البته آخرين اطلاعات از وضعيت حركتي شاخص كل نشان از ريزش آن در روز گذشته دارد كه با توجه به عادت سنتي اين بازار در فصل مجامع (نيمه ارديبهشت تا آخر تير) طبيعي به نظر ميرسد.
** بورس در حالت تعادل قرار دارد
روزبه شريعتي، كارشناس بازار سرمايه در گفت وگو با «ابتكار» در خصوص روند رفتارهاي بازار سرمايه در يك ماه اخير گفت: قبل از آن كه ترامپ اعلام بر خروج از برجام كند، بورس به دليل پيشبيني اين اتفاق، ريزش شاخص و سهام را پيش خور كرده بود. اين موضوع، ريسك سياسي تحميلي به بازار بود و حتي افزايش قيمت دلار در آن زمان نيز به دليل پيش خور شدن اين موضوع بود. اما پس از اعلام اين تصميم آمريكا، بازار سرمايه جايي براي ريزش نداشت.
او افزود: در واقع اكنون ميتوان به قيمت هاي منطقي در بازار حساب كرد. معاملهگران نيز به دليل آنكه بازار ريزشها را پيشخور كرده بود، وارد شدند. در شرايط فعلي، به دليل آنكه بازارهاي موازي سودده ديگري وجود ندارد، مقصد بسياري از سرمايهها، بازار سرمايه است زيرا سكه و دلار رشد خود را كردهاند و پيشبيني براي ادامه رشد در آن بازارها وجود ندارد. بازار مسكن نيز به دليل قرار گرفتن در شرايط ركودي ممتد، نياز به حداقل 5 تا 6 سال فرصت سرمايهگذاري دارد. بنابراين بورس، اصليترين بازاري است كه اكنون سرمايه گذاران در شرف ورود به آن هستند.
اين كارشناس بازار سرمايه خاطرنشان كرد: بايد به اين نكته نيز توجه داشت كه هنوز آثار تورمي در بازار سرمايه ديده نشدهاست. در هفته هاي اخير، اخباري مبني بر افزايش قيمت انواع نهاده ها و كالاهاي اوليه منتشر شد كه نشان دهنده افزايش سود ريالي شركتهاي بورسي در آينده نزديك است.
اين موضوعات در گزارشهاي 3 ماهه و 6 ماهه شركتها خود را نشان ميدهد. از سوي ديگر به دليل آنكه ارزش جايگزيني بسياري از شركتهاي بورسي، بالاتر از ارزش بازار آنها است، شركتهاي بزرگ سرمايهگذاري حقوقي و سرمايهگذاران حرفهاي حقيقي، به برآورد و مقايسه اين دو مقوله و خريد سهام اين شركتها پرداختهاند. اين موضوع بيشتر در شركت ها و كارخانجاتي كه تكنولوژي هاي پيشرفته وارداتي دارند، ديده ميشود.
شريعتي در ادامه گفت: به نظر ميرسد كه تا آخر فصل مجامع، رشد چنداني در كليت بازار سرمايه ديده نشود. اگر رشد اندكي هم باشد، به دليل رشد شركتهاي كوچك است اما به طور كلي، اكنون فرصت مناسبي براي ورود سرمايه گذاران با ديد ميان مدت و بلندمدت به بورس است زيرا پيشبيني نميشود كه بورس در سال جاي كمتر از سيستم بانكي و بازار هاي ارز و طلا سودده باشد.
لازم به توضيح است كه ارزش بازار، به قيمت خريد و فروش يك سهم در بازار گفته ميشود. اين ارزش را عرضه و تقاضا مشخص ميكند. ارزش جايگزيني نيز ارزش يك ورقه بهادار است، با فرض اينكه قصد ايجاد شركت مورد نظر در تاريخ محاسبه را داشته باشيم. براي محاسبه آن، ابتدا تمام هزينههايي كه براي راهاندازي شركت با وضعيت فعلي آن لازم است برآورد شده و رقم به دست آمده بر تعداد سهام شركت تقسيم ميشود. از آنجا كه ارزش دفتري دارايي ها در ترازنامه نمي تواند قابليت اعتماد بالايي در ارزشيابي شركت داشته باشد، تحليل گران از محاسبه ارزش جايگزيني در برآوردهاي خود كمك ميگيرند. بدين ترتيب ابتدا دارايي هاي ثابت شركت، شامل اموال، ماشينآلات و تجهيزات آن به نرخ روز ارزيابي ميشوند.
زيرا با گذشت زمان و به خصوص در شرايط تورم، ارزش روز اين داراييها با ارزش دفتري اختلاف پيدا كردهاست. همچنين داراييهاي نامشهود شركت مانند سرقفلي، امتيازات آب و برق و ... نيز ارزيابي ميشوند.
** رشد بورس در سايه كاهش ارزش ريال
فردين آقابزرگي، مديرعامل كارگزاري بانك آينده در ارزيابي فصل مجامع سال جاري گفت: شرايط كنوني حاكم بر اقتصاد باعث شده تا اغلب بنگاههاي اقتصادي ناگزير در حفظ نقدينگي خود باشند اما نبايد فراموش كرد كه سياست تقسيم سود به صورت سنتي جزو اولويتهاي سهامداران قرار دارد اما بهدليل عدم تامين اين درخواست سهامداران شايد تقسيم سود چنداني را در فصل مجامع به صورت سنواتي نسبت به سال گذشته مشاهد نكنيم.
وي ادامه داد: بازارسرمايه با آگاهي داشتن از شرايط محيط كسبوكار و كمبود نقدينگي به علاوه اخبارسياسي نامناسبي كه پيرامون اقتصاد كشور وجود دارد، تاكنون مقاومت خوبي را از خود نشان دادهاست.
مدير عامل كارگزاري بانك آينده افزود: پيشبيني ها حاكي از آن است كه مقاومت بازارسرمايه در سايه افزايش نرخ ارز تداوم يابد كه اين عامل ميتواند در جذابيت و تبديل وجوه نقد به دارايي از جمله دارايي هاي مالي مانند اوراق بهادار و سهام تاثير بسزايي را بگذارد. در واقع نمي توان سودآوري را ملاك و معياري براي مثبت بودن و جهش بازار تلقي كرد اما كاهش ارزش پول ملي، يكي از مولفههاي اثرگذار بر وضعيت مثبت بازار خواهد بود.
آقابزرگي در مورد جذب نقدينگي به بازار و راهكار ورود پول به بازار سرمايه گفت: دولت به عنوان يكي از بزرگترين بنگاههاي اقتصادي به طور مستقيم و غيرمستقيم بيش از 80 درصد از اقتصاد را در اختيار گرفته و اگر كوچكترين تغييرمثبت يا منفي درجريان نقدينگي دولت روي دهد، اين موضوع به ساير بخشهاي اقتصاد ما سرايت خواهد كرد.
اين كارشناس بازار سرمايه با اشاره به اهميت اثربخشي و توانمند سازي بنگاه ها از سوي دولت افزود: بر اساس اعلام آمارهاي دولتي، دولت بيش از 700 هزار ميليارد تومان به بنگاههاي توليدي، بانك، صندوق ها و پيمانكاران بدهي دارد و تا زماني كه بدهي هاي دولت تسويه نشود، نميتوان انتظار كنترل جريان نقدينگي در كشور را داشت.
وي خاطرنشان كرد: امروز ميزان نقدينگي كشور بيش از 1500 ميليارد تومان اعلام شده اما اكثر بنگاه هاي توليدي از كمبود نقدينگي رنج ميبرند.
*منبع: روزنامه ابتكار؛ 1397.3.8
**گروه اطلاع رساني**9117**2002
تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۹
از شانزدهم ارديبهشت سال جاري، شاخص كل بورس با روند صعودي مواجه بود. اين روند در شرايطي پيش آمد كه به طور كلي شاخص كل بورس اوراق بهادار از ابتداي سال، روند جذاب رو به رشدي را نشان نميداد.