به گزارش ایرنا، اختلافات قطر با عربستان سعودی و امارات خیلی از اسرار پشت پرده های تروریسم را در عراق وسوریه افشا كرده، برخی رسانه های قطر 'از خنجر به عنوان سرمایه داری یاد می كنند كه اندیشه رهبری عرب های سنی عراق را در سر می پروراند.'
** بازگشت خنجر به عراق پس از 15 سال یك شگفتی انتخاباتی
این شخصیت سیاسی عراق، چهارشنبه شب در صفحه شخصی اش در توییتر اعلام كرد كه 'به بغداد آمده است تا شروع مرحله جدیدی را سازندگی و توسعه در عراق اعلام كند.'
او كه تا همین چندی قبل به اتهام حمایت از تروریسم، تحت پیگرد دستگاه قضایی عراق بود، براساس گزارش هایی، اتهامات مربوطه به دلایل نامعلومی از وی ساقط شد و به موجب آن توانست خود را برای چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق در 22 اردیبهشت ماه گذشته، نامزد كند.
'ظافر العانی' عضو فهرست انتخاباتی خمیس خنجر موسوم به 'القرار' در ایام تبلیغات انتخاباتی، همین چند هفته قبل گفت كه فهرست انتخابی القرار می خواهد، خمیس خنجر را به عنوان رییس جمهوری آینده عراق معرفی كنند.
او برای اولین بار فاش كرد كه القرار درصدد تغییر در رویه توزیع پست های مهم حكومتی است و به جای اینكه ریاست پارلمان سهم عرب های سنی و ریاست جمهوری سهم كردها باشد، می خواهد ریاست جمهوری، سهم عرب های سنی شود.
خمیس خنجر در كوران جنگ با گروه تروریستی و در ایامی كه داعش در پشت درهای بغداد بود، آشكارا و به كرات از این گروه تروریستی حمایت كرد و بعدها در شبكه های خبری بین المللی و عربی منطقه به صراحت اعتراف كرد كه از داعش حمایت كرده است.
خنجر همچنین فاش ساخت كه داعش یك طرح بین المللی – منطقه ای برای براندازی دولت شیعی در عراق بوده و او با حمایت برخی از كشورهای عربی و آمریكا از گروه تروریستی داعش حمایت كرده و همه مایحتاج عناصر جنگجوی داعش را برای آنها فراهم كرده است.
مردی از 'داعش های سیاسی' كه تا دیروز حامی داعش بوده اكنون به دنبال پست ریاست جمهوری این كشور است، این شاه بیت انتقاد برخی كارشناسان عراقی از چیزی است كه از آن به عنوان تناقضات در روند سیاسی عراق یاد می كنند.
این درحالیست كه پاره ای دیگر از كارشناسان معتقدند كه عراق برای خروج از بحران عمیق سیاسی و مشكلات امنیتی، چاره ای جزء تن دادن به یك آشتی ملی واقعی ندارد كه بر مبنای آن تمامی نیروهای اپوزیسیون، در عراق اجازه فعالیت سیاسی درچارچوب قانون داشته باشند.
به باور آنها، خمیس خنجر هم به عنوان یك شهروند عراقی از این قاعده مستثنا نیست هرچند در برهه شرایط غبارآلود یورش داعش به عراق، خنجر نیز مانند بسیاری از سیاسیون، دچار اشتباه در قرائت سیاسی خود از اوضاع عراق شده بود.
روی همین اصل گزارش ها حاكیست كه در بدو ورود خمیس خنجر یكی از رهبران سیاسی معروف شیعه از او استقبال كرده و برای او ضیافت افطار ترتیب داده است تا به این وسیله شروع مرحله جدیدی از تاریخ عراق اعلام شده باشد.
رسانه و شبكه هایی كه این گزارش را منتشر كرده اند، نام این رهبر سیاسی عراقی را فاش نكرده اند.
در همین راستا مقتدا صدر رهبر جریان صدر و حامی فهرست انتخاباتی 'سائرون' كه بیشترین رای را در انتخابات اخیر پارلمانی به دست آورده است، در توییتی و بطور غیر مستقیم یكی از فهرست های مورد نظر سائرون جهت تشكیل ائتلاف بزرگ پارلمانی را، فهرست انتخابی خمیس خنجر (القرار) نامیده است.
خمیس خنجر نیز به همان شیوه نگارشی مقتدا صدر، بلافاصله در توییتی از این ائتلاف سیاسی استقبال كرده است هر چند در جمله بندی توییت مقتدا صدر و جریان های سیاسی كه او برای ائتلاف جدید مدنظر خود بیان كرده بود، تغییراتی داده و برخی ها را حذف و جریانات دیگر سیاسی را به آن اضافه كرده بود.
به هر روی بازگشت خنجر به عراق بعنوان یكی از شگفتی های انتخابات اخیر پارلمانی در این كشور تلقی شده است.
** شناسنامه سیاسی خنجر
خنجر مردی كه این روزها در صحنه سیاسی عراق مطرح است در واقع از انتخابات 2010 كه فهرست انتخاباتی 'ایاد علاوی' معاون رییس جمهوری، مطرح شد، نام او به عنوان پدرخوانده آن ائتلاف انتخاباتی و حامی مالی آن مطرح شد.
در آن زمان خنجر در امارات متحده عربی به سر می برد و طی چند دیدار بین او و علاوی، خنجر تامین مالی تبلیغات فهرست انتخابی الوطنیه را پذیرفت و در آن انتخابات ایاد علاوی از حیث آراء، بیشترین رای را كسب كرد اما جریان سیاسی شیعه در آن زمان، با تشكیل ائتلاف بزرگ پارلمانی توانستند، بدون حضور علاوی و ائتلاف وی دولت را تشكیل دهند.
از آن زمان نام خنجر به طور مرتب در صحنه سیاسی عراق مطرح شده و همواره نام او به عنوان متحد محور سعودی ها مطرح بوده است.
درباره تاریخچه این چهره سیاسی اهل سنت، حرف و حدیث های مختلفی وجود دارد و گفته می شود كه از افراد دایره نزدیك به 'عدی' پسر صدام حسین بوده است.
در جریان تحریم های 13 ساله اقتصادی گسترده بر عراق در دهه 90 قرن گذشته، او توانست از فرصت استفاده كند و از قاچاق سیگار كه با همكاری عدی انجام می داد، مبالغ هنگفتی را جمع آوری كند.
او بعد از جمع آوری این مبالغ با عدی دچار اختلاف شد و از بیم انتقام گیری مرگبار پسر صدام، ترجیح داد كه در امارات زندگی كرده و برای همیشه عراق را ترك كند.
همواره از خمیس خنجر به عنوان سرمایه دار و چهره مرموز سیاسی عراقی یاد می شود كه با رهبران عربی در عربستان سعودی، امارات و اردن و حتی تركیه ارتباطات نزدیكی دارد.
** فرار خنجر از شكست انتخاباتی؟
گرچه در این دوره از انتخابات پارلمانی خنجر خود را به عنوان نامزد فهرست القرار در بغداد مطرح كرده بود اما در روزهای اندك باقی مانده به شروع رای گیری از صحنه رقابت انتخاباتی به دلایل نامعلومی انصراف داد.
خمیس خنجر در عین حال گفت كه به رغم انصراف از انتخابات اما همچنان حامی القرار است و طرفدارانش را به رای دادن به نفع القرار تشویق می كند كه در نهایت نیز فهرست القرار توانست 14 كرسی از مجموع 329 كرسی پارلمان عراق به دست بیاورد.
اعتقاد بر این است كه خنجر از بیم اینكه نتواند آراء لازم را در بغداد، بیاورد از گردونه رقابت ها انصراف داد و از سرنوشتی كه برای 'سلیم الجبوری' رییس پارلمان عراق (از اهل سنت عراق) رخ داد، نگران بود، كه مبادا همان سرنوشت نیز در انتظار او باشد و اعتماد مردمی را نتواند به دست بیاورد.
خنجر از اهالی فلوجه در استان الانبار در 60 كیلومتری غرب بغداد است اما از بازدید فلوجه و اردوگاه های آوارگان، از بیم خشم آوارگان كه او را عامل ورود داعش به عراق می دانند، همواره طفره رفته و فقط اخیرا در تركیه در یكی از اردوگاه های اوارگان حضور یافته و تعدادی هدیه به آوارگان داده است.
** پروژه عربی عراق
خنجر متولد 1965 است و می گوید دارای فوق لیسانس علوم سیاسی است و در حال حاضر ریاست یك تشكل سیاسی را بر عهده دارد كه بر آن نام معنادار 'پروژه عربی عراق' نهاده است.
این چهره سیاسی معتقد است كه عراق از هویت عربی خود فاصله گرفته و باید دوباره به این هویت بازگردد و برای همین نام جریان سیاسی خود را پروژه عربی عراق نهاده و به نظر می رسد تلاش برای تصدی پست ریاست جمهوری عراق نیز در همین راستا است.
خنجر به طور مرتب به كردستان عراق به ویژه اربیل رفت و آمد دارد و تقریبا یك پای ثابت همه كنفرانس های منطقه ای بوده كه در طول 4 سال گذشته در امان، دوحه، ریاض، استانبول و اربیل درباره آنچه آینده عرب های سنی عراق نامیده شده و با حمایت كشورهای عربی و تركیه برگزار شده است.
گرچه این چهره سیاسی مدعی است كه می خواهد مرحله جدیدی را از روند سیاسی در عراق آغاز كند و برخی نیز از رویكرد اعلامی جدید او استقبال كرده اند اما برخی دیگر از كارشناسان نیز همچنان نسبت به اظهارات او به دیده شك و تردید نگاه می كنند و او را بیشتر مجری طرح هایی می دانند كه سعودی ها به او دیكته می كنند.
برخی نیز می گویند او این بار با حمایت تركیه به عراق بازگشته تا پست ریاست جمهوری را از آن خود كند.
این پست در طول 15 سال گذشته پس از سقوط دیكتاتور عراق بر اساس یك توافق سیاسی میان سه طیف اصلی این كشور یعنی شیعه، اهل سنت و كردها، پست ریاست جمهوری در انحصار كردهای عراق و بطور خاص اتحادیه میهنی كردستان عراق بوده است، پست ریاست پارلمان در انحصار اهل سنت و پست نخست وزیری در انحصار شیعه بوده است.
برخی رهبران كرد عراقی در هفته های اخیر نسبت به زمزمه های انتقال پست ریاست جمهوری به سایر طیف های عراقی واكنش نشان داده و تاكید كرده اند،پست ریاست جمهوری همواره در انحصار كردهای عراق باقی خواهد ماند.
بر همین اساس، برخی ناظران عراقی حضور خنجر در بغداد و دیدارهای او با برخی چهره های سیاسی را حامل تنش های جدید و حاوی پیام های نگران كننده ای می دانند كه شاید دست های سعودی ها در آن دخیل باشد.
ضرورت آنچه بازگشت عراق به دامن جهان عرب خوانده می شود یكی از محورهای اصلی اظهارات مقامات سعودی و متحدین منطقه ای ریاض درباره اوضاع عراق و در سالهای اخیر بشمار می رود.
تحولات هفته های آینده و ادامه مذاكرات فشرده و پر تعداد برای تشكیل ائتلاف بزرگ انتخاباتی و به تبع آن تشكیل دولت جدید در عراق و تعیین تكلیف مناصب مهم حكومتی هم تكلیف پست هر چند تا حد زیادی تشریفاتی اما در عین حال نمادین ریاست جمهوری عراق را مشخص خواهد كرد و هم دست كم در این بخش نشان خواهد داد ادامه روند سیاسی عراق پس از انتخابات پارلمانی 22 اردیبهشت، كدام سمت و سو را شاهد خواهد بود.
در چهارمین دوره انتخابات پارلمانی عراق كه در 22 اریبهشت ماه گذشته برگزار شد، فهرست های انتخاباتی 'سائرون' (مقتدا صدر) با 54 كرسی، الفتح (هادی العامری) با 47 كرسی، النصر (حیدر العبادی) با 42 كرسی در رتبه اول تا سوم قرار گرفته اند.
با توجه به این كه هیچ ائتلاف انتخاباتی نتوانست اكثریت لازم (نصف بعلاوه یك از 329 كرسی پارلمان) را برای تشكیل مستقل دولت بدست بیاورد، ائتلاف های پیروز در انتخابات بدنبال تشكیل یك ائتلاف بزرگ پارلمانی به این منظور هستند.
درهمین چارچوب این روزها دیدارها و تماس های تلفنی پر تعداد و فشرده ای میان رهبران مختلف سیاسی عراق در خصوص تحولات جاری كشور، نحوه برگزاری انتخابات، نتایج انتخابات و نیز ویژگی های دولت آینده در جریان است.
خاورم *353*380*
تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۶
بغداد– ایرنا – 'مردی كه از طریق داعش نتوانست بغداد را فتح كند، اینك از طریق سیاست می خواهد به بغداد برگردد' این توییتی است كه درباره بازگشت 'خمیس خنجر' سیاستمدار عراقی معروف به داشتن گرایش های بعثی و همپیمانی با عربستان سعودی، در بغداد در فضای مجازی دست به دست می شود.