به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، مردم ایران در مقابل فشار، با انعطاف ناپذیری و سرسختی واكنش نشان میدهند. سیاست های ضد ایرانی آمریكا همواره نتیجه معكوسی به دنبال داشته است.
رسانه های عربی در روزهای گذشته اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند كه این گزارش به آن ها می پردازد.
** شكست آمریكا در كارزار ضد ایرانی
خبرگزاری رسمی سوریه «سانا»، صفحه عربی خبرگزاری «اسپوتینك» روسیه و روزنامه های الكترونیكی «رای الیوم» لندن و عربی 21 مصر، با اشاره به نتیجه بخش نبودن سیاست های آمریكا در برابر ایران، شكست این كشور را در كارزار ضد ایرانی در كانون توجه قرار دادند.
این خبرگزاری به نقل از رهبر انقلاب اسلامی آورده است : حضرت آیت الله خامنه ای تاكید كردند كه شكست آمریكا در رویارویی با ایران قطعی است. راهبرد آمریكا در عقب نشینی از توافق هسته ای و ادامه سیاست تهدید و تحریم موضوع تازه ای نیست. ایشان با بیان اینكه سرنوشت ترامپ بهتر از دیگر روسای جمهوری آمریكا نیست به شكست توطئه های آمریكا علیه ایران طی 40 گذشته اشاره كردند.
روزنامه رای الیوم در گزارشی به قلم «هشام أحمد فرارجه» نوشت: باور به این موضوع كه تحریم های اقتصادی آشوب هایی را در داخل ایران به دنبال خواهد داشت و نظام ایران را آزار خواهد داد و سبب می شود این كشور در منطقه قدرت خود را از دست دهد، توهمی بیش نیست. این فرضیه درباره ایران با شكست روبرو خواهد شد همانطوری كه پیش از این در سوریه، عراق، كوبا و ونزوئلا شكست خورده است.
در ادامه آمده است: نتیجه جنگ اقتصادی علیه ایران برخلاف توهم ترامپ و دولت او است. هر قدر كه ترامپ با نظامی گری و بلندپروازی تلاش كند خود را به عنوان بزرگترین رئیس جمهوری تاریخ آمریكا معرفی كند اما این رویكرد جامعه مدنی و سیاسی ایران را وادار می كند كه با آمریكا سخت برخورد كنند و شاید مبالغه نباشد كه بگویم این سیاست آمریكا سبب می شود نظام ایران در برنامه هسته ای خود پیشرفت بالایی به دست آورد. پیش بینی می شود در نتیجه این سیاست های آمریكا، ایران نفوذ و امكانات منطقه ای خود را بیش از گذشت تقویت سازد.
«وضاح عبدربه» سردبیر روزنامه «الوطن» سوریه به خبرگزاری اسپوتینك گفت: ایران اكنون در مقایسه با دوران پیش از جنگ عراق و سوریه 10 برابر قدرتمند شده است و همه تلاش های آمریكا، رژیم اسرائیل و كشورهای عربی برای برهم زدن ثبات این كشور از طریق تحریم های اقتصادی و حمله به محور مقاومت با شكست روبرو شده است.
با نگاهی گذرا به نقشه جهان به طور آشكار دیده می شود سیاست تك قطبی دفن شده است و بسیاری از كشورهای قدرتمند جهان پس از عقب نشینی آمریكا از توافق هسته ای با آمریكا مخالفت كردند و تلاش گسترده ای برای كنترل آمریكا صورت می گیرد. در صورتی كه كشورهای اروپایی در موضع گیری های خود درباره توافق هسته ای جدی باشند عقب نشینی كاخ سفید به سود ایران تمام خواهد شد.
به نوشته روزنامه العربی 21، عقب نشینی آمریكا از توافق هسته ای میان آمریكا و همپیمانان آن در اروپا خلاء و شكافی را به وجود آورده است. به طوری كه دیگر آمریكا نمی تواند ائتلاف یكپارچه ای را علیه ایران تشكیل دهد. مخالفت كشورهای اروپایی با تحریم های جدید آمریكا علیه ایران سبب شكاف و تنش بیشتر میان این كشورها با آمریكا خواهد شد.
سیاست پراگماتیسم آمریكا درك می كند كه ایران می تواند مشكلات بسیاری را برای آمریكا در منطقه به بار آورد و هزینه رویارویی با ایران بسیار بالا است. آمریكا در سوریه و عراق قدرت واقعی ندارد كه به نفوذ ایران پایان دهد. به طوری كه «نیكولاس هراس» كارشناش مركز امنیت جدید آمریكا گفت: برای رویارویی با ایران و كاهش نفوذ آن شاید كاخ سفید ناچار به ورود به تنشی است كه اقتصاد جهانی را ویران می سازد ، مسئله ای كه افكار عمومی و همپیمان این كشور آمادگی ندارند.
** زیان های عقب نشینی ترامپ از توافق هسته ای
تارنماهای «العهد» لبنان، «اهل مصر» و نشریه «السیاسه الدولیه» و روزنامه «الاهرام» مصر پیامدهای ناگوار تصمیم ترامپ در عقب نشینی از توافق هسته ای برای آمریكا را بررسی كردند.
به نوشته تارنمای العهد، عهد شكنی آمریكا درباره توافق هسته ای موضوع شگفت آوری نبود. بلكه باقی ماندن ایران در توافق هسته ای عجیب بود. ایران با صبر در برابر آمریكا ایستاد و با دیپلماسی هوشمندانه در برابر آمریكا برخورد و در این توافق بین المللی به قوانین بین الملل تكیه كرد. زیرا توافق هسته ای توافقی دوجانبه میان ایران و آمریكا نبود كه با عقب نشینی ایالات متحده از آن به پایان رسد. بلكه آن یك توافق بین المللی بود كه افزون بر ایران، كشورهای گروه 1+5 نیز آن را امضا كرده بودند.
در ادامه آمده است: ایرانی ها از كشورهای اروپایی خواستند كه برای باقی ماندن در این توافق ضمانت هایی را بدهند. این درخواست ایران توهم نیست بلكه یك خواست واقعی و امكان پذیر است. در این صورت ایران و كشورهای اروپایی می توانند تعامل اقتصادی داشته باشند و با استفاده از یورو در معاملات خود به طور عملی به نقش دلار آمریكا در معاملات خود پایان دهد.
كشورهای اروپایی با این اقدام می توانند از زیر سلطه آمریكا در زمینه های مختلف خارج شوند. این موضوع آغاز تاسیس نظام جهانی، اقتصادی و سیاسی جدیدی است كه به یكجانبه گری، یكه تازی آمریكا و تك قطبی بودن جهان پایان می دهد و نظام جهانی جدیدی آغاز می شود كه مشت آهنین روسیه در مناطق نفوذ آن خودنمایی و چین هم با پیشرفت اقتصادی خود مشعل اقتصادی را با خود حمل خواهد كرد.
به نوشته تارنمای اهل مصر، با وجود اینكه عربستان و امارات به طور آشكار از تصمیم ترامپ در عقب نشینی از توافق هسته ای استقبال كرده اما مسوولان این كشور به طور پنهانی نگرانی خود را از این موضوع اعلام كردند. این مسوولان به نبود راهبرد آشكار نزد آمریكا اشاره كرده اند.
تحلیلگران معتقدند سردمداران عربستان و امارات با خانواده ترامپ روابط شخصی برقرار كرده اند اما آنان به تازگی به این نتیجه می رسند كه روابط آنان با ترامپ نتایج معكوسی به دنبال خواهد داشت.
«مصطفی العانی» مدیر مركز پژوهش های امنیتی در مركز پژوهش های الخلیج عربستان گفت: ترامپ می رود و كسی دیگری خواهد آمد. او ما را با آشوب هایی در منطقه رها خواهد كرد.
نشریه السیاسه الدولیه در گزارشی به قلم «عمرو عبد العاطی» نوشت: تصمیم آمریكا در عقب نشینی از توافق هسته ای پیامدهای ناگواری در سطح روابط نهادهای تصمیم گیری آمریكا و جایگاه این كشور در جهان و روابط آن با كشورهای اروپایی به دنبال دارد.
این تصمیم تنش ها را در داخل دولت آمریكا افزایش می دهد. این موضوع اختلاف ترامپ و مایك پمپئو و جان بولتون با جیمز ماتیس، جوزف دانفورد رئیس هیات ستاد مشترك و بسیاری دیگر از مسوولان وزارت خارجه و اعضای حزب جمهوری خواه و دموكرات در مجلس نمایندگان و سنا را افزایش خواهد داد.
مخالفان تصمیم ترامپ معتقدند این تصمیم پس از تنش در روابط آمریكا و همپیمانان اروپایی آن، سبب منزوی شدن واشنگتن خواهد شد ، نقش آمریكا در تاثیرگذاری در برنامه هسته ای ایران را از بین خواهد برد و جایگاه ایران را تقویت خواهد ساخت.
عقب نشینی آمریكا اعتبار و نفوذ این كشور را در میان همپیمانان و دشمنان آن از بین خواهد برد و آنها به آمریكا به عنوان طرفی نگاه می كنند كه به تعهدات خود پایبند نخواهد بود. این موضوع سبب می شود همپیمانان سنتی آمریكا در روابط خود با كاخ سفید بازنگری كنند و با رقبای این كشور در عرصه بین المللی وارد ائتلاف شده تا منافع و امنیت خود را حفظ كنند.
همچنین تصمیم آمریكا در عقب نشینی از توافق هسته ای و تحریم بخش های نفتی و شركت های نفتی كه با ایران همكاری می كنند سبب افزایش بهای انرژی در بازارهای جهانی می شود. این در شرایطی است كه شركت های آمریكایی در تولید نفت صخره ای با چالش های بسیاری روبرو هستند و مصرف كننده آمریكایی مجبور است این هزینه را پرداخت كند.
روزنامه الاهرام نوشت: هدف ترامپ از خروج از توافق هسته ای ایران تشكیل ائتلاف بین المللی برای محاصره اقتصادی و سیاسی ایران و تحمیل شرط های سخت برای جلوگیری از گسترش برنامه موشكی ایران و پایان دادن به نفوذ ایران در منطقه بود. اما این موضوع نتیجه معكوسی به همراه دارد.
تنها آمریكا راه تحریم ایران را در پیش گرفته است. این كشور هم دارای روابط اقتصادی با ارزشی با ایران نیست. بدون همكاری بین المللی آمریكا نخواهد توانست ایران را به طور موثر تحریم كند.
چین اعلام كرده است روابط اقتصادی خود با ایران را تحیكم خواهد بخشید. با مخالفت كشورهای اروپایی با اراده آمریكا چهره ایالات متحده مخدوش شد و این كشور به دلیل سیاست های ترامپ در تنش آفرینی و تهدید به تحریم ها شكوه و عظمت خود را از دست داد. بلكه كره شمالی كه موافقت خود را با مذاكره درباره برنامه هسته ای خود را عنوان داشته بود ، اعلام كرد زیر فشارها وارد مذاكره نخواهد شد. این كشور در نیت های آمریكا تردید كرد.
طرح این اظهارات در شرایطی است كه ترامپ معتقد بود با خلع سلاح هسته ای كره شمالی در آستانه پیروزی تاریخی قرار خواهد گرفت اما به دلیل بی اعتمادی به آمریكا و پایبند نبودن به توافق ها با شكست روبرو خواهد شد.
پژوهشم **9278** 1601**
تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۴۹
تهران- ایرنا- «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریكا با خروج از توافق هسته ای و تنش آفرینی علیه ایران بر این تصور است كه از طریق اعمال فشار، ایران را تسلیم خواسته های خود خواهد كرد.