يزد – ايرنا – سرمايه گذاري خارجي در بخش انرژي خورشيدي استان يزد موجب شده تا اين استان با توليد 70 مگاوات، پيشتاز در توليد اين نوع انرژي در ميان استانها معرفي شود.

به گزارش ايرنا ، يزد اگر از لحاظ بسياري از مواهب طبيعي و كوهستاني و آب و باران با كمبودهايي مواجه است اما در بسياري از زمينه ها همچون ذخاير و تنوع معدني و نيز تابش خورشيد نه تنها در ايران بلكه در جهان زبانزد است.
متوسط ساعت آفتابي سالانه در يزد سه هزار و 200 ساعت است به همين دليل توان زيادي براي توسعه نيروگاه هاي خورشيدي در استان فراهم خواهد بود و همين امر موجب شده تا در دولت تدبير و اميد توجه ويژه به سرمايه گذاري در حوزه انرژي خورشيد و جذب سرمايه گذاران خارجي داشته باشد.
اين ميزان تابش نور خورشيد در يزد در حالي است كه ميزان تابش خورشيد در ايران بين يكهزار و 800 تا 2هزار و 200 كيلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمين زده شده كه بالاتر از ميزان متوسط جهاني و به طور متوسط سالانه بيش از 280 روز آفتابي براي اين كشور گزارش شده است.
از سوي ديگر بر اساس اعلام كنفرانس جهاني انرژي هاي خورشيدي ، از 6 نقطه برتر براي توليد اين نوع انرژي ، 2 نقطه در استان يزد قرار دارد و اين استان بهترين منطقه كشور براي توليد انرژي خورشيدي معرفي شده است.
استاندار يزد يكي از ظرفيت‌هاي خوب اين استان براي سرمايه‌گذاري را تابش نور خورشيد در اين منطقه عنوان كرده و مي گويد: استان يزد بهشت انرژي خورشيدي كشور است.
محمود زماني قمي در نشست مركز سرمايه گذاري يزد گفت: با تلاش‌هاي تيم اقتصادي استان، حجم سرمايه‌گذاري خوبي در وزارت اقتصاد و بالغ‌بر 300 ميليون دلار به تصويب رسيد و پروژه‌هاي بسيار باارزش مركز توريسم درماني و انرژي خورشيدي براي استان ديده‌شده است.
معاون هماهنگي امور اقتصادي و منابع انساني استاندار يزد هم در اين خصوص گفت: يزد يكي از مناطق كويري دنياست كه مردم آن در سازگاري با محيط بي نظير عمل كرده اند.
علي زيني وند افزود: در عين حال در حوزه انرژي خورشيدي يكي از نقاط طلايي محسوب مي شود از اين رو بايد هدفمند و با پرهيز از پراكندگي بايد در استفاده از اين انرژي عمل كنيم.
وي خاطرنشان كرد: شركت هاي خارجي زيادي خواستار سرمايه گذاري حوزه انرژي خورشيدي و پاك استان يزد هستند بنابراين بايد به صورت هدفمند و با برنامه ريزي براي جذب سرمايه گذاران اقدام شود.
**
يكي از بخش هايي كه در گسترش انرژي خورشيدي در استان يزد تلاشهاي گسترده اي داشته شركت برق منطقه اي استان يزد است كه عمدتا در حوزه جذب سرمايه گذار نيز موفق عمل كرده است.
مديرعامل اين شركت در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: بعد از توجه به حوزه انرژي هاي تجديدپذير و پاك بويژه انرژي خورشيدي ، تنها در سال 91 شاهد ايجاد يك مگاوات نيروگاه خورشيدي در استان بوديم.
محمدحسن صباغزادگان افزود: اين ظرفيت هم اكنون به 33/5 مگاوات نيروگاه بزرگ خورشيدي در استان يزد رسيده كه تا پايان سال به 70 مگاوات خواهد رسيد.
وي اضافه كرد: هم اكنون نيروگاه‌ هاي خورشيدي 10 مگاواتي نور در اشكذر، 10 مگاواتي پژواك در اردكان، 10 مگاواتي غدير در مهريز و نيروگاه خورشيدي 3/5 مگاوات مكسان در دهشير ساخته شده است.
مديرعامل برق منطقه اي يزد درباره مشاركت كشورهاي ديگر در حوزه انرژي خورشيدي اين استان هم گفت: چند نيروگاه با مشاركت سرمايه ‌گذاران آلماني، ايتاليايي، فرانسوي و يوناني ساخته مي شود كه با اتمام آنها ، يزد پيشگام كشور در ساخت نيروگاههاي خورشيدي خواهد شد.
يكي از راهكارهاي برنامه دقيق براي هدايت فعاليت هاي اين بخش ، ايجاد يك مركز منسجم است كه در جلسه اتاق فكر انرژي استان يزد در استانداري مطرح و به تصويب اعضا رسيد.
صباغزادگان معتقد است ، ايجاد دبيرخانه دائمي بهره گيري از انرژي خورشيدي در نخستين پژوهشگاه انرژي خورشيدي كشور در استان يزد مي تواند ضمن توسعه پايدار اين انرژي در استان و كشور ، مباحث اين حوزه را هدف گذاري كند.
**
يكي ديگر از متوليان اجراي طرح هاي انرژي هاي تجديدپذير و خورشيدي بويژه در مقياس هاي كوچك و خانگي و اداري ، شركت توزيع برق است.
مديرعامل شركت توزيع برق استان يزد در گزارشي درباره فعاليت اين شركت در حوزه انرژي خورشيدي گفت: بيشترين آمار مشتركان مربوط برق استان به بخش خانگي با 522 هزار و 272 مشترك است و بخش تجاري هم 86 هزار و 267 مشترك دارد.
محمدرضا صحتي افزود: همين امر موجب شده تا در شركت توزيع براي بهره گيري از نور آفتاب و توليد انرژي خورشيدي در بخش خانگي با همكاري بخش خصوصي و مردم برنامه ريزي شود.
وي تصريح كرد: 2 قرارداد عمده در اين بخش داريم كه يكي با شركت تعاوني پيشگامان براي نصب پنل انرژي خورشيدي روي بام يكهزار خانه در استان بوده و ديگري براي نصب 500 مگاوات با همكاري كميته امداد امام خميني (ره) بوده است.
مديرعامل توزيع برق استان درباره اقدامات شركت توزيع برق در توسعه نيروگاه‌هاي بزرگ انرژي خورشيدي اظهار داشت: 17 مجوز صادر شده معتبر و فعال با ظرفيت 40مگاوات ، سه نيروگاه با ظرفيت 11مگاوات و چهار قرارداد خريد تضميني بسته شده با 13.8 مگاوات در اين بخش داريم.
صحتي با بيان اينكه تاكنون 172نيروگاه زير 100كيلووات با ظرفيت 846كيلوولت وارد مدار بهره‌برداري شده است از صدور 550 مجوز ايجاد نيروگاه‌هاي خورشيدي زير 100كيلووات با ظرفيت 2هزار و 600كيلووات خبر داد.
***
در چند سال اخير شركت انرژي هاي خورشيدي پيشگامان نيز به عنوان نماينده اي از بخش تعاوني طرحهاي مختلفي براي سرمايه گذاري و مشاركت در گسترش انرژي خورشيدي ارائه كرده است كه يكي از آنها ايجاد نيروگاههاي خانگي خورشيدي بوده است.
مديرعامل اين شركت گفت: بر اساس طرحي كه در شوراي اقتصاد مقاومتي استان به توصيب رسيد اين شركت تجهيز يكهزار واحد مسكوني به نيروگاه خورشيدي خانگي را با همكاري شركت توزيع برق در حال اجرا دارد.
سيدجواد حسيني عزآبادي افزود: دنيا به سمت ايجاد نيروگاههاي خانگي در حال حركت است و در تنها مبحثي كه همگام با دنيا پيش رفته ايم در همين مقوله انرژي خورشيدي است.
وي با بيان اينكه در فاز نخست اجراي اين طرح، نصب نيروگاه در 137 منزل مسكوني را در دست اقدام داريم كه 27 واحد در مدار قرار گرفته و 10 واحد نيز در شرف اتصال به مدار بوده و بقيه هم به ترتيب به شبكه متصل مي شود.
وي خاطرنشان كرد: تاكنون براي اجراي طرحي با عنوان بام به بام بيش از 500 منزل مسكوني بازديد شده كه بر اين اسا برخي منازل ، قابليت نصب نيروگاه نداشتند با اين حال افراد مي توانند از سامانه مانيتورينگ داخلي براي ارائه اطلاعات به صورت آنلاين از نيروگاه خود از عملكرد لحظه اي، توليد ماهانه و سالانه نيروگاه و درآمد حاصل از آن استفاده كنند.
هر كيلووات سامانه خورشيدي سالانه يكهزار و 800كيلووات ساعت در اقليم يزد برق توليد مي‌كند و با توجه به اينكه نرخ تضميني خريد برق خورشيدي براي ظرفيت زير 20 كيلووات 800 تومان و براي بالاي 20 كيلووات تا 100 كيلووات 700 تومان است اميد مي رود روند تغيير نگاه مردم و سرمايه گذاران به حوزه انرژي خورشيدي در استان يزد روز به روز متفاوت تر و بهتر شده و هر روز بهتر از ديروز باشد.
شايد هم اين امر زمينه اي باشد تا استان يزد كه به بهشت انرژي خورشيدي ايران و جهان شهرت دارد به مرور به قطب توليد اين نوع انرژي و حذف كامل انرژي هاي فسيلي و تجديدناپذير تبديل شود.
1968/ 6197