تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۷

تهران - ایرنا - اروپا و 1+4 از 18 اردیبهشت كه رئیس جمهوری آمریكا با نقض مقررات بین المللی و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل از برجام خارج شد، در پی راهكارهای ادامه اجرای توافق هسته ای بدون واشنگتن هستند كه در مذاكرات جمعه (دیروز) كمیسیون مشترك در وین نیز بر آن تاكید شد.

به گزارش ایرنا، طی دو روزگذشته موضوعات مختلفی در ارتباط بابرجام وایران درسطح بین المللی روی داد كه برگزاری نشست كمیسیون مشترك برجام بادرخواست ایران دروین،دیدار روسای جمهوری فرانسه وروسیه درسن پترزبورگ و تاكید آنان بر ادامه توافق هسته ای با ایران،سفر صدراعظم آلمان به چین و تاكید دو كشور بر حفظ برجام و همچنین سلب اختیار اعلام جنگ علیه ایران از سوی كنگره آمریكا از جمله مهمترین این رویدادها بودند.

** خواسته های تهران و تاكید اروپا بر ماندگاری برجام:
ایران خواسته هاوتاكیدهای خود را برای تعیین راهكارهای اجرای توافق هسته ای به ویژه دیدگاههای ابلاغی مقام معظم رهبری جهت ارائه تضمین معتبر در زمینه برجام از سوی اروپا را طی روزهای گذشته اعلام كرده است و مذاكرات هیات ایرانی به ریاست سیدعباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران و هلگا اشمید دبیركل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا با حضور پنج كشور چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و آلمان در پایتخت اتریش برگزار شد.
اشمید در پایان نشست كمیسیون مشترك برجام با صدور بیانیه ای اعلام كرد: اعضای برجام بر تعهد خود به اجرای مستمر، كامل و موثر توافق هسته ای همراه با حسن نیت و در فضایی سازنده تاكید كردند.
عراقچی هم روز جمعه پس از پایان نشست این كمیسیون با اشاره به تعهد كشورهای اروپایی به تامین خواسته ایران اظهار كرد كه برای حفظ برجام اطمینان بیشتری حاصل شده است.
وی در گفت وگو با خبرنگاران افزود كه نشست فوق العاده كمیسیون مشترك به درخواست ایران برای بررسی خروج واشنگتن از توافق هسته ای، پیامدهای این اقدام و اینكه آیا دیگر اعضای برجام قادرند برجام را بدون آمریكا حفظ و منافع جمهوری اسلامی را برپایه این پیمان تامین كنند، برگزار شد.
رئیس هیات ایرانی ادامه داد: فكر می كنم در مجموع جلسه خوبی بود از این جهت كه تمامی اعضای باقی مانده در برجام موضع كاملا متحد خود را در خصوص ادامه تعهداتشان در برجام اعلام داشتند، آنان همچنین از خروج آمریكا ابراز تاسف و اعلام كردند كه تامین خواسته های ایران در برجام و عادی سازی همكاری های اقتصادی با جمهوری اسلامی برای بقای توافق یك امر كاملا ضرور است.
تارنمای اطلاع رسانی شورای اروپا نیز اعلام كرده است كه موضوع حمایت از برجام در دستور كار گردهمایی وزیران خارجه اتحادیه اروپایی است كه سه روز دیگر برگزار خواهد شد.
دربیانیه‌ای كه وزارت امورخارجه فرانسه درهمین رابطه منتشر كرده، آمده است: اتحادیه اروپا مصمم به حفاظت از منافع شركت‌ها و سرمایه‌گذارانی است كه تحت تاثیر تحریم‌های فرامرزی آمریكا قرار خواهند گرفت.

** رئیسان جمهوری فرانسه و روسیه: آمریكا مشكل ساز برجام/ توافق باید بماند
از سوی دیگر، رئیس جمهوری فرانسه با تاكید بر لزوم اجرای موافقتنامه های بین المللی، اظهار كرد: می خواهم كه به یكدیگر احترام بگذاریم و به هیچ وجه در امور داخلی كشورهای هم مداخله نكنیم.
وی كه در سن پترزبورگ روسیه حضور دارد، دیروز تاكید كرد: اگر موافقتنامه ای را امضا می كنیم صرف نظر از اینكه چه كشوری از آن خارج می شود، باید در آن بمانیم. آنچه كه امضا شده است باید اجرا شود. به حق حاكمیت فرانسه و انتخابی كه در امضای توافق هسته ای با ایران كردیم پایبندیم. این انتخاب ما بود.
مكرون همچنین با انتقاد از تصمیمات یكجانبه آمریكا و زیرسئوال بردن برجام توسط ترامپ، گفت:در واقع نمی دانیم چه كاركنیم، با كشوری مواجهیم كه هر چهار سال با روی كار آمدن دولتی جدید، خواستار توافقات جدید می شود و برای رفع این مشكل به نظر می رسد باید مدت زمان ریاست جمهوری در آمریكا به 10 سال افزایش یابد تا مشكل دیگران درخصوص تعهدات بین المللی با آمریكا كاهش یابد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز همسو با دیدگاه جهانی برای حفظ توافق هسته ای ضمن انتقاد از تصمیم ضدبرجامی ترامپ تاكید كرد كه اینگونه اقدامات یكجانبه رئیس جمهوری آمریكا در باره توافق هسته ای با ایران سازنده نیست.
پوتین در سن پترزبورگ روسیه با تاكید به اینكه برجام در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تایید شده و سند چندجانبه بین المللی است، اظهار كرد: در شرایطی كه همه طرف ها باید به صراحت گفت وگو كنند و راهكاری برای حل مساله توافق هسته ای با ایران بیابند ، اقدامات یكجانبه در این عرصه غیرسازنده است.
وی همانند همتای فرانسوی خود خاطرنشان كرد: در آمریكا هر چهار سال یك بار رئیس جمهور انتخاب می شود، اگر هر چهار سال یك سند بین المللی توسط این كشور مورد بازبینی قرار گیرد، چه نتیجه ای خواهد داشت؟ البته باعث بروز تنش خواهد شد، اما برعكس اگر درباره آنچه توافق كردیم عمل كنیم به تفاهم دست می یابیم.
رئیس جمهوری روسیه در بخش دیگری از سخنان خود نیز با بیان اینكه در صورت لغو برجام همه طرف ها زیان می بینند، تاكید كرد: اگر می خواهیم برجام را حفظ كنیم باید درهای مذاكره را باز بگذاریم و فكر می كنم هنوز فرصت از دست نرفته است.
پوتین سپس به دیدار اخیر خود با مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره كرد و گفت: یوكیا آمانو تایید كرد كه ایران به تمام تعهدات خود عمل كرده است.

** مهار جنگی ترامپ توسط كنگره:
پیامد اقدام غیرقانونی ترامپ در خروج از برجام و افزایش اقدام های ضدایرانی واشنگتن، مجلس نمایندگان آمریكا اصلاحیه ای تصویب كرد كه اختیار اعلام جنگ علیه ایران را از كاخ سفید گرفته و در اختیار كنگره قرار می دهد.
به گزارش روز جمعه رسانه های آمریكایی، این تصمیم در جلسه تصویب قانون اختیارات دفاع ملی آمریكا در مجلس نمایندگان این كشور گرفته شده است.
كیت الیسون عضو دمكرات مجلس نمایندگان آمریكا كه توانست پیشنهاد خود را به اتفاق آرا از تصویب بگذراند، در پیامی توئیتری نوشت: تصویب این اصلاحیه فراحزبی مخالفتی قدرتمند و به موقع با خروج دولت ترامپ از توافق (هسته ای) ایران و ادبیات خصمانه فزاینده او است.
وی افزود: پیام روشن این اصلاحیه این است كه مردم آمریكا و اعضای كنگره خواستار جنگ با ایران نیستند. امروز كنگره اختیار استفاده از نیروی دفاعی را بازپس گرفت.
باربارا لی دیگر عضو دمكرات مجلس نمایندگان آمریكا كه از این اصلاحیه حمایت كرده بود، گفت: چند هفته پس از خروج ننگین رئیس جمهوری ترامپ از توافق ایران، تضمین تداوم دیپلماسی با ایران و با منطقه از همیشه مهم تر است.

** تاكید آلمان و چین بر حفظ برجام
آنگلا مركل' صدراعظم آلمان روز گذشته در دیدار با ' لی كه چیانگ' نخست وزیر چین اعلام كرد برلین و پكن از توافق هسته‌ای ایران به شكل فعلی آن و بدون حضور آمریكا حمایت می كنند.
او افزود: اگرچه ممكن است تحریم‌ها علیه تهران منجر به خروج برخی شركت‌های اروپایی از ایران شوند اما آلمان به برجام پایبند خواهد ماند.
ازسوی دیگر 'شی جین پینگ' رییس جمهوری خلق چین نیز در دیدار با 'مركل' موضعی مشابه را اتخاذ كرد و طرفین گفتند كه معتقدند «جایگزین برجام توافق دیگری نخواهد بود».
اروپام 1516**1590