به گزارش روز شنبه ایرنا،به نقل از تارنمای the time of india سال گذشته دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا قانونی به نام 'مبارزه با مخالفان آمریكا از طریق تحریم' یا 'كاتسا' امضا كرد كه بر اساس آن روسیه، ایران و كره شمالی شامل تحریم های آمریكا شدند. بند 231 قانون كاتسا كشور های دوم كه دارای قرادادهای مهم با بخش های دفاعی و امنیت روسی دارند را واجد شرایط برای تحریم شدن از سوی آمریكا می كند.
هند كه دارای روابط گسترده نظامی با روسیه است و اكثر تجهیزات نظامی خود را از این كشور خریداری می كند به دلیل این قانون آمریكا صدمه زیادی خواهد دید.
تاثیر این تحریم ها یكی از موضوعات مهم بررسی شده در دیدار غیر رسمی یك روزه نارندرا مودی نخست وزیر هند با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در شهر سوچی روسیه بود.
این دومین سفر غیر رسمی مودی به كشورهای دوست در چند ماه گذشته است.
مساله ای كه برای هر دو كشور اهمیت دارد قرارداد های نظامی به ارزش 12 میلیارد دلار است. از زمانی كه هند اعلام استقلال كرده است، روسیه بیش از هر كشور دیگری در جهان به دهلی نو سلاح فروخته است.
بسیاری از كشور ها همچنان خواهان خرید سامانه موشكی پیشرفته روسیه به نام اس 400 هستند. هند نیز قرار است 5 سامانه موشكی اس 400 را به قیمت 4.5 میلیارد دلار از روسیه خریداری كند. اما این پروژه مانند سایر پروژه های نظامی هند و روسیه دچار مشكل شده است.
بر اساس گزارش ماه گذشته موسسه بین المللی صلح استكهلم سهم واردات سلاح هند از روسیه بین سال های 2008 تا 2012 به مقدار 79 درصد بوده است كه این مقدار در سال های 2013-2017 به 62 درصد كاهش یافته است. قطعات، لوازم و نگهداری روسی برای زیرساخت های امنیتی هند حیاتی هستند.
این مسئله برای ارتش هند بسیار مهم است؛ چرا كه تحریم خرید نظامی از روسیه احتمالا به چشم انداز امنیتی هند در منطقه به شدت صدمه خواهد زد.
همانطور كه روسیه دارای روابط پر تنشی با غرب است، تلاش های هند برای ایجاد همكاری استراتژیك با غرب، از جمله ایالات متحده، وضعیت را بیشتر پیچیده تر كرده است.
در حالی كه برخی از مقامات آمریكایی اعلام كرده اند مشكلات دهلی نو را درك می كنند ، دیگران هشدار داده اند كه كاتسا از سوی كنگره تصویب شده است و اگر هند بخواهد برای خرید نظامی جدید از روسیه اقدام كند، دولت آمریكا نخواهد توانست به این كشور تخفیف دهد.
تینا كیدانوو معاون زیر امور خارجه امریكا در امور سیاسی و نظامی كه در هفته جاری قرار است به هند سفر كند خطاب به دهلی نو اخطار داد كه هند باید هرگونه خرید بزرگ دفاعی از روسیه را به دقت بررسی كند. این روابط نباید به 'رفتار خراب كارانه' روسیه كمك كنند.
با این حال، هنوز هم امید برای هند وجود دارد. دولت ایالات متحده می تواند اعلام كند كه اعمال تحریم ها علیه هند ، یك همكار راهبردی مهم برای آمریكا ، به منافع امنیت ملی ایالات متحده آسیب می رساند. این اجازه می دهد كه هند تخفیف دریافت كند و دهلی نو بتواند به تجارت خود با روسیه ادامه دهد.
***تحریم های آمریكا علیه ایران، در مركز چالش های سیاست 'بسوی غرب' هند
تحریم های آمریكا و تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هسته ای با ایران یا برجام همچنین بر پروژه هند در بندر چابهار ایران تاثیر خواهد گذاشت.
هند برای توسعه بندر چابهار ایران متعهد به سرمایه گذاری 500 میلیون دلاری شده است و قصد دارد از این بندر برای دست یابی به افغانستان و آسیای مركزی بدون نیاز به پاكستان استفاده كند.
چابهار یكی از پروژه های حمل و نقل است كه برای افزایش تجارت هند با افغانستان طراحی شده است و می تواند به گسترش صنعت معدن این كشور كمك كند. افغانستان دارای معادن دست نخورده عظیمی می باشد.
هند نیز می تواند سنگ آهن استخراج شده از معدن آهن حاجی گك واقع در مركز افغانستان را با استفاده از بندر چابهار صادر كند. دهلی نو حق اكتشاف این معدن آهن در افغانستان را بدست آورده است.
پاكستان سال گذشته به دلیل اختلاف با افغانستان مرز های خود را بر روی این كشور به مدت 50 روز بست. اما چابهار راه حلی برای افغانستان بود تا وابستگی خود را به پاكستان كاهش دهد و روابط خود را با هند و سایر كشور های منطقه افزایش دهد.
هم اكنون كارشناسان تنها راه ورود بیشتر هند به اقتصاد افغانستان را از طریق چابهار میسر دانند.
اما تصمیم ترامپ برای تحریم كردن دوباره ایران و جریمه كردن موسساتی كه به تجارت خود با ایران ادامه می دهند سبب ایجاد هراس در بسیاری از بانك ها شده و آنها حاضر به تامین مالی پروژه چابهار نیستند كه این امر ادامه توسعه این پروژه را با مشكل روبرو ساخته است.
كارشناسان هندی هدف اصلی از مشاركت هند در طرح توسعه بندر چابهار ایران را دستیابی به افغانستان بدون نیاز به پاكستان عنوان می كنند . آنها نگرانند زمانی كه تحریم های آمریكایی وضع شوند واردات تجهیزات به ایران برای انجام پروژه های مشترك مشكل خواهد شد.
البته مهمترین نكته برای هند درباره این پروژه آن است كه این كشور تقریا نیم میلیارد دلار برای توسعه بندر چابهار سرمایه گذاری كرده است. چابهار یك پروژه در حال توسعه است و در مراحل اولیه قرار دارد. اما این بندر دارای تاثیرات طولانی مدت خواهد بود. برای هند، چابهار در بخش بسیار مهمی از منطقه قرار گرفته است.
چابهار برای هند فرصت دستیابی به بازار وسیع آسیای مركزی و شاید هم اروپا را می دهد. این بندر همچنین امكان حضور دولت دهلی نو در نقطه استراتژیك دریای عمان در رقابت با بندر گوادر پاكستان كه تحت حمایت دولت پكن در حال گسترش است فراهم می كند.
از آنطرف، با توجه به سرعت رشد اقتصادی هند كه حتی با نرخی بالاتر از پیش بینی بانك جهانی در حال تحقق است، نیاز این كشور به نفت هر روز بیشتر می شود و در این میان ایران همواره در رتبه دوم یا سوم تامین كنندگان نفت هند قرار داشته است.
تحریم های آمریكا، مشكل جدی در زمینه خرید و همچنین پرداخت هزینه آن برای هند ایجاد خواهد كرد.
***همسایه و رقیب بزرگ چین در شرق هم با تحریم آمریكا روبروست.
تحریم ها و محدودیت های اقتصادی آمریكا علیه چین نیز كه با اتهام سرقت اطلاعات و اسرار تجاری و فناوری این كشور انجام می شود روی روابط هند با این كشور تاثیر خواهد گذاشت.
آمریكا ، چین را مجبور به مالیات های مضاعف میلیاردها دلاری كرده و بر علیه این كشور مقررات محدودیت سرمایه گذاری در آمریكا را بمورد اجرا گذاشته است.
تخمین زده می شود میزان تعرفه هایی كه شامل بسیاری از كالاهای وارداتی از چین از لوازم برقی گرفته تا كفش خواهد شد، احتمالا حداقل به 50 میلیارد دلار خواهد رسید.
كارشناسان بین المللی تجاری می گویند در حالیكه بحث و مشاجرات پیرامون تعرفه های گمركی علاوه ترامپ در مورد واردات فولاد و آلومینیوم هنوز هم ادامه دارد، احتمال دارد كه اتخاذ تدابیر جدید تجاری بر علیه چین از سوی حكومت آمریكا نگرانی های جنگ تجاری را اوج بخشد.
با توجه به روابط بسیار نزدیك هند با آمریكا، ممكن است چین از هند بخواهد برای نشان دادن حسن نیت خود به پكن، به مبارزه تجاری چین و آمریكا كمك كند كه این خود می تواند به نقشه های هند برای بهبود روابط با چین و غلبه بر مناقشات مرزی از طریق بهبود مراودات اقتصادی و بازرگانی تاثیر بگذارد.
توافق هسته ای یا برجام كه در سال 2015 میان آمریكا و پنج قدرت جهانی با ایران امضا شد، تحریم های اقتصادی علیه تهران را به شرط محدود كردن برنامه هسته ای لغو كرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریكا دو هفته پیش از توافق هسته ای با ایران خارج شد و اعلام كرد آمریكا تحریم های جدیدی علیه تهران وضع خواهد كرد.
سایر متحدان اروپایی آمریكا از جمله، فرانسه، انگلیس و آلمان اعلام كرده اند با وجود خروج ترامپ از برجام به تعهدات خود در راستای توافق هسته ای ایران عمل خواهند كرد.
روسیه و چین نیز از ادامه برجام حمایت كرده اند.
آساق**267**1424 **1663**
تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۸
دهلی نو - ایرنا - یك تارنمای هندی نوشت: تحریم های وضع شده علیه روسیه چین و ایران توسط آمریكا، تلاش هند برای گسترش روابط نظامی با روسیه ، ارتقا همكاری های اقتصادی با چین و همچنین توسعه نفوذ در منطقه اوراسیا و افغانستان و شاید هم اروپا از طریق بندر چابهار ایران را با مشكل روبرو ساخته است.