به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ، در صورت عدم برنامه ریزی و پیشگیری لازم در مهار اپیدمی دخانیات، كشورهای ایران، مصر و پاكستان تا 40 سال آینده بیشترین میزان مصرف دخانیات را خواهند داشت.
در گزارش این دبیرخانه پیرامون وضعیت و عوارض مصرف دخانیات و مواجهه با دود دست دوم آن در ایران و جهان، آمده است: درحال حاضر یك میلیارد و چهارصد میلیون نفر از جمعیت جهان سیگاری بوده كه از این میزان 84 درصد در كشورهای در حال توسعه زندگی میكنند و حدود 8 میلیون نفر مصرف كننده مواد دخانی در ایران هستند.
در سال 1390، 10.9 درصد مصرف كننده سیگار به صورت روزانه بوده كه این رقم در سال 1395 به 14.13 درصد رسیده است، همچنین بالاترین میزان مصرف دخانیات روزانه در این سال، به گروه سنی 45 تا 54 سال اختصاص داشته است.
درصورت عدم برنامه ریزی و پیشگیری لازم در مهار اپیدمی دخانیات، كشورهای ایران، مصر و پاكستان تا 40 سال آینده بیشترین میزان مصرف دخانیات را خواهند داشت.
بر همین اساس، وزارت بهداشت در چارچوب اهداف نه گانه پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت با هدف كنترل بیماری ها و مرگ و میر ناشی از بیماری های غیر واگیر تا سال 2025 میلادی و با تكیه بر دانش نیروهای متخصص در سال 1394 اقدام به تهیه و تدوین سند ملی پیشگیری و كنترل بیماری های غیر واگیر كرد.
چهار بیماری عمده غیر واگیر شامل بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها، بیماری های مزمن ریوی و دیابت به طور مستقیم با چهار عامل خطر اصلی قابل پیشگیری شامل تغذیه نامناسب، نبودن فعالیت بدنی مناسب، مصرف دخانیات و مصرف الكل وابسته هستند و 70نوع از تركیبات موجود در مواد دخانی سرطانزاست، این در حالی بوده كه خسارات اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات نیز سالانه حدود نیم تریلیون دلار(500 میلیارد دلار ) برآورد شده است.
همچنین اجرای برنامه های آموزشی، تحقیقاتی و ارتقای سلامت، ساماندهی عرضه محصولات دخانی، پیگیری ممنوعیت عرضه قلیان در اماكن عمومی، پیگیری و نظارت بر اجرای قانون ممنوعیت تبلیغات محصولات دخانی، پیگیری موارد مرتبط با پروتكل ریشه كنی تجارت غیر قانونی محصولات دخانی و ادغام خدمات مشاوره پیشگیری و ترك دخانیات در شبكه از جمله مهمترین اقداماتی است كه ستاد كشوری كنترل دخانیات مركز سلامت، تاكنون در زمینه مبارزه با مصرف دخانیات انجام شده است.
همچنین اجرای برنامه های پژوهشی مرتبط با دبیرخانه كنترل دخانیات و الصاق هشدار های بهداشتی و ساده سازی بسته بندی محصولات دخانی نیز از دیگر برنامه های این دبیرخانه به شمار می رود.
اجتمام*9022 *1569
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۵
تهران - ایرنا - دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: 70 نوع از تركیبات موجود در مواد دخانی سرطانزاست.