هرسال برداشت از نخلستانهاي استان هرمزگان ازخرداد ماه با رطب آلي مهتري و نغاز به عنوان نوبرانه آغاز مي شود.
بعد از نوبرانه آلي مهتري به تدريج نوبت به برداشت رطب خنيزي، شكري، مرداسنگ، مرد زبان، خاصويي و در نهايت ماههاي شهريور، مهرآبان به هليلي و پيارم مي رسد.
تازه خوري و خوش خوراكي رطب آلي مهتري موجب شده كه در ابتداي برداشت همانند ساير ميوه ها قيمت آن كمي گران باشد ولي بتدريج و با افزايش عرضه به بازار به تعادل مي رسد.
مدير باغباني سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان اظهار كرد: با برداشت رطب آلي مهتري از نخلستانهاي ميناب، عرضه محصول رطب زودرس اين استان به بازارهاي مصرف آغاز شد.
مسعود گرگيچ افزود: محصول زودرس نخلستانهاي هرمزگان به نام رطب آلي مهتري كه همه ساله برداشت آن از خرداد ماه آغاز مي شود علاوه بر تامين بازار محلي با توجه به ماه مبارك رمضان و سنت ديرينه مردم (مصرف خرما ) به يكي ازسوغات هاي اين استان نيز تبديل شده است.
از آنجايي كه رطب نوبرانه آلي مهتري ميناب، بندرعباس و رودان به عنوان اولين محصول بدست آمده از نخلستانهاي مناطق خرما خيز كشور محسوب مي شوند باعث شده تا سود خوبي عايد نخل داران اين استان شود.
هم اكنون هركيلوگرم محصول نوبر نخلستان هاي هرمزگان با توجه به نوع و درجه بندي آن هر كيلوگرم بين 200تا 250هزار ريال درشهر بندرعباس عرضه مي شود.
به گفته فروشندگان اين قيمت ها به مرور كاهش مي يابد زيرا از آنجايي كه آلي مهتري تنها مصرف تازه خوري دارد نخل داران مجبور به برداشت وعرضه آن هستند و در نتيجه هر روز قيمت ها كاهش مي يابد طوريكه اواخر خرداد ماه هر كيلوگرم آن حتي كمتر از 50هزار ريال نيز عرضه مي شود.
از تير ماه كار برداشت ديگر ارقام زودرس خرما از نخلستانهاي هرمزگان شامل خاصويي وهمچنين خرماي نوبر جنوب استان كرمان نيز به بازار مصرف عرضه مي شود.
شماري از فروشندگان محصول نوبر( آلي مهتري) را در بسته هاي بافته شده از شاخه هاي سبز و تازه نخلستانها درسبد هاي حصير به نام هاي تولك ، پري و چيچكي به مشتريان عرضه مي كنند.
در اطلاعات منتشره سازمان جهاد كشاورزي هرمزگان وسعت نخلستان هاي اين استان 32 هزار هكتار با توليد سالانه نزديك به 127هزارتن عنوان و گفته شده كه رتبه چهارم سطح زير كشت و هفتم برداشت محصول به اين خطه اختصاص دارد.
بيشترين سطح زيركشت رقم زودرس آلي مهتري و خاصويي به شهرستانهاي بندرعباس، ميناب و رودان اختصاص دارد.
درختان نخل داراي گونه ها و ارقام مختلفي هستند كه هر نوع در زمان خاصي از فصل تابستان و حتي اواخر بهار محصولات آنها بدست مي آيد.
در هرمزگان 50 رقم خرما از نخلستان ها بدست مي آيد كِه 10 رقم مرداسنگ ، زرد ، مضافتي ، كريته ، خنيزي ، آلي مهتري ، زرك ، خاصويي ، هليلي وَ پيارم آن به عنوان رقم غالب به دليل كيفيت بالايي كه دارند، صادراتي هستند.
فراواني كلمه خرما در آيات قرآن مجيد:
«خرما» (رطب) «درخت خرما» (نخل،نخيل،نخله) كلمه نخل و نخيل در 20 آيه از قرآن كريم آمده است، در8 آيه نخل به تنهايي ذكر شده و در 12 آيه ديگر در جمع ميوههايي مانند زيتون، انار و انگور، ذكر شده است.
افزون بر كلمه نخل نام نوعي درخت خرما به نام (لينه) در سوره «حشر آيه 5» آمده است، از رطب در سوره «مريم آيه 25» نيز ياد شده است و در سوره «نحل آيه 67» نوشيدني فرآهم شده از خرما به عنوان رزق نيكو ياد شده است.
قرآن كريم آدميان را به انديشه در خوشههاي به هم پيچيده خرما و گوناگوني انواع آن فرا خوانده است (سوره رعد آيه4، انعام آيه 99، ق آيه 10)، همچنين از انسانها خواسته شده از اسراف و زياده روي جلوگيري كنند (سوره انعامآيه 141)، قرآن كريم باغهاي سر سبز خرما را از آيات الهي ذكر مي كند (سوره يس آيه 34) و از خرما به عنوان ميوهاي بهشتي نام مي برد.
6149 /6048
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۵
بندرعباس- ايرنا- با آغاز برداشت رطب زود رس آلي مهتري، اين محصول تازه برداشت شده از نخلستان هاي ميناب و بندرعباس زينت بخش سفره افطار و مردم هرمزگان و حتي استانهاي همجوار شده است.