تهران- ایرنا- نشست «خداشناسی در صحیفه سجادیه» با حضور جمعی از استادان، پیشكسوتان و علاقه مندان این حوزه در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی قرآن در مصلی امام خمینی(ره) برگزار شد.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ صحیفه سجادیه دربردارنده دعاها و نیایش های امام سجاد(ع) است و از 54 مناجات و دعا تشكیل شده كه پس از قرآن و نهج البلاغه نزد شیعیان جایگاهی ویژه دارد و به نام های «زبور آل محمد» و «انجیل اهل بیت» مشهور است. امام سجاد(ع) در این اثر بسیاری از معارف دینی و موضوع هایی مانند خداشناسی، جهان شناسی، انسان شناسی و مباحث عالم غیب، فرشتگان، رسالت انبیا، جایگاه پیامبر(ص) و اهل بیت و ... را در ضمن دعاهای خود بیان كرده است.

به همت «دانشگاه قرآن و حدیث» سه شنبه هشتم خرداد ‌1397 خورشیدی نشست «خداشناسی در صحیفه سجادیه» در مصلای امام خمینی(ره) و با حضور استادان و علاقه مندان این حوزه با سخنرانی «محمد پارچه باف دولتی» عضو هیات علمی دانشگاه قرآن و حدیث برگزار شد.

**آگاهی؛ مهمترین نیاز انسان
«محمد پارچه باف دولتی» عضو هیات علمی دانشگاه قرآن و حدیث در ابتدای نشست به نقش آگاهی و اطلاعات در جامعه پرداخت و گفت: آگاهی و بصیرت از مهمترین مسایل انسان ها است. فردی كه آگاهی نداشته باشد به حركتی نتیجه بخش نیز دست پیدا نمی كند. امروزه عصر ارتباطات باعث شده كه انسان ها از هر طرف در معرض آگاهی و اطلاعات قرار بگیرند. از این رو علاوه بر جنبه های مثبت آن خطرهای جدی نیز برای انسان ها دارد زیرا اگر این اطلاعات صحیح نباشد انسان ها را روز به روز حیرت زده و سرگشته تر می كند؛ یعنی ابزاری كه می خواست باعث پیشرفت بشر شود ممكن است كه گمراهی نیز بیاورد. در چنین فضایی تبلیغات نقش مهمی دارد و افرادی كه رسانه ها را در اختیار دارند می توانند با تغییر جهان بینی افراد دنیا را كنترل كنند. بنابراین دنیای اطلاعات می خواهد جهان را آن طوری كه دوست دارد تغییر دهد. از این رو آگاهی مهمترین نیاز انسان است كه باید باعث نوعی جهان بینی در افراد شود.

**شناخت خدا از ورای صحیفه سجادیه
محمد پارچه باف دولتی اظهار داشت: انسان ها نیاز مبرمی به شناخت خدا دارند كه این شناخت از برترین معرفت ها است و نمی توان در اطراف و دنیای اطلاعات جستجو كرد. اگر انسان ها بخواهند خدا را بشناسند باید به سراغ افرادی بروند كه از كلام و رفتار آنها بتوانند به خدا معرفت پیدا كنند و این معرفت از ائمه و امامان(ع) به دست می آید كه صحیفه سجادیه یكی از نمونه های مهم آن است.

**صفات خداوند در صحیفه سجادیه
عضو هیات علمی دانشگاه قرآن و حدیث به بررسی صفات خداوند در صحیفه سجادیه پرداخت و توضیح داد: حمد و ستایش خدا در صحیفه سجادیه موج می زند به گونه ای كه وقتی انسان آن را می خواند میزان انس صاحب آن به خدا را می بیند و می فهمد كه امام سجاد(ع) چگونه به خدای خود محبت می كند. ایشان در این دعا همه چیز را در اختیار خدا می داند.

وی در ادامه افزود: بنابراین اگر انسان مدتی با صحیفه سجادیه مانوس شود ذهنیتی كه از خدا برای او در جهان اطرافش ساخته شده است از میان می رود و انسان می تواند به شناخت صحیحی دست پیدا كند. امام سجاد (ع) در خطبه یك صحیفه خدا را حمد می كند كه ما باید از ورای این خطبه ها به شناخت از خدا برسیم.

**صلوات بر محمد(ص) در صحیفه سجادیه
محمد پارچه باف دولتی در ادامه بحث خداشناسی از ورای صحیفه سجادیه تصریح كرد: یكی از مطالب دیگری كه در دعای صحیفه سجادیه زیاد مشاهده می شود «صلوات بر محمد و آل محمد» است؛ یعنی امام سجاد(ع) از خدا می خواهد كه به پیامبرش توجه كند كه نتیجه آن یعنی خدا و پیامبرش نیز به ایشان توجه داشته باشند. بنابراین وقتی صلوات بر محمد تا این اندازه در این دعا به كار رفته است ما نیز باید به آن توجه داشته باشیم تا خدا و پیامبرش را از یاد نبریم و از طرفی آنها نیز به ما توجه داشته باشیم.

**اظهار عجز و بندگی به خدا در صحیفه سجادیه
این استاد دانشگاه بیان داشت: یكی دیگر از مطالبی كه در صحیفه سجادیه به فراوانی به كار رفته است اظهار عجز و بندگی به خدا است. امام سجاد(ع) در این دعا نهایت اظهار و عجز و بندگی خود را به خدای خود بیان می كند. ایشان در این دعا می گوید كه اگر به من معرفی نمی شدی من چگونه تو را می شناختم و می فرماید: «حمد آن خدایی را كه هر چه از او می خواهم می دهد» و هر وقت و زمانی كه او را صدا می زنم مستجاب می كند و پاسخ می دهد.

وی در پایان یادآور شد: امروز كه دنیای اطرافمان سرشار از اطلاعات ضد و نقیض شده است و این احتمال وجود دارد كه هر چیز صحیح و غلطی در دسترس انسان ها قرار بگیرد شناخت و معرفت به خدا بسیار مهم است. این شناخت امری نیست كه بتوان از دنیای اطلاعات به دست آورد بلكه باید از كلام ائمه و امامان (ع) به این معرفت دست پیدا كرد كه صحیفه سجادیه یكی از نمونه های آن است كه در آن امام سجاد(ع) به زیبایی با خدای خود صحبت و صفت هایش را برای ما معرفی می كند.

پژوهشم**9370**9131