تهران - ایرنا - معاون حقوقی سابق وزارت ارشاد، پانزده خرداد را نقطه عطف و خاستگاه انقلاب اسلامی ایران برشمرد و گفت: این حماسه تاریخی، ریشه در بصیرت، آگاهی و دین مداری ملت فهیم و با تدبیر ایران اسلامی دارد.

حسین نوش آبادی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با تشریح روند شكل گیری وقایع پانزده خرداد 1342، اظهار داشت: سه عنصر مهم رهبری، مردم و انگیزه مذهبی و همچنین عنصر چهارمی به نام روحیه شهادت طلبی و فداكاری از عناصر مهم شكل گیری حماسه تاریخی پانزده خرداد به شمار می آید و تردیدی نیست كه تداوم همین عوامل موجب پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی ایران در سال 1357 شد.
نوش آبادی ادامه داد: پانزده خرداد همچنین یك حركت و قیام مردمی علیه استبداد داخلی و خیزش علیه استعمار خارجی و خواسته ملت، استقلال، آزادی و عدم دخالت بیگانگان در سرنوشت كشور بود لذا همین شعارها بسترساز حركت عمومی ملت ایران در سال های 56 و 57 شد و آغاز شكل گیری انقلاب اسلامی را رقم زد.

** پانزده خرداد رستاخیز فكری، فرهنگی و سیاسی
نماینده ادوار ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: پانزده خرداد یك رستاخیز فكری، فرهنگی و سیاسی بود كه از بلوغ و شعور سیاسی و بیداری مردم نشات گرفت و در این رابطه بنیانگذار جمهوری اسلامی فرمود؛ « پانزده خرداد برای اسلام و به اسم اسلام بود و باید پانزده خرداد را كسانیكه پانزده خرداد را بوجود آوردند و كسانی كه آن را دنبال كردند و مقصد آنها را هم بشناسید».
سخنگوی سابق وزارت ارشاد در این باره افزود: بی تردید هیچ دگرگونی و انقلابی بی ریشه و علت پدید نمی آید و بسترها و عواملی در شكل گیری آن مؤثر است.
به گفته وی، قیام 15 خرداد نیز جنبشی ماندگار و اثرگذار است و نقطه عطفی در كارنامه انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود. این قیام، سر آغاز تحوّلات و دگرگونی های شگفت آوری شد كه به حق می توان از آن به عنوان «یوم اللّه» نام برد.

** پانزده خرداد در یك نگاه
به گزارش ایرنا، تظاهرات 15 خرداد مجموعه وقایعی است كه در خرداد 1342 خورشیدی به دنبال بازداشت امام خمینی(ره) در انتقاد به لایحهٔ انجمن‌های ایالتی و ولایتی و انقلاب سفید رخ داد. تظاهرات در شهرهای تهران و قم علیه دولت اسدالله علم برگزار شد.
این تظاهرات به زد و خورد بین مأموران شهربانی و تظاهركنندگان انجامید. برخی تحلیل‌گران و نیز روح‌الله خمینی و هوادارانش معتقدند: قیام 15 خرداد 1342 نقطه عطفی در آغاز انقلاب اسلامی به‌شمار می‌آید.
در دی‌ماه 1342 خورشیدی، اصلاحات اقتصادی-اجتماعی توسط محمدرضا شاه با عنوان «انقلاب سفید» یا «انقلاب شاه و میهن» اعلام و طی یك همه‌پرسی تصویب شد. طرح انقلاب سفید، با مخالفت‌هایی از سوی جبهه ملی و همچنین محافل مذهبی، روبرو شد.
امام خمینی یكی از مهم‌ترین مخالفان این طرح‌ها بود. وی، ضمن دوری جستن از طرح موضوعاتی چون اصلاحات ارضی و حق رأی زنان كه موضوع اصلی مورد مخالفت دیگر روحانیون بود، به مسائلی پرداخت كه بیشتر، توده مردم را خشمگین می‌ساخت و مركز ثقل مخالفتش با شاه بر سر نفوذ آمریكا در ایران بود. اعتراضاتی كه در خرداد 1342 در شهرهای بزرگ ایران به وقوع پیوست با دستور شاه توسط ارتش و با سركوبی خونین پایان یافت.
فراهنگ ** 1355 ** 1418** 1776