بزهكار شدن فرزندان زندانیان نیز وجود دارد به همین دلیل امیدواریم تا با كمك های خیرین زمینه آزادی زندانی های بیشتری بویژه افرادی كه به دلیل جرایم غیرعمد در حبس به سر می برند فراهم شود.
وی اظهار كرد: متاسفانه با زندانی شدن یكی از اعضای خانواده به اشتباه برچسب زندانی به دیگر افراد خانواده نیز زده می شود كه این امر مشكلات زیادی را برای خانواده زندانی ها ایجاد كرده و بر حجم مشكلات آنها افزوده است.
ستاد دیه كشور در سال 1369 با هدف ایجاد زمینه آزادی زندانیان تاسیس شد و این ستاد در استان فارس نیز از سال 1381 فعالیت خود را آغاز كرد.

** پاسخگو نبودن مسئولان ستاد دیه فارس
خبرنگار ایرنا در هفته های گذشته برای انعكاس اقدامات ستاد دیه استان فارس بارها با روابط عمومی این نهاد ارتباط برقرار و خواستار اطلاع رسانی در این زمینه شد كه تا لحظه نوشتن گزارش این ارگان هیچ همكاری انجام نداد.
9873 /1876
گزارش از محمد امین افشارپور