تهران- ایرنا- راهپیمایی روز قدس به عنوان نماد استكبار ستیزی می تواند یك فرصت برای وحدت مسلمانان باشد، اتحادی كه هدف آن مبارزه با اشغالگران در ابعاد مختلف به شمار می رود. تحلیلگران سیاسی بر این باورند كه برگزاری این گونه راهپیمایی ها موجب اتحاد جامعه فلسطین حول محور مقاومت و مبارزه می شود و امنیت منطقه در سطح خاورمیانه را رقم می زند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ تقویت وحدت و همگرایی میان مسلمانان از جمله دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی به شمار می رود كه با عملكرد فرافرقه‏ای و جهانی امام خمینی(ره) به ثمر نشست كه اوج این اتحاد و همدلی را می توان در مساله فلسطین مشاهده كرد. در اندیشه بنیانگذار انقلاب، رژیم اسراییل، مقوله ای ضد اسلام و مسلمانان بود. به همین علت با نامگذاری روز قدس و برجسته ساختن این مهم، سبب وحدت مسلمانان جهان در برابر خطر بزرگی به نام رژیم صهیونیستی شد.

مساله فلسطین برای امام خمینی(ره) از اهمیت والایی برخوردار بود چنانچه ایشان در سخنانی در 1358 خورشیدی، آخرین جمعه ماه مبارك رمضان را «روز قدس» نام نهادند و دفاع از حقوق ملت مظلوم فلسطین را به عنوان تكلیفی اسلامی به همه مسلمانان از فرقه‏ها، ملیت‏ها و زبان‏های گوناگون تاكید كردند و اعلام داشتند كه حمایت از رژیم اسراییل، خیانت به اسلام است.

معمار بزرگ انقلاب در این باره فرمودند: «من در سالیان درازی، خطر اسراییل غاصب را گوشزد مسلمین كردم. ... من از عموم مسلمانان جهان و دولت‏های اسلامی می‏خواهم برای كوتاه كردن دست این غاصب و پشتیبانان آن به هم بپیوندند و جمیع مسلمانان جهان را دعوت می‏كنم آخرین جمعه ماه مبارك رمضان را كه از ایام قدر است و می‏تواند تعیین ‏كننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، به عنوان روز قدس انتخاب و در مراسمی، همبستگی بین‏المللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام نمایند.»

مسلمانان ایران و جهان هیچ گاه جنایت، تجاوز، كشتارهای جمعی و آوارگی های مردم مظلوم فلسطین را فراموش نمی كنند و در روز جهانی قدس همبستگی خود را با حمایت از آنان به همگان نشان می دهند. بی‏گمان انسجام اسلامی به ویژه در شرایط كنونی، ضرورتی انكارناپذیر در جهان اسلام به شمار می رود. از این جهت به روز قدس باید به دیده دیگری نگریست و بر همه ملت‏های مسلمان واجب است كه فراتر از شعارها و اقدام های كم‏اثر، این روز بزرگ را گرامی بدارند. پس در شرایطی كه امروز خطر رژیم اسراییل متوجه منطقه خاورمیانه و سرزمین‏های اسلامی است، وحدت مسلمانان درباره موضوع فلسطین و مقابله با خصلت تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی، تنها راه سربلندی اسلام و مسلمانان به شمار می رود.

ستاد انتفاضه و قدس شعار «پیروزی جبهه مقاومت، شكست فتنه آمریكایی صهیونیستی، عزم ملت فلسطین برای بازگشت» را برای این روز در سال جاری برگزیده است.

«روح الله مهرجو» عضو كمیسیون جمعیت دفاع از ملت فلسطین و مدرس دانشگاه در گفت وگو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ نگاه به آینده روشن با موضوع قدس را مهمترین دغدغه مسلمانان و آزادی خواهان جهان دانست و گفت: انتخاب روزی به نام قدس در آخرین جمعه ماه مبارك رمضان از طرف امام خمینی(ره) نشان از حمایت جریان مقاومت و مبارزه برای آزادی فلسطین دارد كه با رویكردی انقلابی باید شرایط پیگیری آرمان آزادی فلسطین و قدس شریف را فراهم آورد تا اینگونه در مسیر ساختن آینده ای مطلوب حركت كرد.

** روز قدس؛‌ روز همبستگی و اتحاد مسلمانان جهان
پس از پیروزی انقلاب اسلامی با توجه به آن كه بسیاری از مسلمانان جهان نسبت به موضوع فلسطین از شناخت لازم برخوردار نبودند و این مقوله از جمله دغدغه های امام خمینی(ره) به شمار می رفت، از این جهت آخرین جمعه ماه رمضان «روز قدس» نامیده شد تا اینگونه فعالیت های فرهنگی ـ تبلیغی و شناساندن درست و دقیق قدس و فلسطین برای جهانیان در صدر فعالیت ها قرار گیرد. در واقع حمایت از مردم مظلوم این سرزمین نماد عزت مندی مسلمانان در جهان اسلام است. دعوت به لبیك امام راحل برای حضور در راهپیمایی باشكوه این روز می تواند همانند سدی در برابر مستكبران باشد و اینگونه تاثیر شگرفی بر گسترش انگیزه مسلمانان نسبت به آزادسازی فلسطین بگذارد.

بزرگترین مانع بر سر راه اتحاد مسلمانان، نبود رهبران بزرگ در جهان اسلام، عملكرد فریبكارانه استكبار جهانی و ایجاد تفرقه و اختلاف در میان مسلمانان به شمار می رفت كه امام خمینی(ره) توانستند با تكیه بر اصول محكم دین اسلام و قرآن كریم، بزرگترین تحول را در تاریخ معاصر خاورمیانه ایجاد كنند و راهبردی تاریخی را ضد ستم و طاغوت به وجود بیاورند و مسلمانان را به طرف روشنگری و بیداری اسلامی رهنمون سازند. در واقع انقلاب اسلامی ایران توانست انگیزه و نشاط لازم را در جهت به حركت درآوردن مسلمانان جهان ایجاد كند.

** شكست اقدامات رژیم صهیونیستی در جهت حذف حقوق فلسطینیان
از جمله دستاوردهای روز قدس شكست تلاش رژیم صهیونیستی در جهت حذف حقوق فلسطینیان است. استقامت و مبارزه با دستان خالی مردم آن دیار نشان می دهد آنان در مسیر مبارزه استوارند تا بدین شكل كشور خویش را از وجود اشغالگران پاك سازند. حدود 70 سال از اشغال فلسطین می گذرد و رژیم صهیونیستی در این مدت كوشیده است با نفوذ در افكار عمومی، هویت فلسطینیان را خدشه دار كند تا اینگونه جامعه جهانی، این رژیم را به رسمیت بشناسند. در این میان سران دست نشانده برخی كشورها و همسویی بعضی دولت ها با این رژیم غاصب نشان دهنده خیانت آنان به آرمان فلسطین و مقدسات اسلام است. مبارزه مردم فلسطین و برگزاری راهپیمایی هایی همچون روز قدس می تواند به عنوان یك فرصت برای وحدت مسلمانان باشد، اتحادی كه هدف آن مبارزه با اشغالگران در ابعاد مختلف به شمار می رود. تحلیلگران سیاسی بر این باورند كه این گونه راهپیمایی ها می تواند موجب وحدت جامعه فلسطین حول محور مقاومت و مبارزه شود و امنیت را در سطح خاورمیانه برقرار سازد.

** خنثی كردن توطئه استعمار و رژیم صهیونیستی با راهپیمایی روز قدس
رژیم صهیونیستی به دنبال مشروعیت بخشیدن به خود از راه های مختلف است كه بر پایه همین موضوع و با توجه به در اختیار داشتن رسانه های گروهی و تبلیغات سوء می كوشد تا این موضوع را به همگان القاء كند و آن را به یك باور عمده و غیر قابل خدشه تبدیل سازد. این توطئه ها با راهبرد امام راحل مبنی بر اعلام روز قدس و تظاهرات امت اسلام و مستضعفان در جهان از میان رفت و اینگونه یكی از اصلی ترین فلسفه های وجودی تشكیل رژیم اسراییل با تزلزل همراه و مشروعیت آن با چالش جدی روبرو شد. تاثیر اندیشه های بنیانگذار جمهوری اسلامی بر ایجاد وحدت و مشاركت عمومی این مهم را به همراه داشت تا در ماه مبارك رمضان نوعی اراده جمعی میان مسلمانان حاصل شود و آنان برای مبارزه با هرگونه تجاوز و اعاده حق خود با وحدت كلمه به هرچه باشكوه برگزار كردن این راهپیمایی بیاندیشند.

** تصرف قدس شریف؛ اقدام نمایشی رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی همواره در رویای اشغال سرزمین های عربی به سر می برد و با اینكه توانسته بخش هایی از سرزمین هایی همچون سوریه، مصر، لبنان و اردن را تصرف كند اما با فشارها و تهدیدهای رو به افزایش به اشغال خود پایان داده است. در این میان آمریكا با حمایت های خود سعی دارد تا یاری گر رژیم صهیونیستی باشد و با كارهایی چون انتقال سفارت خویش به بیت المقدس پایبندی خود را به بقای این رژیم نشان دهد و بگوید كه رژیم صهیونیستی همواره قدرتمند است. به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی برخلاف مقررات بین المللی و قطعنامه های شورای امنیت محسوب می شود كه این خود نشان دهنده اقدام نمایشی رژیم صهیونیستی و دولت آمریكا است. با این عمل آمریكا در انتقال سفارت خود به بیت المقدس موجی از انزجار در میان مسلمانان به وجود آورد كه این كار سبب می شود تا منافع سیاسی، اقتصادی و نظامی دولت آمریكا در منطقه به خطر بیفتد.

دولت دونالد ترامپ با این اقدام سعی در حفظ ماهیت رژیم صهیونیستی در منطقه دارد و می خواهد امنیت آن را حفظ كند. جمهوری اسلامی ایران و بسیاری از كشورها نیز این اقدام را محكوم كرده اند و آن را تناقض با قطعنامه های شورای امنیت می دانند و تصمیم رییس جمهوری آمریكا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را اقدامی توجیه ناپذیر و غیرمسوولانه خوانده اند.

*پژوهش**9131**2002**9131