مشهد – ایرنا – رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان طلا و جواهر، نقره و سنگهای قیمتی ایران از اقدام مسئولان خراسان رضوی مبنی بر الزام طلافروشان بر محاسبه اجرت طلا براساس ریال انتقاد كرد.

سیدحجت شفائی چهارشنبه در مصاحبه تلفنی با خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه در شرایط فعلی بازار، مسئولان برخی استانها فكر كردند كه ركود بازار طلا و عدم اقبال مردم به آن ناشی از تعیین درصدی دستمزد تولیدكنندگان طلا است.
وی اظهار كرد: الزام طلافروشان خراسان رضوی برای محاسبه اجرت به ریال از سوی اتحادیه و مسئولان استان كه به اجرا درآمده اقدامی كاملا غیركارشناسانه است.
وی ادامه داد: چرخه تولید یك بخش تخصصی است و با چرخه فروش و عرضه تفاوت دارد، كسانی كه می خواهند به این بخش وارد شوند باید خود تولیدكننده باشند تا درك كنند پروسه تولید چه مسائلی را پشت سر می گذارد.
وی بیان كرد: تولید طلا دارای چند بخش هزینه ای است؛ وقتی طلاساز می خواهد طلایی را بسازد، مقداری از طلا كسر می شود كه طلاساز باید بلافاصله با قیمت روز طلا، آن را جایگزین كند.
رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان طلا و جواهر ایران اظهار كرد: كسانی كه از طلاسازان، مصنوعات طلا را می خریدند، به آنان چك چند ماهه می دادند لذا آنان نمی توانستند كسر طلا را جبران كنند.
وی افزود: در چند سال اخیر قیمت طلا نوسان زیادی داشته و تا زمانی كه چك طلاساز نقد می شد، قیمت طلا افزایش پیدا می كرد و طلاساز متضرر می شد.
شفائی اظهار كرد: برای جلوگیری از این ضرر، طلاسازان تصمیم گرفتند اجرت ساخت طلا را متناسب با درصد افزایش طلا محاسبه كنند تا این كسر جبران شود.
وی افزود: از سوی دیگر 95 درصد از لوازم و تجهیزات مصرفی طلاسازان وارداتی است و باید با ارز خریداری شود، قیمت ارز نیز در چند ماه اخیر نوسان داشته و این امر نیز بر مشكلات طلاسازان افزوده است.
رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان طلا و جواهر، نقره و سنگهای قیمتی ایران گفت: طلاسازان هم با مشكل كسری طلا و هم با مشكل ارز مورد نیاز برای تامین تجهیزات خود مواجه هستند لذا نباید با این طرحها باعث تضرر بیشتر آنها شد.
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز با تایید اجرای این طرح برای نخستین بار در كشور در این استان، به خبرنگار ایرنا گفت: برای جلوگیری از گرانفروشی، طلافروشان استان ملزم شدند كه اجرت طلا را براساس ریال محاسبه كنند در غیر این صورت به عنوان متخلف با آنان برخورد قانونی می شود.
علی باخرد اظهار كرد: اینكه طلافروشان درصدی از طلا برای اجرت تولیدكننده تعریف كردند، باعث گرانفروشی طلا می شود و این برخلاف قانون حمایت از حقوق مصرف كننده و تعزیرات است.
وی ادامه داد: سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی دستور لازم را به اتحادیه طلافروشان و بنكداران در خصوص این طرح ابلاغ كرد و از اردیبهشت ماه امسال در كل استان به اجرا درآمد.
وی در تشریح دلایل اجرای این طرح گفت: وقتی یك گرم طلا به قیمت 100 هزار تومان به خریدار عرضه و در فاكتور مربوطه اجرت به میزان 10 هزار تومان درج می شود، در مجموع هر گرم طلا با اجرت به قیمت 110 هزار تومان به فروش رسیده است.
باخرد افزود: در صورتی كه هر گرم طلای 100 هزار تومانی به 200 هزار تومان افزایش پیدا كند، طلافروشان برای محاسبه اجرت، درصدی از طلا می زنند یعنی 10 درصد اجرت را از هر گرم طلا به قیمت 200 هزار تومان محاسبه می كنند كه ما مخالف این رویه هستیم.
وی گفت: اگر قیمت طلا افزایش پیدا كند، دلیلی بر افزایش اجرت نیست اما طلافروشان طلایی را كه یك ماه قبل با اجرت 10 هزار تومان فروخته اند، پس از گران شدن طلا، با احتساب درصد، اجرت را هم افزایش می دهند در حالی كه دلیلی بر این افزایش نیست.
معاون سازمان صنعت خراسان رضوی گفت: به اعتقاد ما اجرت باید به ریال محاسبه شود كه یكبار در فروش یك گرم طلا محاسبه می شود و دیگر نیازی نیست دوباره طلایی كه یكبار اجرت آن گرفته شده، با محاسبه افزایش قیمت طلا، دوباره و متناسب با درصد افزایش دریافت شود.
وی گفت: همه موارد مربوط به افت طلا، ارزش افزوده طلا و درصد سودی كه از خریدار طلا گرفته می شود، در مناسبات فاكتور لحاظ می شود، لذا اینكه هر میزان افزایش قیمت طلا، درصدی از طلا به عنوان اجرت گرفته شود، اقدامی بی معنی و مصداق گران فروشی است.
به گزارش ایرنا، 160 كارگاه طلاسازی و یكهزار و 380 طلافروشی و جواهرفروشی دارای جواز كسب در مشهد وجود دارد.
خراسان رضوی به لحاظ برخورداری از طلا و جواهر دارای چندین معدن طلا و فیروزه و سنگهای تزیینی و قیمتی است و هم اینك 6 پروانه بهره برداری معدن طلا با وسعت 55كیلومترمربع، تولید سالانه 222 هزار تن، ذخیره قطعی سه میلیون تن و اشتغال 186 نفر در شهرستان های تربت حیدریه، نیشابور و بردسكن وجود دارد.
7489/5132